Halsey Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 Czapla w oryginale miała zielone tworzywo, Łoś jasno niebieskie, Ił-2 białe, RWD-5- też niebieskie, dopiero później białe. Pytam, bo ostatni raz widziałem te części u mnie w jakimś pudle koło 1988 roku, a to już trochę czasu. Wiem tylko, że jeden z modeli miał białe części... chociaż powinienem je mieć jeszcze w pudle z jakimś śmigłowcem Mi... będąc na święta u rodziców poszukam "skarbów"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 Czapla w oryginale miała zielone tworzywo, Łoś jasno niebieskie, Ił-2 białe, RWD-5- też niebieskie, dopiero później białe. moja nie była zielona,iła miałem niebieskiego a rwd biały.może chodziło o to która partia do jakiego miasta trafiła akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JohnDoe Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 czekam na Czaplę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 10 Grudnia 2010 Share Napisano 10 Grudnia 2010 Plastyk był we wszystkich kolorach tęczy. Mam cztery zestawy RWD 5 - biały, zielony, brązowy i szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Plastyk był we wszystkich kolorach tęczy. Mam cztery zestawy RWD 5 - biały, zielony, brązowy i szary. Tak, jak podeszło. Czaple na początku były zielone w rożnych odcieniach, niektóre prawie czarne. Trafiła mi się też błękitna i biała. Z jakami było tak samo. Pierwszy biały, a potem zielone i błękitne. Nie było wszystkich kolorów tęczy, ale czerwone RWD-8 się zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 Plastyk był we wszystkich kolorach tęczy. Mam cztery zestawy RWD 5 - biały, zielony, brązowy i szary. Tak, jak podeszło. Czaple na początku były zielone w rożnych odcieniach, niektóre prawie czarne. Trafiła mi się też błękitna i biała. Z jakami było tak samo. Pierwszy biały, a potem zielone i błękitne. Nie było wszystkich kolorów tęczy, ale czerwone RWD-8 się zdarzyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 13 Grudnia 2010 Share Napisano 13 Grudnia 2010 W kryzysowych latach 80-ych wtryskiwali takie tworzywo, jakie dostali z przydzialu. Czasem bylo w ogole wielobarwne, ze zmielonych resztek, ale pierwsze serie byly faktycznie w takich barwach: Czapla w oryginale miała zielone tworzywo, Łoś jasno niebieskie, Ił-2 białe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GanGREEN Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Można by się pokusić o projekt grupowy związany z naszą rodzimą wytwórnią,i jej osiągnięciami w dziedzinie modeli,miało by to również wymiar dydaktyczny,bo poza ZTS Plastyk również inna firma prowadzi dość ofensywną sprzedaż leciwych już zestawów,co w połączeniu z niską ich ceną powoduje,iż to właśnie po nie sięga wielu początkujących modelarzy.Ps. sam też zaczynałem od zestawów ZTS,pierwszy był Jak-1M sklejony w wieku siedmiu lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Ech, wspomnienia Co ciekawe, pierwszego Jakowlewa miałem w kolorze chemicznogroszkowozielonym [nazwa chyba dość dokładnie oddaje niezapomniany kolor wyprasek ] , natomiast drugi, kupiony parę miesięcy później, był dowodem na zapatrzenie się panów z "plastyka " na modele matchboxa , słynne "2colours" Większość wyprasek bladozielona, pół skrzydła jadowicie żółte Jak jakiś grzebyk z kiosku ruchu... To były czasy! Nawet po te nieciekawe Jaki stałem z dziadkiem w kolejce na warszawskim placu Szembeka Jak udało się na wakacjach kupić Ławoczkina i Letova Kovozavodów, to poczułem się , jakbym do raju trafił Co do RWD5- ArmiA, jak odnajdę swojego, to masz w prezencie do kolekcji, jest dla odmiany żółtawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Hmmm... To ja może wywołam "zgorszenie" faktem, że wszystkie modele przez Was wspominane kupowałem w "białej wersji" - zarówno w latach 80-tych Łosia (pierwszy model - Łoś w czarno-białym pudełku ze zbliżeniem na kabinę obserwatora na wierzchu - bodajże rok 1985...), jak i później RWD 5bis, Czaplę, Jaka 1, kilka "Garbatych"... Również kupiony po kilku latach kolejny Łoś był z białego plastiku. A tym wrażeniom, jakie tym zakupom i późniejszemu klejeniu towarzyszyły - dziś już nic nie dorówna... pozdrawiam, bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 drabik Twoje modele są za bardzo dopracowane Sentymentalnie by było jakbyś zrobił je bez malowania i nałożył kalkomanie, albo pomalował plakatówkami.... Jak na fotce zapożyczonej z sąsiedniego tematu: Łoj wspomnienia... wspomnienia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Przepraszam bardzo, co to za samolot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Huriccane 1:144 Zaczerpnięty z innego świeżego tematu dla sentymentalistów: viewtopic.php?t=24039&start=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 O Należałoby tą fotkę pokazywać wszystkim, którzy narzekają na błędy merytoryczne współczesnych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Peter_D Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Kiedyś były one dla mnie ideałami modeli...teraz to tylko wspomnienie z dzieciństwa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi