rtoipmodest Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Zazdroszcząc koledze Andrzejowi jego bajeranckich Shermanów postanowiłem sam zmajstrować jednego. Mój wybór padł na maszynę USMC z Iwo Jimy. Jako model wyjściowy kupiłem dragonowskiego M4A3 z zestawem do brodzenia. Jako, że wcale a wcale nie znam się na Shermanach proszę o podpowiedzi co będę musiał zmienić. Foty rzeczonej maszyny: Publikacja Kagero o czołgach na Pacyfiku: Tank Warfere on Iwo Jima - wydawnictwo Squadron: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 o żesz Ty, ale będzie model! już kupuję wejściówkę na wszystkie updaty! merytorycznie raczej niestety nie pomogę ale technicznie bardzo chętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 18 Października 2010 Autor Share Napisano 18 Października 2010 No właśnie na pomoc "techniczną" też liczę. Z tego co się oriętuję to muszę wymienić jarzmo działa i samą lufę bo w modelu jest 105mm. Na fotce po zniszczeniu widać, że jedno z kół jest z otworkami. Gąski wezmę z M10. Mam też duckbill'e z Extratecha. Zamówiłem blaszkę Eduarda dla paru drobiazgów. Ludki - jeszcze nie wiem, czy zrobić scenkę biwakową czy combat? Mam US tankistów z Milicasta - wersja jesienna, ale tak po prawdzie to potrzebne są mi tylko głowy - resztę się stworzy. Podstawowe pytanie, czy działo to była 75ka Andrzeju - mój start będzie z pewnością opóźniony bo Australijczyk ma pierwszeństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Października 2010 Share Napisano 18 Października 2010 Podstawowe pytanie, czy działo to była 75ka Tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 19 Października 2010 Share Napisano 19 Października 2010 Kurde balans! Ale temacik... Będę podglądał na bieżąco, bo Pacyfik mnie ciągnie bardzo. Zbieram literaturę właśnie i już trochę tego jest. Ale ja mam w planie inny pojazd... "Davy Jones" to dobrze obfotografowany czołg. Poszukam u siebie innych zdjęć. Ale malarsko... miodzio. Można szaleć z tymi dechami, jeżami i w ogóle przednia zabawa Cię czeka Może zrób scenkę "prawie combat", czyli jadący czołg a obok niego chyłkiem biegnących marines. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Filip Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 Przeglądając znalazłem ciekawą, aczkolwiek krótką relację: http://www.migproductionsforums.com/phpBB3/viewtopic.php?f=9&t=7899 Myślę, że się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrianowro Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 http://www.shermany.webd.pl/forum/viewtopic.php?t=1181&highlight=jones&sid=2f7ad47583549126b9b88ceda169c3e9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 29 Października 2010 Share Napisano 29 Października 2010 a ja powinienem wygrzebać skądś ażurowe kółka jakbyś chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 30 Października 2010 Autor Share Napisano 30 Października 2010 Dziwi mnie zainteresowanie tematem - w którym nic na razie nie robię. Adrianowro bardzo dzieki za linka. Ciekawe, że Bizon w 1/72 widzi Daviego jako 2 kolorowego, a w35 dodaje mu jeszcze jeden kolorek Fajna relacja choć widzę z dwie skuchy merytoryczne (nie mówiąc o malowaniu). Andrzeju koło jedno szprychowe owszem. Dostałem od Julka z Eduarda - takie sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juliusz Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 No niestety nie miałem innego. Te lepsze już są na M4 Grunwald i M4A2 Quizil-Ribat. Musimy zrobić zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pafica Napisano 1 Listopada 2010 Share Napisano 1 Listopada 2010 Świetny temat, włazy wprost bajeczne ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Ponawiam pytanie o dokumentację do M4A3. Mam przerwę przy M113. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Co to za otworek zaznaczony owalem? Jak sie zdaje mój czołg tego nie miał. Sprawdzałem na ML i są osobnicy, którzy twierdzą, że to był późny M4A2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Co to za otworek zaznaczony owalem? Jak sie zdaje mój czołg tego nie miał. Chyba jakaś wada produkcyjna, bo w tym miejscu nic w Shermanach nie występowało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 (edytowane) Chyba nie masz racji. Zobacz wątek o Shermanie z Iwo w 1/35. Fakt, że Dragon sknocił kształt. Tutaj http://www.network54.com/Forum/47208/message/1101775215/DAVY+JONES+WAS+AN+M4A3%21 rozstrzygnięcie wersji. Namieszał S. Zaloga, ale potem przyznał , że rację maił Ed Gilbert (znaczy jego resercz był lepszy). Edytowane 19 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 A no faktycznie, nigdy wcześniej tego nie zauważyłem, ale fakt - kształt jest ch...ory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Czekając na kalkomanie do "pixelozy" postanowiłem ruszyć do przodu Shermana. Na tym etapie powinno być lajtowo. Kadłub z "mocowaniami" pod deski. Blaszka ACE - mimo swej grubosci wyjątkowo pancerna: Wieza. Skleiłem bez wielkiego zastaniawiania, aż tu okazało się, że istnieje coś pt. A13. Ramka do wklejenia od środka Szcześliwie wszystko kleję CA więc poszło sie kąpać do debondera. Przez wrodzone szałaputostwo wieża pękła z przodu. Wkleiłem nieszczesną część: By następnie dowiedziec się od shermanowego guru, że powinna być na równi z wieżą Znów debonder: Na wieży widać zaślepkę otworu do wystrzeliwywania granatów dymnych. Jeśli ktoś zna potencjalne niespodzianki, które na mnie czychają to proszę o podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
komix Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Cześć ,czy twój szerman to Dragon 7330 to jest wersja 105 mm twój to najprawdziwszy 75 mm?Dwa to gąsienice nie pasują w komplecie dragon dał T48 i bez dziobów a Davy Jones miał ze stalowym szewronem.I zastanawia mnie płyta nad silnikowa,czy masz w modelu również taką "grilową" typowa dla M4A3, bo to co widać na art boxie ta do brodzenia bardzo przypomina tą z M4. Jeszcze jedno,na fotce wypatrzyłem pewną nie jasnośc.Na osłonie transmisji jest jakaś polowa przeróbka,dospawany kawałek blachy albo niewyrażne foto Powinny być tam widoczne łby śrub. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 A patrz, a ja widziałem tylko kolor. Myślę, że zapaprali to w ramach uszczelniania podczas desantowania. Lufa (częściowo) z jarzmem były osłonięte szmatą i zapaciane cymś smołopodobnym. Na lufie ostała się od tego kreska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 Ponawiam pytanie o dokumentację do M4A3.Mam przerwę przy M113. Tank Warfare on Iwo Jima - Armor Specials 6096 Sherman Tank Production models 1941-1945 (Weapons Series) Wydawnictwo Militaria 99 - M4 Sherman vol II "Poczytaj" sobie o nich TU. Popatrz dokładnie na wieżę, "dziurka" jest. Źródło: ModellBoard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 24 Stycznia 2011 Skala dzięki za dobre chęci. Knigę już mam i nawet wydrukowaną. Foto , które pokazujesz to Tokyo Experess - Otworek jesst acz jakis kombinowany. Przez kolegę Jeff'a pytałem o Javiego na ML i odpowiedział (w/s otworka) Ed Gilbert, kt napisał jakąś cegłowkę o batalinonach czołgów USMC. Pan ten napisał, że n askanach nie widać otworka - no to dostał zaślepkę. Komix - na tył pójdzie cała masa worków (do uklejenia jeszcze). Gąski z Eduarda i kacze dzioby z Extratecha. Zrobiłem dechy na boki - jeszcze tyklo je podrzeźbię - nieszczęsny rysunek drewna widoczny na fotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Wykonałem dodatkowe "opancerzenie" z desek. Kształtki Evergreen 0,25x4,00mm. Sklejone z trzech warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 A nie myślałeś o odeskowaniu z balsy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 A nie myślałeś o odeskowaniu z balsy? Nie myślałem. Mam co prawda jakiś rozgrzebany stateczek z drewna, ale nie czuję tego tworzywa. Co jest nie tak z plastikiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Nic ale wydaje mi się, że stosując balsę odpada nam rzeźbienie słojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi