artur111bartek Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Mówisz masz. Faktycznie zapomniałem o numerkach na tych uchwytach. Na szczęście jest Tomek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 9 Marca 2011 Share Napisano 9 Marca 2011 wchodzili do kociaka tak : (zaraz po 3 minucie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 No i wszystko jasne. A teraz pytanie ode mnie. Jako, że gąsienice heng long zrobił takie jakie zrobił (czyt. marne), zacząłem szukać w necie zamienników, bardziej zbliżonych do oryginału. W zasadzie lipa jest tylko z zębami. Wiadomo jak one powinny wyglądać: http://nwwone.org/world-war/WW2GermanRelic-track-link-for-tankPzkpfwVI-Tiger-I-_160503959868.html Chodzi o ten otwór w zębie gąsienicy i ogólnie o jego kształt. Szukałem i szukałem, ale to co się nadawało kosztuje (przeliczając na polskie) ok. 600 zł. Trochę dużo... Wiem, że sporo różnych ludzi odwiedza to forum i śledzi mój watek, za co jestem bardzo wdzięczny, bo to cholernie motywuje. Czy wśród Was jest ktoś, kto dysponuje możliwością odlania obu taśm z poprawnymi zębami, albo zna inne rozwiązanie? Jeżeli tak proszę o jakieś informacje. Dzięki, Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Polecam odwiedzić sklep w Krakowie na ulicy Felicjanek od strony Zwierzynieckiej (na samym początku). Widziałem tam metalowe gąsienice do Tigera za jakieś 150 zł (ino nie pamiętam czy od sztuki czy za komplet :( ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 za ogniwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 No to grubo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 za ogniwo Kolega chyba trochę przesadził Na 200% nie za ogniwo, co za pomysły. Od sztuki tzn 1 sztuki całej gąsienicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 10 Marca 2011 Autor Share Napisano 10 Marca 2011 No w sumie musiało by być złotem pokryte za taką kasę. skwiercio byłeś tam i widziałeś te gąsienice? Obawiam się, że to może być Heng Long też, tylko metalowy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 może na ebay.com poszukać , czasami trafiają się okazje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 10 Marca 2011 Share Napisano 10 Marca 2011 Obawiam się, że to może być Heng Long też, tylko metalowy.. To możliwe aczkolwiek miałem je w rękach i wyglądały całkiem całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TOMASS:) Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 Najważniejsze aby miały otwory w ząbkach bo do tak pięknie robionego kociaka muszą być gąsienice jak oryginał ! ja tez bym się pokusił po takie do mojego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 11 Marca 2011 Share Napisano 11 Marca 2011 artoor_k co to za sklep tam felicjanek-a-zwierzyniecka? co tam jest? nie słyszałem o tym miejscu jeszcze sorki za offtop pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 11 Marca 2011 Autor Share Napisano 11 Marca 2011 Po weekendzie się tam udam i zobaczę co i jak. Na ebayu nie ma aktualnie nic ciekawego. Są metalowe henglongi, ale to póki co nie wchodzi w grę. Moje pytanie zatem jest aktualne. Dziękuję tym, którzy do tej pory zabrali głos. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 21 Marca 2011 Autor Share Napisano 21 Marca 2011 Witam. Męcząc się ze swoim Tygrysem I trafiłem w necie na ciekawą ofertę. Postanowiłem z niej skorzystać. Efekt poniżej :D : Jest to (póki co) statyczny model Tamki. Skala 1:16. Na wyposażeniu są metalowe gąsienice, koła napędzające i napinające, a jezdne mają metalowy bandaż. Metalowa jest także wanna i ruchome drążki skrętne. Ogólnie to bydle waży teraz ładnych parę kilo. Poprzedni właściciel (znany z dostarczenia mi kół (i nie tylko) do Tygrysa I) wprowadził kilka modyfikacji (min. jarzmo km w kadłubie jest ruchome). Jeszcze wcześniejszy właściciel raczej okaleczył ten model. Do regeneracji są boczne błotniki (nie wiem czy będę dawał metalowe) i do zdarcia jest zimmerit. Będę oczywiście robił nowy. Plan co do tej kici jest podobny jak do "jedynki". Kolejność będzie jednak inna. Tu na samym początku będę walczył z elektroniką (napęd, obrót wieży, podnoszenie/opuszczanie działa, oporopowrotnik, instalacja dymu na wydech, oświetlenie, oraz w miarę realistyczny dźwięk). Jak już się z tym uporam dopiero zabiorę się za skorupę. Jak zacznę nad nim prace (najpierw będę kończył Tygrysa) pojawi się emblemat w podpisie z przekierowaniem do warsztatu -liczę, że jacyś zainteresowani będą. ;) Na koniec małe porównanie obu kociaków: Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artur111bartek Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 No to muszę się podłączyć z prośbą o info gdzie na królewskim kociaku były numery/cyfry odlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 O kurna! Królewski kotek już w trzy-piątce to całkiem spory model, a co dopiero w 1/16. Mam nadzieję, że zrobisz osobny warsztat dla niego, bo nie urywam, że jest to jeden z moich najulubieńszych czołgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 widze że ciągnie do dużej skali, rozpuściłeś się :P jak juz skończysz kiedyś tam oba to bedziesz mogl robić manewry ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 Gratuluję pracy przy modelu i wytrzymałości domowego budżetu. Za pieniądze na niego wydane+ dodatki możnaby kociakami obdzielić całe forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 widze że ciągnie do dużej skali, rozpuściłeś się :P jak juz skończysz kiedyś tam oba to bedziesz mogl robić manewry ; ) No ladnie....musisz miec sporo miejsca w domu:) Ciekawe kiedy sie przerzucisz na skale 1:1 Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Dzięki Panowie. Faktycznie się rozpuściłem. Taka skala pozwala na maksymalne odwzorowanie detali. To cholernie kręci Co do ceny, to faktycznie zamiast Kinga mogłoby stanąć kilka "małych" w 1:35, a to dopiero początek. Na szczęście udało się załatwić pożyczkę w banku na kupno Kinga. Tak to bym nie dał rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 24 Marca 2011 Autor Share Napisano 24 Marca 2011 Witam. Po małym "królewskim" offtopie wracamy do tematu głównego. Chcąc się oderwać trochę od monotonii kadłuba, pracowałem na wieżą Tygrysa. Najpierw poprawiłem jej położenie, a wczoraj skończyłem mocowanie jarzma armaty we właściwym miejscu. Sposób był prosty: Docelowo mniej więcej tak: będą wyglądać mechanizmy w środku. Być może oporopowrotnik będzie miał trochę inny kształt (nie wiem czy założę Tamiyowski czy Asiatamu). Póki co model Heng Longa powoli przekształca się w model PzKpfw VI: Przy okazji zakupu Kinga, w bonusie dostałem tylny zasobnik z Tamiyowskiego czołgu. Trochę się różni od tego Heng-Longa..: Kurde po raz pierwszy zobaczyłem, że jednak jest szansa go kiedyś skończyć. W sumie to nawet nie zostało tak dużo do etapu malowania. Pewnie za jakiś czas mój pogląd się zmieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 24 Marca 2011 Share Napisano 24 Marca 2011 noo, z wieżą od razu to wyglada z charakterem ; > nawet spaw na dachu odwzorowany. Fajnie ze zdobyłeś ten zasobnik, zamienic tylko zapięcia i bedzie git. Musisz cos pomalować w końcu na tym forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 29 Marca 2011 Autor Share Napisano 29 Marca 2011 Witam!! Wiem, że to może próżność, ale wrzucę zdjęcia z postępów. Jak widać doszły filtry i statki. Na koniec dorzucam zdjęcie dla Tomka, co kiedyś Gunsów słuchał, żeby się mógł podoszukiwać baboli. Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 Na koniec dorzucam zdjęcie dla Tomka, co kiedyś Gunsów słuchał, żeby się mógł podoszukiwać baboli. Słucham nadal Chciałeś to masz, to sie doszukam :P Poza tym co wczoraj mowiłem o tych ruchomych elementach klapy silnikowej to zaznaczylem na obrazku co trzeba poprawić Zaczepy do podnoszenia klap sa od czapy, narysowałem niezdarnie mniej wiecej jak maja wygladac ale zobacz sobie pierwsze lepsze zdjecie, łaczenie formy do usuniecia. Mam nadzieje ze tego elementu ze szwem do usuniecia nie przykleiles jeszcze bo zdejmujac go latwiej by Ci bylo przykleic te blachy pod filtry na ktorych trzymaja sie te mini rusztowania trzymajace filtry w jednej pozycji, na styku rury filtra i wlasnie tego elemtu laczacego je z czolgiem byly jeszcze takie zaczepiki + na puchach łancuszek trzymający klapke, ale te elementy napewno dostales w zestawie abera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi