barcel91 Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Takie cuś udało mi się wyskrobać. Malowane pędzlem, suche pastele, zmatowione aerografem. Cytuj
marioba Napisano 7 Września 2010 Napisano 7 Września 2010 Witam! To "cuś" na kolana nie powala. Model sklejony, pomalowany i już..... Trochę tutaj brak logiki. Malowany pędzlem i zmatowiony aerografem. A dlaczego nie malowany aerografem i zmatowiony aerografem? Poza tym wszystko jest OK. Pracuj dalej i pokazuj na forum. Ps. Pędzlem można pięknie pomalować każdy model. Poszukaj prac kolegi elefantesa. Pięknie maluje pędzlem. Jest na co popatrzeć. Cytuj
barcel91 Napisano 7 Września 2010 Autor Napisano 7 Września 2010 Logika jest i to następująca: malowałem go pędzlem (jakiś dobry miesiąc temu) bo jeszcze wtedy nie miałem aerografu (aero przyszedł do mnie wczoraj). stał na półce jakiś miesiąc i jak przyszedł aero to go zmatowiłem. Jak kładłem lakier matowy to miałem pierwszą styczność z tym urządzeniem. Cytuj
Moses Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Fajny, kolorowy tylko , trochę za bardzo się świeci. Po drugie zwracaj większą uwagę na obróbkę detali, tzn szlifowanie łączeń form, widoczne na zbliżeniu kanistra (siódme zdjęcie) Cytuj
Amras Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 W nawiązaniu do przedmówcy - na 8 zdjęciu jeśli się nie mylę przy nakładaniu brudzenia zostawiłeś ślady palców w górnej części lewej klapy włazu. Poza tym brudzenie bardzo mi się podoba, bez przesady i naturalnie. Cytuj
pmroczko Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 (edytowane) Witam! Mała porada - warto jest unikać koloru czarnego na modelu, zwykle wygląda on nierealistycznie. Zamiast czarnego można zastosować ciemny szary, np. Humbrol 32 doskonale się sprawdza, zwłaszcza na oponach, ale w kamuflażu też. Wtedy model wygląda bardziej realistycznie. Może fota mojego złomiastego Kitecha w skali 1:40 dla przykładu: Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł[/img] Edytowane 8 Września 2010 przez Gość Cytuj
Panzer4 Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Warto też zrobić narzędzia w kolorze... narzędzi oraz zapisać w tytule wątku nazwę pojazdu wg oryginalnej pisowni. Duże i małe litery też mają znaczenie wbrew pozorom. Cytuj
pmroczko Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Tak, literki mogą być wnerwiające... Inna sprawa, że jak narzędzia się trochę podniszczą, to chopaki malują je po całości przed inspekcją... Także to już jest kwestia dokumentacji, a jeżeli budujemy trochę fikcyjnie, to można dyskutować. Inna sprawa, że klamry narzędzi są malowane razem z pojazdem, a narzędzia osobno, więc dobrze by było zrobić trochę inny kolor na kalmrach i na narzędziach. Ale to tak na przyszłość, pozdrawiam i do usłyszenia Paweł Cytuj
barcel91 Napisano 8 Września 2010 Autor Napisano 8 Września 2010 wzorowałem się na tym LAV'ie anti tanku http://www.inetres.com/gp/military/cv/inf/LAV.html łopaty nie malowałem na inny kolor bo na pierwszym zdjęciu z lewej pod napisem LAV Anti-Tank (LAV-AT, LAV-ATA1) widać że jest ona w kolorze zielonym. W nazwie faktycznie sie kopnąłem. Cytuj
pmroczko Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Co ciekawe, na zdjęciu o którym piszesz, na drugim planie widać pojazd, który ma łopatę prosto z narzędziowego, i ona ma elementy w kolorze naturalnego drewna, czarne i czerwone (blaszka rękojeści). Ale by się głosy oburzenia podniosły, gdybyś w taki sposób łopatę pomalował Miłego dnia Paweł Cytuj
barcel91 Napisano 8 Września 2010 Autor Napisano 8 Września 2010 miałem do wyboru dwie możliwości więc wybrałem tę z pierwszego planu gdzie łopata jest cała zielona Cytuj
Moses Napisano 8 Września 2010 Napisano 8 Września 2010 Panowie a uważacie że w wojsku używa się pięknych srebrnych działających jak lustro łopat, kilofów etc? Wszystko to jest emaliowane na czarno lub ciągnięte farbą przy zmianie kamuflażu np na pustynny. Cytuj
Panzer4 Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Szczególnie to widać na wspomnianym wyżej zdjęciu w tle, gdzie łopata ma drewniany sztyl, srebrną łychę i czerwoną oczojebną rączkę Co do łopaty zwracam honor - widać załoga tego egzemplarza poszła na łatwiznę. Cytuj
Moses Napisano 9 Września 2010 Napisano 9 Września 2010 Wow zobaczyliście na jednym zdjęciu taki przypadek i to już jest wyrocznia? Druga sprawa łycha nie jest srebrna tylko czarna. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi