bilbopl Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Po ukończonych modelach: VULTEE - viewtopic.php?t=23161 - PLASTYK F-14D - viewtopic.php?t=23341 - Kitech Łoś - viewtopic.php?t=23862 - PLASTYK Nadeszła pora na ISKRĘ z PLASTYKA. Zastanawiam się ciągle nad malowaniem ale myślę że będzie ona w kolorze stalowym bez kamuflażu - Spodobał mi się pomnik w Łasku To co w pudełku: Zdjęcia z wykonanej pracy wieczorkiem:) Cytuj
lukasz.tur Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Kupa roboty przed Tobą ale malowanie standardowe (aluminium)-super. Trzymam kciuki! Cytuj
Grzes Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 a może jednak kamo zrób? Jeden kolor już jest Cytuj
Mikele Napisano 18 Listopada 2010 Napisano 18 Listopada 2010 Ale patrząc po wypraskach to to jest TS-11BR. Jeśli nie zdobędziesz osłony dla dwumiejscowej kabiny to chcąc nie chcąc musisz malować w kamuflażu. Chyba że planujesz małe s-f. Cytuj
bilbopl Napisano 18 Listopada 2010 Autor Napisano 18 Listopada 2010 ehh a ja głupi się zastanawiałem dlaczego w wypraskach są 2 fotele i 2 pilotów a w instrukcji pokazane żeby wkleić tylko jednego Czyli zostaje mi tylko malowanie kamuflażu ;/ no cóż zawsze musi być ten pierwszy raz. edit: Spasowanie na sucho: Cytuj
bilbopl Napisano 19 Listopada 2010 Autor Napisano 19 Listopada 2010 Tona szpachli, godzinka szlifowania i poprawianie zapaskudzonych linii podziału. Jakieś uwagi, porady? Cytuj
Paweł S Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Wszystko bardzo fajnie, tylko że o ile wygląda to tak samo jak w mastercrafcie to oszklenie kabiny trzeba było wkleić podczas sklejania połówek kadłuba, gdyż ma ona być zamontowana na takich jakby zawiasach i teraz jej chyba nie wciśniesz. Cytuj
lukasz.tur Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Zawiaski są po to aby otwierać osłonę. Trzeba odciąć trzpienie i gotowe. Napisz do ZTS i porzyślą Ci podwójną owiewkę. Jak kupiłem Hawkera to szkiełka były połamane i odesłali. Poza tym osłone trzymają inne dodatkowe elementy Gdyż kadłub jest ten sam co w dwumiejscowym. O ilę dobrze pamiętam. Cytuj
Paweł S Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Ja wiem że można odciąć i już bo też popełniłem ten błąd i mósiałem je ciachnąć. Cytuj
bilbopl Napisano 19 Listopada 2010 Autor Napisano 19 Listopada 2010 Nie będzie problemu z zamontowaniem owiewki, bo teraz jest wycięcie na wersje 2 osobową, a elementy (mocowanie) do otwieranej jedno osobowej owiewki dopiero się dokleja. Cytuj
Paweł S Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 A to dobrze, ja robiłem dwumiejscową morską dlatego nie wiedziałem że dopiero będzie mocowanie do jednomiejscowej osłony kabiny. Dawaj dalej z tą iskierką, kibicuje i pozdrawiam. Cytuj
brabazon Napisano 19 Listopada 2010 Napisano 19 Listopada 2010 Szkoda, że wkleiłeś już skrzydła przed zamontowaniem wlotów powietrza- teraz może być z tym problem. Do tego popracuj pilnikiem nad noskiem kadłuba- jest zbyt "brzuchaty", co odpowiada wersji rozpoznawczej morskiej (Novax). O obciążeniu mam nadzieję nie zapomniałeś? Owocnej pracy! Cytuj
bilbopl Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 Obciążenie mam nadzieje, że wystarczające, bo: śrubka taka jak się obudowę komputera skręca + zaklejenie to szpachlą. Oby to wystarczyło ;/ Cytuj
bilbopl Napisano 20 Listopada 2010 Autor Napisano 20 Listopada 2010 Obciążenie mam nadzieje, że wystarczające, bo: śrubka taka jak się obudowę komputera skręca + zaklejenie to szpachlą. Oby to wystarczyło ;/ Cytuj
Mare_K Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Lepiej zainwestuj w ołowiane ciężarki dla wędkarzy. W jednym pudełeczku masz śruciny od 0,7g do 0,12g w małych kuleczkach. Mój zestaw kosztował 4zł i wystarczy na dłuuuuugo jeszcze Cytuj
Paweł S Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Za włożyłlem ciężarek wędkarski 5g (kupiłem takie wymodelowane że zwęrzają się ku dziobowi samolotu) i stoi pewnie na swoich 3 kółeczkach. Cytuj
lukasz.tur Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Strata kasy na jakieś ciężarki wędkarskie. Za tą cene można dokupić farbkę a obciążniki zrobić ze starych kuleczek od łożyska. Chyba nie mówicie, że wkładacie dokładnie takie masy jak podaja w instrukcjach..? Cytuj
crustian Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Albo jakakolwiek nakrętka M8,M10;jezusicku toć trochę wyobraźni Cytuj
Paweł S Napisano 20 Listopada 2010 Napisano 20 Listopada 2010 Sory pomyłka to były dokładnie dwa gramy. Ja obciążam na oko a nie jak piszą w instrukcji. A ciężarki to miałem jeszcze po starym hobby mojego wujka, leżały sobie lata w skrzynce to je zaadaptowałem do swoich celów Cytuj
bilbopl Napisano 21 Listopada 2010 Autor Napisano 21 Listopada 2010 Ostatnie warsztatowe foto, Iskra niebawem w galerii: Cytuj
Mikele Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Wydaje mi się, że masz za szybkie tempo. Mógłbyś pokusić się o dorobienie tylnej sciany w kokpicie i pomalowanie burt, bo tak jak jest będzie to wyglądać nieładnie w skonczonym modelu. Jeszcze jedna rada przed maalowaniem. Po wyszlifowaniu wszystkich szpachlowanych miajsce pomaluj je delikatnie pędzelkiem. Zobaczysz, czy nie trzeba gdzieś szpachlować i szlifować jeszcze raz. Trochę wiecej pracy nad modelem pozwoli Ci osiągnąć o niebo lepsze efekty niż praca ww akordzie. ;) Cytuj
Grzes Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Ostatnie warsztatowe foto, Iskra niebawem w galerii Oczywiście, Twoja sprawa kiedy kończysz relację warsztatową, ale do galerii to jeszcze modelowi trochę brakuje... (i nie mówię tu o malowaniu) Cytuj
re-zone Napisano 21 Listopada 2010 Napisano 21 Listopada 2010 Na co jeszcze warto zwrócić uwagę tutaj - proponuję popracować troszkę nad zmniejszeniem grubości ścian bocznych w kokpicie - kole w oczy - zwłaszcza w starych odlewach grubość na krawędziach, która w skali 1:1 dawałaby w tym przypadku pół łokcia - nie spotkałem tak pancernych powłok.... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi