qalimar Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Jedna jaskółka wiosny nie czyni. Jak zmodernizują kilkadziesiąt sztuk i można będzie ocenić ich rzeczywistą sprawność i walory bojowe, to wtedy pogadamy Niemniej Głuszec jakimś światełkiem w tunelu jest. Byleby tylko znowu para nie poszła w gwizdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Z tego co pamiętam, była mowa o 12 sztukach. Pod względem przydatności/celowosci modernizacji i efektu finalnego jestem na "tak", byle by tylko wszyscy pamiętali, że jest to śmigłowiec wsparcia, nie pełnoprawna maszyna szturmowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Z tego co pamiętam, była mowa o 12 sztukach. Pod względem przydatności/celowosci modernizacji i efektu finalnego jestem na "tak", byle by tylko wszyscy pamiętali, że jest to śmigłowiec wsparcia, nie pełnoprawna maszyna szturmowa. Mikele- co znaczy 12 szt. śmigłowców i to nie nowych, a zmodernizowanych dla blisko 40 mln narodu? Kierwa, Mogadisz stać na więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 12 sztuk znaczy tyle, co i 48 sztuk wielozadaniowych - czyli niewiele. Miarodajne dla Polski są limity CFE: 460 samolotów bojowych i 130 śmigłowców zdolnyć do przenoszenia uzbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Mariusz ,po cholere się irytujesz ? Niedługo /nie wiem ile to jest / bedzie pare produktów z Mielca . Ile swięceń i gali przy tym. Mysl pozytywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Mariusz ,po cholere się irytujesz ? Niedługo /nie wiem ile to jest / bedzie pare produktów z Mielca . Ile swięceń i gali przy tym. Mysl pozytywnie. Myślę właśnie. Posłużę się cudnym słowem - "ostatni". A więc w przyszły wtorek ostatni dyżur ma ostatni oryginalny Mi-14PS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Czy to jest irański bubel to nie wiadomo... W każdym razie Iran nie jest pierwszym krajem, który coś takiego robi - że się wyrażę jest to wyraźny trend. Nie rozumiem dlaczego miałby być za lekki do strzelania nprami? W latach 90tyvh jak chorwatów przypiliło to zakładali wyrzutnie na bella-47J YU-HAL. Nie był używany bojowo (jak np. Dromadery M-28 ), ale chyba próby ogniowe były. Jak przypili to wszystko da się wykorzystać. Afrykańczycy Alouette poprzerabiali i wyszło im XH-1, a teraz Rooivalka mają... Rumunom z tego samego alouette coś innego wyszło - IAR-317 kto wie co by dziś mieli jak by komuna nie padła. Co do urody konstrukcji - może to wtedy taki trend w modzie był. Choćby ten przepiękny ptaszek - kellet XR10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 toż to wygląda jak zabawka z Kinder Niespodzianki Co do waszej dyskusji nt polskich realiów, niestety politycy w świdnik mają mało do gadania, jest to prywatna firma, więc odpowiada za nią zarząd, który jak widać, jak każdy z takich polskich przedsiębiorstw, ma w dupie nowe pomysły, oraz próby sprzedaży produktów. Ale kaskę to z chęcią biorą za nic nie robienie Mikele jak byś znalazł ten nr SP z polskimi szturmowcami proszę o jakiś skan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Mikele jak byś znalazł ten nr SP z polskimi szturmowcami proszę o jakiś skan I wrzuć je tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Nie mogę znaleźć tego numeru. Przekopałem kilka pułek ze starą prasą, w całym domu śmierdzi kurzem, znalaazłem trochę różnych ciekawych staroci, a tego numeru jak na złość. Będę szukał dalej, może jest toto gdzieś w internecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 No to masz zadanie na dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Spoko, jak Mikele nie znajdziesz, mam to na pewno- stare Lotnictwo z początku lat 90-tych. Na początku przyszłego tygodnia poszukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Mikele jak byś znalazł ten nr SP z polskimi szturmowcami proszę o jakiś skan I wrzuć je tutaj Ależ właśnie o to chodziło, egoistą nie jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Spoko, jak Mikele nie znajdziesz, mam to na pewno- stare Lotnictwo z początku lat 90-tych. Na początku przyszłego tygodnia poszukam. Jak nie znajdziecie to napiszcie - ja mam na 99% i wiem gdzie, ale dopiero we wtorek będę miał dłuższą chwilę na dokopanie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 No to szukajcie panowie, bo ja się poddaję. Pojęcia nie mam, gdzie dałem ten numer "skrzydlatej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mare_K Napisano 28 Listopada 2010 Share Napisano 28 Listopada 2010 To chyba nie tyle numer Skrzydlatej, co anglojęzyczny załącznik nt przemysłu lotniczego w Polsce. Wydano gdzieś ok. 95-tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qalimar Napisano 29 Listopada 2010 Share Napisano 29 Listopada 2010 Znalazłem te materiały. Aby nie zaśmiecać tego wątku, utworzę wieczorem osobny temat o niezrealizowanych projektach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi