Jump to content

ISKRA 1/72 PLASTYK

bilbopl
 Share

Recommended Posts

Po ukończonych modelach:

VULTEE - viewtopic.php?t=23161 - PLASTYK

F-14D - viewtopic.php?t=23341 - Kitech

Łoś - viewtopic.php?t=23862 - PLASTYK

Nadeszła pora na ISKRĘ z PLASTYKA.

Zastanawiam się ciągle nad malowaniem ale myślę że będzie ona w kolorze stalowym bez kamuflażu - Spodobał mi się pomnik w Łasku

To co w pudełku:

Iskra_inbox.jpg

Zdjęcia z wykonanej pracy wieczorkiem:)

ehh a ja głupi się zastanawiałem dlaczego w wypraskach są 2 fotele i 2 pilotów a w instrukcji pokazane żeby wkleić tylko jednego

Czyli zostaje mi tylko malowanie kamuflażu ;/ no cóż zawsze musi być ten pierwszy raz.

edit:

Spasowanie na sucho:

67d54049cd81d360m.jpg

Zawiaski są po to aby otwierać osłonę. Trzeba odciąć trzpienie i gotowe. Napisz do ZTS i porzyślą Ci podwójną owiewkę. Jak kupiłem Hawkera to szkiełka były połamane i odesłali. Poza tym osłone trzymają inne dodatkowe elementy Gdyż kadłub jest ten sam co w dwumiejscowym. O ilę dobrze pamiętam.

Szkoda, że wkleiłeś już skrzydła przed zamontowaniem wlotów powietrza- teraz może być z tym problem. Do tego popracuj pilnikiem nad noskiem kadłuba- jest zbyt "brzuchaty", co odpowiada wersji rozpoznawczej morskiej (Novax).

O obciążeniu mam nadzieję nie zapomniałeś?

Owocnej pracy!

Wydaje mi się, że masz za szybkie tempo. Mógłbyś pokusić się o dorobienie tylnej sciany w kokpicie i pomalowanie burt, bo tak jak jest będzie to wyglądać nieładnie w skonczonym modelu.

Jeszcze jedna rada przed maalowaniem. Po wyszlifowaniu wszystkich szpachlowanych miajsce pomaluj je delikatnie pędzelkiem. Zobaczysz, czy nie trzeba gdzieś szpachlować i szlifować jeszcze raz. Trochę wiecej pracy nad modelem pozwoli Ci osiągnąć o niebo lepsze efekty niż praca ww akordzie. ;)

Ostatnie warsztatowe foto, Iskra niebawem w galerii
Oczywiście, Twoja sprawa kiedy kończysz relację warsztatową, ale do galerii to jeszcze modelowi trochę brakuje... (i nie mówię tu o malowaniu)

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę tutaj - proponuję popracować troszkę nad zmniejszeniem grubości ścian bocznych w kokpicie - kole w oczy - zwłaszcza w starych odlewach grubość na krawędziach, która w skali 1:1 dawałaby w tym przypadku pół łokcia - nie spotkałem tak pancernych powłok....