Skocz do zawartości

PZL-37 ŁOŚ

bilbopl

Rekomendowane odpowiedzi

Po dwóch sklejonych modelach:

viewtopic.php?t=23161 - Vultee 72 z Plastyk-a

viewtopic.php?t=23341 - F-14D z Kitech

Przyszła pora na PZL-37 Łoś z Plastyka, mam nadzieje, że ten model wyjdzie mi lepiej niż poprzednie, jako że jestem początkującym modelarzem proszę o wyrozumiałość i nie linczowanie mnie jak już skończę model ;) Uwagi i podpowiedzi mile widziane

Fotka Inbox:

%C5%82o%C5%9B.jpg

A tutaj ogrom mojej dzisiejszej pracy

%C5%81o%C5%9B2.jpg

Ne wiem czy dobrze dobrałem kolor wewnętrzny Łosia, do dyspozycji miałem czarny mat i camouflage grey trochę to pomieszałem i taki kolor wyszedł .

oglądałem to w sklepie, nie jest to nowsze wydanie niestety i owiewki też nie są ok, nie mniej jednak w związku z małością ilościową w tej skali wrześniowych samolotów, 3mam jak mawia mój syn kciuki za kolegę bo też walczę z tym majstersztykiem polskiej myśli firm produkujących modele w pudełku z przepięknym bądź co bądź rysunkiem ;)

Czy owiewki za małę to nie wiem bo jeszcze nie przymierzałem. Ale na moim egzemplarzu to plastyk na owiewkach jest jakoś głupio "texturowany", fałdowany, i gruby. Powiem prawdę, to wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte.

Próbowałem sam swoje wytworzyć, ale to jeszcze większe fiasko

A tutaj ogrom mojej dzisiejszej pracy

Easy, na luzie nie spieszymy się. Najważniejsze aby było schludnie, czysto i dokładnie. To jest najważniejsze.

Co do kolorystyki, jak wspomniane było w topicu z Tomcatem, staraj się znaleść w necie informacji na ten temat, poprzeglądaj inne relacje dot tego typu maszyny, aby nie popełnić babola. Z tego co mi wiadomo to wnętrze Łosia było srebrne, a nie szare

P.S. Co do zdjęć, staraj się robić zdjęcia tak aby detal wypełniaj jak największą część kadru, oraz aby światło oświetlało to co mamy widzieć a nie strone której nie widzimy

Co do malowania wnętrza kadłuba to wersje są różne.Niektórzy twierdzą, całe że było malowane na khaki, inni, że całe na szarość, a jeszcze inni, że było malowane na jeden z tych kolorów tylko w okolicach kokpitu, stanowiska nawigatora-bombardiera i strzelców, a reszta pozostawała niemalowana czyli srebrna. Ja skłaniam się raczej ku khaki na całości lub miejscowo, ale to tylko moja opinia.

Szkoda, że nie wyrównałeś szpachlą i szlifowaniem powierzchni wnętrza

To natomiast za co muszę Cię pochwalić, to to, że co coraz lepiej radzisz sobie z pędzelkowaniem. Oby tak dalej!

Czekam niecierpliwie na kolejne aktualizacje

Szkoda, że nie wyrównałeś szpachlą i szlifowaniem powierzchni wnętrza
Nie ma sie czym przejmowac, gdyz szczegolow wnetrza w praktyce nie bedzie widac. Tym bardziej, ze oszklenie nigdy nie bylo mocna strona tego zestawu, nawet w czasach swietnosci jakies cwierc wieku temu...

Nie ma sie czym przejmowac, gdyz szczegolow wnetrza w praktyce nie bedzie widac. Tym bardziej, ze oszklenie nigdy nie bylo mocna strona tego zestawu, nawet w czasach swietnosci jakies cwierc wieku temu...

Chodzi tu bardziej o naukę doprowadzania powierzchni do porządku, a nie o kwestię widać-nie widać. W takich przypadkach jak ten można i powinno się wyrabiać nawyk i umiejętność prawidłowej obróbki i wyrównywania powierzchni by w przyszłych projektach można było swobodnie robić to z elementami, które na pewno będzie widać

Póki pracujesz na tańszych modelach powinieneś trenować właśnie takie rzeczy jak obróbka części, wyrównywanie powierzchni, szpachlowanie, poprawianie linii podziału no i malowanie. Taka nauka napewno nie pójdzie w las, a i Ty będziesz zadowolony z tego, że nauczyłeś się czegoś nowego i jesteś o krok dalej w modelarskiej karierze

no walcz dalej z tym pseudo modelem łosia ja ci kibicuję.a między prawdą a bogiem nie ma i jeszcze długo nie będzie łosia ni karasia w skali 1:72 zasługującego na moją uwagę(chodzi mi o produkty)

Zdecydowanie Polish khaki II i Polish blue II. "Jedyneczki" to były barwy używane w polskim lotnictwie do 1936 roku, a Łoś jako konstrukcja oblatana w końcu '36 roku powinna mieć "Dwójeczki".

Przez Łosia każdy musi przejśc, osobiście nie znam nikogo kto by się nie zetknął z tym modelem. I wcale nie jest taki zły, jak niektórzy go demonizują.

Pokibicuję i ja.

Pozdrawiam

Czy to niewiele. Skrzydła i szpachlowanie to dość ważna część budowy

Ważne, że idzie do przodu. Lepiej wolniej, a dokładniej i staranniej. Pamiętaj o tym!

Oj to było 23 lata temu jak skleiłem ten modelik po raz pierwszy, to był najbardziej skomplikowany model dostępny w naszej składnicy harcerskiej pozostał bardzo mocny sentyment to tego modelu, obecnie właśnie kończę Łosia w wersji B w skali 1:48 z Mirage Hobby.

Faktycznie śledząc fora lotnicze i historyczne doczytałem że Łoś był w środku srebrny,

powodzenia - nie omieszkaj podesłać fotki na koniec

Faktycznie śledząc fora lotnicze i historyczne doczytałem że Łoś był w środku srebrny,

Malowanie jest sprawą dyskusyjną. W Monografii Lotniczej nr 100 AJ-Pressu poświęconej tej konstrukcji jest napisane: "Wnętrze kabiny było malowane na szaro." Co prawda autorzy tej publikacji też mogą być w błędzie... Możliwe też, że malowanie nie było jednakowe we wszystkich egzemplarzach tylko zmieniało się z czasem.