bilbopl Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Po dwóch sklejonych modelach: viewtopic.php?t=23161 - Vultee 72 z Plastyk-a viewtopic.php?t=23341 - F-14D z Kitech Przyszła pora na PZL-37 Łoś z Plastyka, mam nadzieje, że ten model wyjdzie mi lepiej niż poprzednie, jako że jestem początkującym modelarzem proszę o wyrozumiałość i nie linczowanie mnie jak już skończę model ;) Uwagi i podpowiedzi mile widziane Fotka Inbox: A tutaj ogrom mojej dzisiejszej pracy Ne wiem czy dobrze dobrałem kolor wewnętrzny Łosia, do dyspozycji miałem czarny mat i camouflage grey trochę to pomieszałem i taki kolor wyszedł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eskimos Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Nowsze wydanie? Ja mam ten model w niebieskim plastyku. Owiewki są makabryczne. Czy poprawili w tym wydaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 17 Października 2010 Autor Share Napisano 17 Października 2010 Hmm prawdę mówiąc nie wiem czy nowsze wydanie, wypraski są w podobnym kolorze jakim zacząłem malować wnętrze łosia. Owiewki wyglądają mi na dobrze zrobione, jeszcze ich nie wycinałem ale myślę, że są ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 oglądałem to w sklepie, nie jest to nowsze wydanie niestety i owiewki też nie są ok, nie mniej jednak w związku z małością ilościową w tej skali wrześniowych samolotów, 3mam jak mawia mój syn kciuki za kolegę bo też walczę z tym majstersztykiem polskiej myśli firm produkujących modele w pudełku z przepięknym bądź co bądź rysunkiem ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Eskimos Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 Czy owiewki za małę to nie wiem bo jeszcze nie przymierzałem. Ale na moim egzemplarzu to plastyk na owiewkach jest jakoś głupio "texturowany", fałdowany, i gruby. Powiem prawdę, to wyglądają jak psu z gardła wyciągnięte. Próbowałem sam swoje wytworzyć, ale to jeszcze większe fiasko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 17 Października 2010 Share Napisano 17 Października 2010 A tutaj ogrom mojej dzisiejszej pracy Easy, na luzie nie spieszymy się. Najważniejsze aby było schludnie, czysto i dokładnie. To jest najważniejsze. Co do kolorystyki, jak wspomniane było w topicu z Tomcatem, staraj się znaleść w necie informacji na ten temat, poprzeglądaj inne relacje dot tego typu maszyny, aby nie popełnić babola. Z tego co mi wiadomo to wnętrze Łosia było srebrne, a nie szare P.S. Co do zdjęć, staraj się robić zdjęcia tak aby detal wypełniaj jak największą część kadru, oraz aby światło oświetlało to co mamy widzieć a nie strone której nie widzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leviatan666 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 to i ja pokibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 no to zobaczmy jak się napocisz przy tym łosiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Spiesz się powoli...Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 21 Października 2010 Autor Share Napisano 21 Października 2010 Rozjaśniłem trochę wnętrze, lecz dalej nie wiem czy to taki aby kolor ma być. Niestety z braku czasu nie zdążyłem zbyt wiele zrobić ale myślę, że dzisiaj uda mi się zamknąć kadłub bo mam trochę czasu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Co do malowania wnętrza kadłuba to wersje są różne.Niektórzy twierdzą, całe że było malowane na khaki, inni, że całe na szarość, a jeszcze inni, że było malowane na jeden z tych kolorów tylko w okolicach kokpitu, stanowiska nawigatora-bombardiera i strzelców, a reszta pozostawała niemalowana czyli srebrna. Ja skłaniam się raczej ku khaki na całości lub miejscowo, ale to tylko moja opinia. Szkoda, że nie wyrównałeś szpachlą i szlifowaniem powierzchni wnętrza To natomiast za co muszę Cię pochwalić, to to, że co coraz lepiej radzisz sobie z pędzelkowaniem. Oby tak dalej! Czekam niecierpliwie na kolejne aktualizacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Szkoda, że nie wyrównałeś szpachlą i szlifowaniem powierzchni wnętrza Nie ma sie czym przejmowac, gdyz szczegolow wnetrza w praktyce nie bedzie widac. Tym bardziej, ze oszklenie nigdy nie bylo mocna strona tego zestawu, nawet w czasach swietnosci jakies cwierc wieku temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Nie ma sie czym przejmowac, gdyz szczegolow wnetrza w praktyce nie bedzie widac. Tym bardziej, ze oszklenie nigdy nie bylo mocna strona tego zestawu, nawet w czasach swietnosci jakies cwierc wieku temu... Chodzi tu bardziej o naukę doprowadzania powierzchni do porządku, a nie o kwestię widać-nie widać. W takich przypadkach jak ten można i powinno się wyrabiać nawyk i umiejętność prawidłowej obróbki i wyrównywania powierzchni by w przyszłych projektach można było swobodnie robić to z elementami, które na pewno będzie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 21 Października 2010 Autor Share Napisano 21 Października 2010 Ehh dopiero teraz doczytałem o wyszpachlowaniu wnętrza kadłuba. No nic kadłub już zamknięty, w Iskrze jak będą takie niedoróbki to na pewno je zaszpachluję. Dzięki za uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Póki pracujesz na tańszych modelach powinieneś trenować właśnie takie rzeczy jak obróbka części, wyrównywanie powierzchni, szpachlowanie, poprawianie linii podziału no i malowanie. Taka nauka napewno nie pójdzie w las, a i Ty będziesz zadowolony z tego, że nauczyłeś się czegoś nowego i jesteś o krok dalej w modelarskiej karierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwercio Napisano 21 Października 2010 Share Napisano 21 Października 2010 Apropo tańszych modeli... Mastercraft pakuje tego samego łosia z lepszymi kalkami i za niższą cenę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Z powodu braku czasu niewiele się zmieniło, zamaskowałem przednią szybkę, skleiłem i zaszpachlowałem ogon z kadłubem (musiałem trochę porzeźbić bo nijak ze sobą nie pasowało i było cholernie krzywo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 28 Października 2010 Share Napisano 28 Października 2010 no walcz dalej z tym pseudo modelem łosia ja ci kibicuję.a między prawdą a bogiem nie ma i jeszcze długo nie będzie łosia ni karasia w skali 1:72 zasługującego na moją uwagę(chodzi mi o produkty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 29 Października 2010 Autor Share Napisano 29 Października 2010 Malowanie góry Polish Khaki I czy Polish Khaki II ? Dół na jaki kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucass_krk Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 karabin pod spodem wklejony do góry nogami masz, a co do kolorów ja maluje polish khaki I dół polish blue I Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Zdecydowanie Polish khaki II i Polish blue II. "Jedyneczki" to były barwy używane w polskim lotnictwie do 1936 roku, a Łoś jako konstrukcja oblatana w końcu '36 roku powinna mieć "Dwójeczki". Przez Łosia każdy musi przejśc, osobiście nie znam nikogo kto by się nie zetknął z tym modelem. I wcale nie jest taki zły, jak niektórzy go demonizują. Pokibicuję i ja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bilbopl Napisano 4 Listopada 2010 Autor Share Napisano 4 Listopada 2010 Niewiele się ruszyło, skrzydła i szpachla. Ogólnie w tej chwili Dół pomalowany jutro zabawa z podwoziem i silnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Listopada 2010 Share Napisano 5 Listopada 2010 Czy to niewiele. Skrzydła i szpachlowanie to dość ważna część budowy Ważne, że idzie do przodu. Lepiej wolniej, a dokładniej i staranniej. Pamiętaj o tym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Oj to było 23 lata temu jak skleiłem ten modelik po raz pierwszy, to był najbardziej skomplikowany model dostępny w naszej składnicy harcerskiej pozostał bardzo mocny sentyment to tego modelu, obecnie właśnie kończę Łosia w wersji B w skali 1:48 z Mirage Hobby. Faktycznie śledząc fora lotnicze i historyczne doczytałem że Łoś był w środku srebrny, powodzenia - nie omieszkaj podesłać fotki na koniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leta Napisano 7 Listopada 2010 Share Napisano 7 Listopada 2010 Faktycznie śledząc fora lotnicze i historyczne doczytałem że Łoś był w środku srebrny, Malowanie jest sprawą dyskusyjną. W Monografii Lotniczej nr 100 AJ-Pressu poświęconej tej konstrukcji jest napisane: "Wnętrze kabiny było malowane na szaro." Co prawda autorzy tej publikacji też mogą być w błędzie... Możliwe też, że malowanie nie było jednakowe we wszystkich egzemplarzach tylko zmieniało się z czasem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi