Skocz do zawartości

M4A3 Davy Jones -1/72

rtoipmodest

Rekomendowane odpowiedzi

Zazdroszcząc koledze Andrzejowi jego bajeranckich Shermanów postanowiłem sam zmajstrować jednego. Mój wybór padł na maszynę USMC z Iwo Jimy. Jako model wyjściowy kupiłem dragonowskiego M4A3 z zestawem do brodzenia. Jako, że wcale a wcale nie znam się na Shermanach proszę o podpowiedzi co będę musiał zmienić.

Foty rzeczonej maszyny:

Publikacja Kagero o czołgach na Pacyfiku:

iwo.jpg

Tank Warfere on Iwo Jima - wydawnictwo Squadron:

davy1.jpg

davy2.jpg

• Odpowiedzi 70
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

No właśnie na pomoc "techniczną" też liczę. Z tego co się oriętuję to muszę wymienić jarzmo działa i samą lufę bo w modelu jest 105mm. Na fotce po zniszczeniu widać, że jedno z kół jest z otworkami.

Gąski wezmę z M10. Mam też duckbill'e z Extratecha.

Zamówiłem blaszkę Eduarda dla paru drobiazgów.

Ludki - jeszcze nie wiem, czy zrobić scenkę biwakową czy combat?

Mam US tankistów z Milicasta - wersja jesienna, ale tak po prawdzie to potrzebne są mi tylko głowy - resztę się stworzy.

Podstawowe pytanie, czy działo to była 75ka

Andrzeju - mój start będzie z pewnością opóźniony bo Australijczyk ma pierwszeństwo.

Kurde balans! Ale temacik... Będę podglądał na bieżąco, bo Pacyfik mnie ciągnie bardzo. Zbieram literaturę właśnie i już trochę tego jest. Ale ja mam w planie inny pojazd...

"Davy Jones" to dobrze obfotografowany czołg. Poszukam u siebie innych zdjęć. Ale malarsko... miodzio. Można szaleć z tymi dechami, jeżami i w ogóle przednia zabawa Cię czeka

Może zrób scenkę "prawie combat", czyli jadący czołg a obok niego chyłkiem biegnących marines.

• 2 weeks later...

Dziwi mnie zainteresowanie tematem - w którym nic na razie nie robię.

Adrianowro bardzo dzieki za linka. Ciekawe, że Bizon w 1/72 widzi Daviego jako 2 kolorowego, a w35 dodaje mu jeszcze jeden kolorek

Fajna relacja choć widzę z dwie skuchy merytoryczne (nie mówiąc o malowaniu).

Andrzeju koło jedno szprychowe owszem. Dostałem od Julka z Eduarda - takie sobie.

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Co to za otworek zaznaczony owalem? Jak sie zdaje mój czołg tego nie miał.

Chyba jakaś wada produkcyjna, bo w tym miejscu nic w Shermanach nie występowało.

Chyba nie masz racji. Zobacz wątek o Shermanie z Iwo w 1/35. Fakt, że Dragon sknocił kształt.

Tutaj

http://www.network54.com/Forum/47208/message/1101775215/DAVY+JONES+WAS+AN+M4A3%21

rozstrzygnięcie wersji. Namieszał S. Zaloga, ale potem przyznał , że rację maił Ed Gilbert (znaczy jego resercz był lepszy).

Edytowane przez Gość

Czekając na kalkomanie do "pixelozy" postanowiłem ruszyć do przodu Shermana.

Na tym etapie powinno być lajtowo. Kadłub z "mocowaniami" pod deski. Blaszka ACE - mimo swej grubosci wyjątkowo pancerna:

szermii6.jpg

Wieza. Skleiłem bez wielkiego zastaniawiania, aż tu okazało się, że istnieje coś pt. A13. Ramka do wklejenia od środka Szcześliwie wszystko kleję CA więc poszło sie kąpać do debondera. Przez wrodzone szałaputostwo wieża pękła z przodu. Wkleiłem nieszczesną część:

szermii4.jpg

szermii8.jpg

By następnie dowiedziec się od shermanowego guru, że powinna być na równi z wieżą Znów debonder:

szermii.jpg

Na wieży widać zaślepkę otworu do wystrzeliwywania granatów dymnych.

Jeśli ktoś zna potencjalne niespodzianki, które na mnie czychają to proszę o podpowiedzi

Cześć ,czy twój szerman to Dragon 7330 to jest wersja 105 mm twój to najprawdziwszy 75 mm?Dwa to gąsienice nie pasują w komplecie dragon dał T48 i bez dziobów a Davy Jones miał ze stalowym szewronem.I zastanawia mnie płyta nad silnikowa,czy masz w modelu również taką "grilową" typowa dla M4A3, bo to co widać na art boxie ta do brodzenia bardzo przypomina tą z M4.

Jeszcze jedno,na fotce wypatrzyłem pewną nie jasnośc.Na osłonie transmisji jest jakaś polowa przeróbka,dospawany kawałek blachy albo niewyrażne foto

iwo.jpg

Powinny być tam widoczne łby śrub.

A patrz, a ja widziałem tylko kolor. Myślę, że zapaprali to w ramach uszczelniania podczas desantowania. Lufa (częściowo) z jarzmem były osłonięte szmatą i zapaciane cymś smołopodobnym. Na lufie ostała się od tego kreska.

Ponawiam pytanie o dokumentację do M4A3.

Mam przerwę przy M113.

Tank Warfare on Iwo Jima - Armor Specials 6096

0012dfcd_medium.jpeg

Sherman Tank Production models 1941-1945 (Weapons Series)

00172c25_medium.jpeg

Wydawnictwo Militaria 99 - M4 Sherman vol II

000d5d89_medium.jpeg

"Poczytaj" sobie o nich TU.

000_1.jpg

Popatrz dokładnie na wieżę, "dziurka" jest.

Źródło: ModellBoard

Skala dzięki za dobre chęci. Knigę już mam i nawet wydrukowaną.

Foto , które pokazujesz to Tokyo Experess - Otworek jesst acz jakis kombinowany.

Przez kolegę Jeff'a pytałem o Javiego na ML i odpowiedział (w/s otworka) Ed Gilbert, kt napisał jakąś cegłowkę o batalinonach czołgów USMC. Pan ten napisał, że n askanach nie widać otworka - no to dostał zaślepkę.

Komix - na tył pójdzie cała masa worków (do uklejenia jeszcze). Gąski z Eduarda i kacze dzioby z Extratecha.

Zrobiłem dechy na boki - jeszcze tyklo je podrzeźbię - nieszczęsny rysunek drewna widoczny na fotach.