Skocz do zawartości

US marines sherman (italeri)

ups

Rekomendowane odpowiedzi

W którymś numerze Super Modelu przy okazji jakiejś dioramki była dokładnie opisana ta metoda. Jak by co służę skanem

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

W którymś numerze Super Modelu przy okazji jakiejś dioramki była dokładnie opisana ta metoda. Jak by co służę skanem

To ja bardzo poproszę i dziękuję z góry.

Walczyłem wczoraj z blaszkami..... Słowo walczyłem jak najbardziej pasuje do zestawu Eduarda. Lutowanie tego to masakra jakaś , najpierw szlifować trza czarną oksydę ,żeby chwycił lut . Bez tego ani , ani.

Nie muszę wspominać ,że szlifowanie elementów wielkości co najwyżej łepka od szpilki za fajne nie jest........

Oczywiście kilka części podczas procesu zaginania zrobiło radosne "brzdęk" i poleciało w kosmos , czytaj dywan:( Najgorsze było blaszkowanie km-u.

Ale jakoś koło 3 nad ranem zakończyłem zabawę.

71647554.jpg

56195977.jpg

W sumie zostaje do zrobienia zawieszenie plus szykowanie gęsi. I tu mam problem, bo to co jest w zestawie odbiega "lekko" od czegokolwiek co jeździło podczas II WŚ. Kupowanie natomiast zestawu z Taski czy AFV przekracza cenę tego Ronsonka:(

Witam!

Kup gumisie AFV http://www.jadarhobby.pl/afv-club-af35099-t62-track-for-m4-vvss-135-p-20069.html

Są doskonałe i idealnie kleją się zwykłym cementem. Można je bez problemu skrócić i kosztują tylko 23 PLN.

Zresztą zobacz w moim warsztacie jak sobie poradziłem.

http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=23466&start=30

Albo powalcz z gąskami z zestawu. Ładnie się doginają nad parą z czajnika. Można je tak podoginać, że praktycznie będą leżeć na kołach bez jakichkolwiek naprężeń. Pooglądaj moje galerie, jest tam kilka ronsonów z gumisiami Italeri.

Ehh dałem się skusić:P gąski zamówione. Podejmę walkę z zawieszeniem od italki , choć jak na to patrzę to podobna jakość by była jakbym siekierką z drewna sobie wystrugał

Pozdrawiam

Nie no załamałem się to zawieszenie od italki wygląda jak rzeźbione patykiem w stolcu

Koła napinające to jakiś żart jest normalnie.

Coś czuję ,że za szybko do malowania nie przejdę i pewnie znowu nowe pudełko rozgrzebię.

• 1 month later...

No dobra prawie zakończyłem stuga, uzbierałem trochę eci peci i jak zwykle w tajemnicy zakupiłem zawieszenie i graty od legenda więc czas dalej pomęczyć shermanopodony twór od Italki:P.

14303969.jpg

27313685.jpg

Witam.

Nic w płycie podłogowej nie poprawiałem, ten model generalnie jest z gatunku "około"

Zamontowałem zawieszenie, trzeba przyznać ,że trzeba się nagimnastykować z produktem od AFV. Dużo wycinania, szlifowania i innych tego typu robótek modelarskich:P

Generalnie w większości modeli zawieszenie to chyba najgorszy etap składania (nie licząc blaszkowania).

98722981.jpg

I teraz mam pytanko jaki kolor bazy?? Poniżej to czym dysponuje.

69811066.jpg

Pozdrawiam

Witam!

Bazowy to na pewno olive drab No 9 . Po naszemu FS 595B lub najlepiej FS 34087. Czyli maluj olive drab, bo i tak to nie ma wiekszego znaczenia, ponieważ te odcienie strasznie szybko blakły i przybierały odcienie brązowożółte, a nie ciemnozielone

• 5 weeks later...
Mam pytanie... po co to drewno?

Jak już ktoś pytał to sorki , nie doczytałem!

Miny magnetyczne nie trzymają się drewna

Pomysł ,że tak się eufemistycznie wyraże z dyni :P

Wstałem dziś z mocnym postanowieniem ,że coś ronsonka ruszę. Jak postanowiłem tak zrobiłem:P

12200283.jpg

82892426.jpg

22043905.jpg

68333308.jpg

60661705.jpg

Wyszło , jak wyszło. Zawsze mogło być lepiej, choć biorąc pod uwagę ,że maskowałem zwykłą plasteliną to chyba najgorzej nie jest.

Wygląda aktualnie jak wyżej i teraz mam problem wg schematu (tego od kalek) pojazd powinien mieć jeszcze plamki brązowe

Ale jakoś na żadnym opracowaniu nie widziałem shermanów z nad Pacyfiku w trójbarwnym camo.

No to jak ? psikać te plamki brązowe, czy "dać se luz"?

btw. pierwszy raz bawiłem się farbkami lifecolor i muszę powiedzieć , że super się nimi mazia.

Pozdrawiam

Witam!

Plamki brązowe psikać!

Za moment niczym innym nie będziesz chciał malować tylko Lifecolorem .

Ja pomalutku zmieniam paletę na Lifecolor. Chyba nie ma nic lepszego do malowania (nie malowałem Gunze, więc muszę kupić jakiś kolorek. Ale nie sadzę aby był lepszy od Lifecolor)

Malowałem od zawsze gunze i maluje się super ale przez ten zapach żona mi prawie walizki spakowała

Próbowałem też vallejo ale jakoś do aero mi nie leżą, używam ich do pędzlowania. Mam też w składziku kilka tamiyek (wiele osób je poleca i nazywa najlepszymi na świecie). Lifecolory kryją jak gunze i nie śmierdzą i to jest ewidentnie ich mocną stroną, poza tym mają zestawy tematyczne , co ułatwia w sumie wybór.

Wracając do shermanka.

84699223.jpg

57782609.jpg

37105014.jpg

Teraz będą filtry, washe, Akowidła i co tam jeszcze mi na myśl przyjdzie

Pozdrawiam

• 3 weeks later...

Popsułem co nieco. Detale będą jeszcze malowane i są przyklejone na sucho (tobołki).

Podrapałem trochę lakier ale nie za dużo. Amerykanów farba się trzymała mocniej jakoś. Z pędzla wygryzmoliłem napis , bo jakoś 40zł za kalki dawać mi się nie widzi. I w sumie jestem zadowolony, bo tak naturalistycznie wyszło :P Teraz w planach przetarcie pilnikiem z lekka dech z napisami , jakieś filtry brązowawo-pomarańczowe, może też zielonkawy jakiś trachnę , następnie wash i kurzenie. Zastanawiam się nad bierdronką.

86230483.jpg

58342356.jpg

63470828.jpg

59730861.jpg

51057976.jpg

Pozdrawiam

btw. jakim kolorem pomalować lampy ,żeby to szkło przypominało??

Witam!

Miodzio malowanie!

jakim kolorem pomalować lampy ,żeby to szkło przypominało??

Srebrem pomaluj. Potem bezbarwny gloss i napuść czarnej rozwodnionej farby ( taki malutki wash). Na końcu jeszcze raz bezbarwny gloss.