olej Napisano 9 Marca 2007 Share Napisano 9 Marca 2007 Cześć jestem nowy tu więc się witam. mam problem- jak zrobić w domowy sposób kurz?(pył) chodzi o pustynie Nie chce żadnymi pigmentami, bo nie kupie teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 9 Marca 2007 Share Napisano 9 Marca 2007 Kupujesz w sklepie dla plastykow zestaw pasteli artystycznych. To takie kredki, troche do kredy podobne. Zestawy sa rozne. Wiecej, mniej kolorow. Wybierasz taki, zeby miec jakis tam przekroj bezow. Bierzesz taka pastele, zcierasz ja na kawalku papieru sciernego i taki pyl nanosisz na model. Mozesz dowolnie mieszac kolory, wedle fantazji, az do osiagniecia oczekiwanego efektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
olej Napisano 9 Marca 2007 Autor Share Napisano 9 Marca 2007 Aha czyli poroponujesz ten sposób Wiem np. brązowy to rdza Czy polecasz jakiś podkład jak maluję pędzelkiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 9 Marca 2007 Share Napisano 9 Marca 2007 Wiem np. brązowy to rdza Kolor dobierasz sobie na oko, zeby byl w miare zgodny z rzeczywistoscia. Wiesz przeciez mniej wiecej, jaiej barwy jest piasek pustynny... Czy polecasz jakiś podkład jak maluję pędzelkiem? Podklad zawsze dobrze jest polozyc. Szczegolnie wtedy, gdy kolorem docelowym jest ten z rodzaju slabo kryjacych. Jako podklad mozna zastosowac jakis neutralny kolor, np. szary. Poprzegladaj sobie forum, szczegolnie dzial "Jak to zrobic i pokazac". Tam temat malowania poruszany byl wielokrotnie. A tak w ogole, przenosze ten watek do odpowiedniejszego dzialu. EDIT: Jeszcze jedno... Jak nie masz dostepu do pasteli, to mozesz sobie drobna make rozrobic z farbka o odpowienim kolorze, zeby taki kit Ci sie zrobil. Czekasz, az Ci to stwardnieje na kamien i postepujesz tak, jak z pastela. Scierasz na papierze sciernym i nanosisz jakims pedzelkiem na model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hary Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 odgrzebuje kotleta jako totalny amator mam tylko takie pytanie co do tego kużu -tym pyłem to należy posypać tylko model czy go przyklejacie jakiś lakierem czy cuś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrBat Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 Wcierasz w model. I to zazwyczaj wystarczy. Ewentualnie kładziesz warstwę lakieru (ale tylko aerkiem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StanLog Napisano 24 Lipca 2007 Share Napisano 24 Lipca 2007 Ja słyszałem o innej metodzie też. o nakładaniu powolnymi ruchami pudru(ten co kobiety używają) pędzelkiem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 25 Lipca 2007 Share Napisano 25 Lipca 2007 Ja też to słyszałem i uważam że też można..Tylko trzeba mieć odpowiedni odcień jaki sobie wyobraziłeś.. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Kupujesz w sklepie dla plastykow zestaw pasteli artystycznych Zapomniałeś dodać, że mają to być suche pastele, a nie olejne, a poza tym bardziej opłaca się kupować na sztuki, bo w zestawach przydatnych kolorów może być 3-4, a reszta do niczego się nie przyda ( chyba) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Września 2007 Share Napisano 20 Września 2007 Prosty sposób na kurz to naniesienie dunkelgelb (wermacht olive) aero na model. Albo metoda suchego pędzla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 A co Panowie myślicie o tym: http://www.allegro.pl/item247419806_weathering_bloto_kurz_rdza_ziemia.html Jako, że mieszkam w małej miejscowości to mam bardzo utrudniony dostęp do sklepów tak modelarskich jak i plastycznych . Godny uwagi jest ten produkt Gość oferuje też inne kolorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Kolego postaw model na jakiś czas i zobaczysz ile kurzu się nnazbiera:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 A co Panowie myślicie o tym:http://www.allegro.pl/item247419806_weathering_bloto_kurz_rdza_ziemia.html Jako, że mieszkam w małej miejscowości to mam bardzo utrudniony dostęp do sklepów tak modelarskich jak i plastycznych . Godny uwagi jest ten produkt Gość oferuje też inne kolorki. Ja to kupiłem. Czekam na przesyłeczkę ale z tego co sie dowiedziałem sa to własnie suche pastele o których pisano wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Grzes to jak to dostaniesz to napisz coś o nich Bo jestem na etapie kupna ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Września 2007 Share Napisano 26 Września 2007 Grzes to jak to dostaniesz to napisz coś o nich Bo jestem na etapie kupna ;) JASNE!!! Mam nadzieję, że na dniach to otrzymam to słówko wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 No i doszło dzisiaj: Są to zwykłe suche pastele. Doszły bez pudełka i tak jak widać połamane. Niby to nie problem, ale niezbyt dobrze świadczy o sprzedającym, który nie potrafi zabezpieczyć przesyłki. Jeśli więc masz pod ręką jakiś sklep dla plastyków to się przejdź i zobacz czy nie wyniesie Cie to taniej... A ja przystąpiłem do nauki brudzingu, weatheringu czy jakkolwiek to zwać... Rezultaty zrobionej rdzy zaszokowały nie tylko mnie ale i moją żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 W sklepach plastycznych żądają 1,50 za sztukę za czeskie Koh&Noor. Przynajmniej w Szczecinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Września 2007 Share Napisano 27 Września 2007 No to rubid lec do plastycznego, na pewno będzie taniej !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Claoodiush Napisano 28 Września 2007 Share Napisano 28 Września 2007 Jak chcesz grubszą warstwe kurzu po itp np na podwoziu ,rozmieszaj se w jakimś pojemniczku suchą pastele (ale niewiele) w bezbarwnym macie akrylowym... nie kryje dobrze jak zwykła farba bo za mało pigmentu. więc na modelu wychodzi taka "chropowata" ,matowa ,półprzeźroczysta warstewka a co najważniejsze zaciekin i brud tak zrobione są trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Pierwsze zabawy z pastelami mam już za sobą... Trochę to brudzące wszystko dookoła, ale efekty naprawdę superrrrrrr!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Września 2007 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2007 Pierwsze zabawy z pastelami mam już za sobą... Trochę to brudzące wszystko dookoła, ale efekty naprawdę superrrrrrr!!! To pochwal się nam swoją pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rubid Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 dokładnie jakaś foteczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 (edytowane) Nie wiem czy jest sie czym chwalic... Po prostu pokażę. Naukę zacząłem od rdzy (i na tym na razie poprzestałem). Modelem testowym był MiG-29 więc może nie jest to najlepszy z przykładów, bo troche to s-f, ale sami ocenicie moje pierwsze spotkanie z pastelami (metoda łączona, czyli troche na mokro, a na koniec przetarcie na sucho): Edytowane 30 Września 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 30 Września 2007 Super Moderator Share Napisano 30 Września 2007 No super. To drugie zdjęcie pokazuje jak by ten samolot był naprawde zardzewiały. A na pierwszym jak by ktoś to czyścił z rdzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Hehe... dzięki. Taka moja nauka z zabawą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi