Gość Napisano 15 Marca 2011 Share Napisano 15 Marca 2011 Nie lubię "nowoczesnych" ale ten mi się podoba fajny patent z tym sprayem/żwirkiem no i "oblaszony" cudnie rozumiem ze to taki new zimmerit ? Zależy co masz na mysli pytając czy to new zimmerit. Jeśli chodzi o tą chropowatą powierzchnię na czołgu to nie new zimmerit a powłoka antypoślizgowa, żeby załoga z czołgu nie pospadała a jesli pytasz o te blachy na burtach czołgu to są ekrany przeciwkumulacyjne, które osłabiają skutki uderzeń pocisków. Z tego co wiem, z zimmeritem ma to mało wspólnego, choć może ja się nie znam i proszę mnie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Jeśli chodzi o tą chropowatą powierzchnię na czołgu to nie new zimmerit a powłoka antypoślizgowa To było oczywiste myślałem o bardziej wyrafinowanej funkcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 מרכבה tylko nie wiem z której strony cyferkę postawić ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 (edytowane) Cześć! Barthas do mojego modelu rydwana chcialbym zamowic metalowa plakietke z nazwa pojazdu ale w jezyku hebrajskim czy wiesz moze jak sie pisze w w/w Merkava 4 Biegle hebrajszczyzną nie władam, ale powinno być jakoś tak: 4 מרכבה סימן Czyli słowo Rydwan, tak jak Moses napisał ( tylko nie wiem jak na forum pokazać tak ładną czcionkę ), potem słowo "Siman" oznaczające rodzaj, na końcu cyfra 4 (czyli Arba- ארבע). Barthass porownaj Twoje zdjecie(jest super,gdzie takie mozna znalezsc) ze zdjeciem modelu Mirka z 5.03.11 pierwsze z gory,dla mnie bynajmniej widac roznice. Ano, widzę różnicę w kształcie ramion, na których podnoszony jest właz ( fototrawionki jednak są zbyt cienkie), kurcze teraz tylko tyle mogę dostrzec, bo z powodu awarii monitora, mam podłaczony teraz zastępczy, z takim kontrastem, ze prawie nic nie widzę.... U mnie to wyszło tak: A zdjęcie, hmm sam już nie pamiętam skąd. Edytowane 16 Marca 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Barthass trzeba dać największy rozmiar fontu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Barthass trzeba dać największy rozmiar fontu O, już poprawione, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Bardzo prosta .Im więcej anten tym większa szycha w nim siedzi. Czyli dwie anteny to norma (mięso armatnie) Trzy anteny to d-ca kompani Więcej to d-ca batalionu i brygady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Witam . Dzięki kolegom za zainteresowanie tematem Co do włazu ramiona idą prawidłowo gdyż wzorowałem się na podobnych fotkach a że są za cienkie no cóż blaszka nie odda grubości odlewu .Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Hmm tylko że tam są po dwa ramiona na jednej stronie przyjrzyj się jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 22 Marca 2011 Share Napisano 22 Marca 2011 poza tym model Academy przedstawia (info Barthasa, dzieki) wersje wczesniejsza ,z dwoma wlazami we wiezy.Model Bossa to wersje pozniejsza z pojedynczym wlazem, czyzby to byla wersja 4 B? Aj, no właśnie jest trochę inaczej Wersja z 2 włazami jest jedynie wariantem wczesnej ( ale nie najwcześniejszej) wersji Mk.4, standardowo wczesne modele Mk.4 mają również 1 właz ( otwór na 2 właz jest zasłonięty pancerzem). Z kolei model Hobby Bossa wygląda na zwykłą Mk.4 . Ani nie najwcześniejsza, ani nie najpóźniejsza ( TROPHY), czyli to samo co Academka, tyle, że bez dodatkowego włazu. W swoich łapskach modelu od Bossa nie miałem, ale na temat błędów merytorycznych zacytuje pana M.Massa (kto interesuje się IDF, wie któż to) : So... What we have till now: Strong points: 1. Nice texture of anti slip on turret and hull. 2. Belly armor + connectors. 3. Different road wheels. 4. PE parts. Known weak points: 1. Wrong positioning of the road wheels arms. 2. Wrong diviation in belly armor . 3. 6 holes instead of 5 in the sprocket carrier outer part. 4. Vynil road wheels "rubber". New weak points: 1. Too thick parts (could be solved by PE). 2. Wrong number of rods in rear side skirt (should be 5-6 in early, 3 in late) 3. Wrong detailing of hinges in front fenders and side consoles. 4. Wrong positioning of rotating "trolley" in commanders MG mount. 5. Mortar access on the roof is too small and not located properly. 6. Kit is missing most of protecting mesh, on sights, lights etc.. All in all, it looks a nicely detailed model. The high price is another issue. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 29 Marca 2011 Share Napisano 29 Marca 2011 po prawej stronie (patrzac od przodu) zainstalowana jest optyka (okragla w ksztalcie rury) To jest panoramiczny celownik dowódcy. Czyli podstawa daszku znajduje sie z boku czy tez z tylu tego urzadzenia ,wszystko to patrzac od przodu pojazdu. Albo z boku, albo z tyłu Są 2 sposoby montażu, z czego częściej widywany jest ten z mocowaniem daszku z tyłu, lekko pod kątem.: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Witam Jako że chcę pokazać iż projekt nie zaginął i dwa dni wolnego to trochę pomalowałem model , jutro położę sido i kalki oraz sie wezmę za składanie do kupy całego modelu . Kolorek jaki położyłem to Humbroll 84 z różnymi dodatkami . Na razie to tyle jak złożę to pokażę . Jak zwykle wszelkie sugestie oraz rady mile widziane Pozdrawiam Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Witaj Mirek. Jak dla mnie kolor jest trochę zbyt blady. Być może to kwestia zdjęcia, ale gdy spojrzy się na dokumentację widać, że kolor ma trochę więcej ciemno oliwkowej barwy. Myślę jednak, że jak pokombinujesz z olejami, filtrami etc. to będzie wyglądało lepiej. Wiem, że umiesz, więc czekam na efekt finalny. Jeśli pozwolisz czepię się jeszcze łańcuchów. To zestawowe blaszki Academy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 14 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Cześć Marcinie kolorek jest fakt jasny ale po sido lekko pozielenieje a po olejach całkiem ściemnieje Łańcuszki to kulki Voyagera o niebo lepsze od tych z Legend i nie mówiąc o tych zestawowych , teraz się lekko pozahaczały ale później je uczesze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 22 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Marcinie piszesz zielony ? no to JE c.d.n Mirek / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 No Mirek, kolor jest git. Zwłaszcza na ostatnich zdjęciach. Modulacja fajnie wyszła i jest solidna podstawa do weatheringu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Kolor wyszedł bardzo dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo Napisano 22 Sierpnia 2011 Share Napisano 22 Sierpnia 2011 Mirku przyrządy optyczne wydają się zbyt niebieskie . Próbowałeś na czarny podkład dać lakier półmatowy z domieszką ciemnoniebieskiego ,lub w tym wypadku półmatowy z domieszką czarnego ? To tylko moja sugestia -lakier z farbą musi być dobrze wymieszany ,w przeciwnym wypadku : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 23 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Dzięki Marcinie i Rafale te dwie ostatnie fotki są oddaniem koloru . Jarku przyrządy optyczne wykonałem z niebieskiej przezroczystej folii , spróbuję na boku przyciemnić czarnym transparentem z Tamki jak będzie cacy to dam na model . Pozdro Mirek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Witam . Olejowanie chwilowo zakończone następne będą pastele i pigmenty jak zrobię to się pochwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Ładna jest! Jak jednak porównuje ją ze swoją, to Twoja jest taka... hmm grzeczna. ;) Poczekam na kurzenie i znając Twoje możliwości zapewne się nie zawiodę. Szalom!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Czy Merkava to rodzaj żeński? Piękny czołg, chyba mój ukochany. Szczególnie przez tę wieżę wziętą od Milenium Falcum. Specjalnie nie kupuję tego modelu, żeby nie mieć pokusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madeira Napisano 8 Września 2011 Share Napisano 8 Września 2011 Czy żeński? Jakoś dziwnie brzmi: "Piękny ten Merkava". Można powiedzieć oczywiście: "Piękny ten Rydwan". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 11 Września 2011 Autor Share Napisano 11 Września 2011 Niedziela minęła kurzenie prawie zakończone poprawię jedynie układ jezdny aby zgrał się z podstawką . Marcinie pigmentów nie mam tak opanowanych jak ty i nie chciałem skopać chociaż i tak nie bardzo jestem zadowolony ale musi tak zostać . A oto co na modziłem ; Wszelkie uwagi i sugestie mile widziane . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Barthass Napisano 11 Września 2011 Share Napisano 11 Września 2011 No Mirku, ładnie, coraz ładniej Jedna sugestia- gaśnica na wieży regulaminowo na oliwkowy. Natomiast świece dymne koło niej na jasną zieleń: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi