Skocz do zawartości

[11.11] Zamek w Czchowie / Scratch build / 1:35

Michalw

Rekomendowane odpowiedzi

Zamek w Czchowie

r1.gif

Pierwsze wieści na temat wieży głoszą że powstała ona tam w końcu XIII w. i zażądał tego król Wacław II, dopiero za kadencji króla Władysława Łokietka i jego postulatu w sprawie Czchowa wieża miała zacząć spełniać nie tylko miejsce obserwacyjne ale także obronne, więc zaczęto budowę murów i budynków zamkowych zaraz przy wieży. Zamek lub dla innych baszta została zbudowana do celów administracyjnych, obronnych. Służył także jako bardzo ważne miejsce chronienia traktu z Krakowa do Nowego Sącza, aż po Węgry. Zamek w Czchowie był jedną z wielu budowli obronnych wchodzącą w skład obrony doliny Dunajca. Niby mało komu znany zamek był w XIII i XV wieku bardzo ważnym miejscem administracyjnym Polski. Podpisywano tam wiele akt związanych z dobrem królewskim w tym oczywiście też samego starostwa czchowskiego. Zamek przez czas swojej świetności gościł w swoich murach wielu królów, Władysława Łokietka, Kazimierza Wielkiego ( to on w 1340 roku nakazał by całe miasto ogrodzić murem dla jego obronności, natomiast sam zamek miał pozostać osobną częścią umocnienia a nie połączony z murami miasta), królową Elżbietę (ona zaś odpoczywała w drodze na Węgry), Ludwika Węgierskiego, Władysława Jagiełło. Sam W. Jagiełło gościł w zamku aż 6 razy. Także w 1410 r. Zamek był omijany przez kupców z powodów tzw. braku prawa jarmarku. W. Jagiełło w 1423 r. nadał całej miejscowości Czchów ( także w zamku) prawo do jarmarku. W 1489 sam Kazimierz Jagiellończyk wystąpił z drugim aktem do prawa jarmarku dla Czchowa i wydał rozporządzenie zakazujące kupcom omijania miejscowości Czchów. Dzięki temu prowincja stała się bogatsza a sam zamek zaczęto rozbudowywać. Fortyfikacja była zawsze władana przez rycerstwo polskie. Pierwsza osoba jaka jest wymieniana w zapiskach zamkowych, która włada zamkiem to Imram, syn Żegoty. Zaś od XV wieku zamek był w rękach Melsztyńsckich, potem przejął go Seweryn Boner (znany jako Pan na Ogrodzieńcu) , a następnie jego syn Stanisław. Zamek od początku do końca swojego istnienia (czyli około XVI w.)był własnością królestwa Polskiego. Innym istotnym wydarzeniem w historii zamku była egzekucja polegająca na ścięciu Eliasza ( był jednym z wielu przywódców opozycji przeciwko Stefanowi III Wielkiemu). Eliasz syn Piotra który był wojewodą wołoskim chciał skryć się w zamku lecz nie dostał w nim azylu. Został schwytany i osądzony przez Jana Olbrachta. Powodem oskarżenia było rzekome pogwałcenie i naruszenie przymierza z Turkami. Przed 1646 rokiem (dokładnie nie wiadomo) na terenie zamku istniał sąd ziemski który potem został zlikwidowany. Jak wspomniałem wcześniej w okolicy drugiej połowy XVI w. to czas kiedy prawdopodobnie datuje się upadek zamku. Niestety lustracje z XVI i XVIII wieku już nie wymieniają żadnej wzmianki na temat co i jak z czchowskim zamkiem. Po prostu został zapomniany i wymazany ze stany królewskiego. Duży wpływ na to przykre wydarzenie mieli dzierżawcy dóbr należących do zamku, którzy chcieli dbać o dobro ale tylko i wyłącznie swoje i to oni właśnie doprowadzili do upadku zamku i spowodowali iż miasto doznało wielkiego kryzysu.

Raczej dużo informacji nie ma na temat tej budowli, więc i za dużo nie mogę napisać. Jedynie co, to jeszcze opiszę jak wyglądał ale to później.

Nie wiem czy tym razem uda mi się ukończyć projekt, chociaż czasu jest dość sporo. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Mianowicie szkielet będzie z sosnowych listewek (takich jakich używa się do szybowców). Planuje je obkleić balsą a na to nanieść gipsowe cegły. Najwięcej roboty będzie z tymi cegłami...niby proste, bo tylko się je przykleja i nakłada szpachlę między nie, ale chodzi o ich ilość. Chcę urozmaicić makietę przerobionymi figurkami rycerzy z Italeri.

Toż to będzie jak budowa prawdziwego zamku Trzymam kciuki

Budynek bramny

Witam. Wreszcie pierwsze zdjęcia z budowy. Na razie stan mocno surowy.

HPIM6062.jpg

HPIM6066.jpg

Tutaj schodki prowadzące z murów do budynku

HPIM6065.jpg

A tu pierwszy zestaw jaki będzie dodatkiem do makiety.

HPIM6068.jpg

sama wieża jakieś 70

Ja znalazłem, na któreś ze stron o zamkach, że wieża miała około 20 metrów, czyli trochę mniej niż 60 cm w skali 1/35 (chyba, że się walnąłem w obliczeniach, albo dane mam niedokładne).

20 metrów ma wieża w obecnym stanie. Ta z XIII wieku miała 28 metrów. Ta 20'sto metrowa nie ma wybudowanego ośmiobocznego odcinka. Niedługo będę miał lepsze dokumentację więc napiszę co i jak.

P.S.

Proszę nie zwracać uwagi na tekst zawarty w zeszycie na jednym ze zdjęć

EDIT.

Tak budynek bramny wygląda na chwilę obecną.

zoooo.jpg

Proszę nie zwracać uwagi na...
W pierwszej chwili nawet nie zauważyłem ... ale przez ten dopisek to jednak nie dało się przeoczyć Pozdrowienia dla K ... Będę tu czasem zaglądał bo projekt zapowiada się bardzo ciekawie

Zamek

Sam zamek wraz z murami był osadzony na wschodnim niższym cyplu wielkiego wzgórza i został zbudowany z cegieł i łamanego piaskowca. Mury miały grubość 1,2 metra. Do całej fortyfikacji jedyną drogą był wjazd poprzez suchą fosę. W zamku znajdowały się wieża która miała około 28 metrów wysokości i średnicę zewnętrzną 12,5 metra, a grubość murów u jej podstawy wynosiła 4,4 metra. Wieża w rzeczywistości byłą tzw. Donżonem czyli wieżą która nigdy nie stykała się z resztą zabudowań i było to miejsce ostatecznej obrony zamku. Dla utrudnienia zdobycia Donżonu wejście do niego było zawsze usytuowane na pewnej wysokości ( w zamku czchowskim była to wysokość czterech metrów). i prowadziła tam wąska kładka lub drewniane schody które z łatwością w razie niebezpieczeństwa można było zrzucić by wróg się do niej nie dostał. Dalej był dom zamkowy, budynek bramny, budynek przy wieży. Później został dobudowany budynek zachodni. Budynek bramny przez który trzeba było przejechać żeby dostać się do zamku miał piętro w którym znajdowali się rycerze. Mieli oni specjalnie przygotowane otwory w podłodze żeby gdy wróg nacierał na bramę zamkową mogli ostrzelać z łuków, oblać wrzącą oliwą lub po prostu obrzucić głazami nieprzyjaciela z góry.

Miałem dokładnie to samo. Trzeba było nie pisać to by nikt nie szukał. Zapomniałeś chyba że to co zakazane jest bardziej poszukiwane?? Wracając do projektu to chyba najbardziej interesujące przedsięwzięcie. Dosiadam się do grona widzów.

Zabrałem się za wnętrze. Niestety klej dał się we znaki i wyszły po nim ślady po pokryciu desek bejcą. Na szczęście tego raczej nie będzie widać za wiele jak położę dach. Do środka mam zamiar jeszcze wrzucić małe oświetlenie (imitację pochodni), ale zobaczymy jak to wyjdzie. Dorzuciłem już pierwsze figurki ( na razie tylko jedna jest zamontowana, druga jest w trakcie malowania). Zrobiłem ożebrowanie dachu i dzisiaj będę go krył. Na żywo to wszystko ma jaśniejsze kolory, nie wiem czemu mi tak przyciemniło.

zoooo001.jpg

zoooo002.jpg

zoooo003.jpg

zoooo005.jpg

zoooo006.jpg

zoooo007.jpg

zoooo008.jpg

Chłopek będzie wyglądał na nadjeżdżającego rycerza Królestwa Polskiego (którego też kończę już malować). Chowa się na przed ost. zdjęciu za Lyyyy- Dyyyy.... ale burdel mam na biurku

Kolego mógłbyś zapodać jakieś plany, którymi kierujesz się w trakcie budowy, bo nijak ten element który w tej chwili stawiasz pasuje do ryciny zamieszczonej w pierwszym poście.

Faktycznie,już wyjaśniam. Zapewne chodzi o kształt dachu budynku bramnego. Mianowicie planów jako takich nie ma. Są 2 szkice jak to wszystko mogło wyglądać. Jest zrobiona makieta tego zamku w skali 1:100 i ponoć na 80% jest ona odzwierciedlona jak powinny wyglądać wszystkie budynki. Dach na budynku bramnym z rysunku w pierwszym poście jest ponoć niewłaściwy. Dlatego wykonuję go tak jak jest na makiecie w 1:100. Tak jak mówiłem wcześniej planów nie ma, w sumie jest garść informacji na temat tego obiektu i z nich trzeba łuskać te które mi się przydają. Wymiary budynku są właściwe bo przeskalowuję z wymiarów jakie były w rzeczywistości. Jeżeli chodzi o co innego to proszę pisać.

O to makieta na której się poniekąd wzoruję.

P1000420.jpg

Zdjęcie z muzeum Zamku w Czchowie

Figurki są w skali. Otwory okienne były małe. A co do figurek to jak je kupiłem i otworzyłem opakowanie, popatrzyłem na twarze tych rycerzyków to.... no cóż Italeri chyba nie powinno się brać za robienie "ludków". Twarze wyglądały jakby ktoś kartofla odlał w plastiku . Samego chłopka przerobiłem żeby był pochylony ( w sumie wszystkie figurki przerabiam, bo nie pasują do mojej scenerii ).

Zdjęcie dla porównania. Figurka na koniu z tego samego zestawu.

HPIM3812.jpg

I zamierzam zbudować cały "kompleks" . Już szykuję miejsce w komórce żeby mieć gdzie to składać.

Interesował mnie kształt dachu ale i wysokość i ilość kondygnacji. Gdybyś mógł pokazać makietę z muzeum frontem do bramy, gdyż mam dziwne przeczucie że się machnąłeś trochę. Według szkicu z pierwszej strony kondygnacja z oknami jest tuż nad łukiem bramy u Ciebie jest jeszcze jedna kondygnacja między szczytową kondygnacją a sufitem bramy. Być może makieta z muzeum wygląda inaczej. Z góry dzięki za odpowiedź. Wracając do dachu to chyba nie ostateczny kształt? Wedle nowych fotografii płaski szczyt powinien być dłuższy.

Witam. Jedno ze zdjęć makiety zamieściłem w moim wcześniejszym poście. Tu jest kolejne, mam nadzieję że to zdjęcie wiele wyjaśni.

beztytuusfsfsfsfsfss.jpg

Zdjęcie z Muzeum Zamku w Czchowie.

A tu jest pokazane rozmieszczenie budynków zamkowych.

p1.gif

Rysunek ze strony zamkipolski.pl

Co do PiotrekM

Pisałem już wcześniej że planów ogólnie nie ma. Jedyne informacje jakie mam to ogólne wymiary budynków i ich rozmieszczenie. Staram się powiększyć i zrekonstruować zamek który według archeologów tak właśnie wyglądał. Ustawienie i gabaryty są poprawne. Ustawienie dlatego że zostały fundamenty a gabaryty bo ktoś, gdzieś i kiedyś zapisał je i są opublikowane. Też pisałem że do końca nie wiadomo czy np. budynek bramny miał właśnie taki a taki dach. Według archeologów na jakieś 80% właśnie tak wyglądał. Co do okien to nie mam pojęcia jakiej wielkości powinny być i nie ma żadnej wzmianki na ten temat.

Jak są jeszcze jakieś niejasności to proszę pisać, postaram się odpowiedzieć.

Pozdrawiam

Technologia budowlana w VIII wieku dla większości budynków była podobna, ogólna zasada co do okien była taka, że im starszy budynek tym mniejsze okna. Raz że nie posiadano wiedzy jak wykonać duże okna tak żeby się nie zawaliło, dwa że pełniły funkcję obronną szczególnie te przy głównej bramie. Była to po prostu dziura na łuk. Te na makiecie wydaja mi się mniejsze od Twoich. Nie to że się czepiam, to tylko takie moje przemyślenia. Temat mnie bardzo zaciekawił.