drabik Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) Byłem ciekaw jak wyjdzie no i wyszedł tak jak poniżej... Nie jest może przesadnie atrakcyjny (najbardziej namęczyłem się z oszkleniem), sklejony prosto z pudła, malowany, podobnie jak "pociak" - srebrnym sprayem; ale i tak mi się podoba... Najmniej podoba mi się za to śmigło, które będę musiał przeszlifować i pomalować raz jeszcze. A - i to pierwsze moje próby fotograficzne ze sztucznym oświetleniem, ale przy dziennym jeszcze też powalczę. Sam samolot to maszyna Skarżyńskiego po rekordowym atlantyckim locie, przerobiona na dwumiejscową.... Idźcie po kamienie zatem i zapraszam... Edytowane 14 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Calkiem fajny. Literki powinny być podobno czerwone. Wiem, że w zestawie czarne, ale ciekawie by było jakby to ktoś poprawił. Np malując drobnym pędzlem kalki? I mógłbyś trochę zróżnicować srebrne malowanie płótna i aluminium osłon silnika. Samolocik zyskałby nieco życia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 A gdzie dopisek ''vintage'' - hę? Widzę że, można jeszcze posklejać to co wychodzi z tych dorżnietych form ZTS'a.Chyba sobie zakupię... Generalnie się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 A gdzie dopisek ''vintage'' - hę?Widzę że, można jeszcze posklejać to co wychodzi z tych dorżnietych form ZTS'a.Chyba sobie zakupię... Generalnie się podoba. Się poprawiłem:) Posklejać można, zresztą - z tym samolotem nieprzesadnie jest jakikolwiek inny wybór... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 A będzie więcej takich ''vintażowych'' wspominków?ZTS'a znaczy się...bo Novo/FROG juz tutaj funkcjonuje...Może by tak z KP dział założyć? Widziałem kolegi SU-7 w mikroskali...aż sie łezki zakręciły w oku. Co do braku wyboru - 100% zgadza się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 A będzie więcej takich ''vintażowych'' wspominków?ZTS'a znaczy się... Coś tam się jeszcze znajdzie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Drabik, nie to że się czepiam, ale możesz pacnąć jeszcze jakąś czarna matowa farba wlot powietrza do silnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Drabik, nie to że się czepiam, ale możesz pacnąć jeszcze jakąś czarna matowa farba wlot powietrza do silnika? Nie czepiasz się, ale zamiast pacać spróbuję go wydłubać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Eeee tam! To już nie będzie vintage! Mogłeś pomyśleć wcześniej, a teraz to już szkoda kaleczyć gotowy samolocik. IMHO oczywiście! PS Zaraz sprawdzę, czy w swoim sklejanym dawno, dawno temu wydłubałem??? Ale wtedy to nie było vintage, heh... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 14 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 14 Stycznia 2011 Eeee tam! To już nie będzie vintage! Mogłeś pomyśleć wcześniej, a teraz to już szkoda kaleczyć gotowy samolocik. IMHO oczywiście! PS Zaraz sprawdzę, czy w swoim sklejanym dawno, dawno temu wydłubałem??? Ale wtedy to nie było vintage, heh... No właśnie wydłubałem... Ale zdjęcie to już z rana... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 hehe urokliwe maleństwo, urokliwe pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Stycznia 2011 Share Napisano 15 Stycznia 2011 Bardzo fajny modelik! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Bardzo zacny i całkiem nieźle wykonany "Erwudziak" Szczególnie podoba mi się schludność sklejenia i elegancko nałożony metalizer. Oby tak dalej ! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 Bardzo zacny i całkiem nieźle wykonany "Erwudziak" Szczególnie podoba mi się schludność sklejenia i elegancko nałożony metalizer. Oby tak dalej ! Pozdrawiam Kornik Dzięki! Mam nadzieję, że z każdym kolejnym będzie coraz lepiej... Ze swej strony dodam jeszcze, że był to debiucik z "płynem kalkowym" - zanabyłem DecalFix humbrola; o ile w pierwszym momencie nie widziałem przesadnych efektów to już po paru godzinach - i owszem. Przymierzam się do antka dwójki, 1:72... to będzie dla mnie taki swoisty test tego, czy już coś umiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 "Zlepiacz z sentymentem" to bardzo dobre określenie Twojej osoby i twojego "modelowania". To fajnie, że nie wybrzydzając zabierasz się za takie maszynki.Rzeczywiście coraz fajniej Ci one wychodzą. Co do Antka, to bardzo słuszna koncepcja, aczkolwiek model będzie wymagał od Ciebie pewnego wysiłku. Który zestaw bierzesz na warsztat ? Co do Decalfixu, to niestety nie był dobry wybór i szczerze życzę Ci szybkiego wyczerpania tego specyfiku abyś miał pretekst do nabyciu płynów dwuskładnikowych Microscale lub Gunze. Są o niebo lepsze i współpracują z większością znanych mi kalkomanii. Decalfix niestety ma swoje humory i zdarza mu się czasem żółknąć i pękać. Polecam Ci poradnik dotyczący kalkomanii, który od jakiegoś czasu tworzymy z kolegami bazując na swoich doświadczeniach: viewtopic.php?t=22731 Powodzenia! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 "Zlepiacz z sentymentem" to bardzo dobre określenie Twojej osoby i twojego "modelowania". To fajnie, że nie wybrzydzając zabierasz się za takie maszynki.Rzeczywiście coraz fajniej Ci one wychodzą. Co do Antka, to bardzo słuszna koncepcja, aczkolwiek model będzie wymagał od Ciebie pewnego wysiłku. Który zestaw bierzesz na warsztat Lubię odgrzebywać historię naszego (i nie tylko naszego) modelarstwa, stąd tamten "pociak", RWD (jeszcze "szóstka", też rodzimego ZTS'u, leży i czeka na swój czas) podobnie jak Łoś A... Antek to zestaw Trumpetera w 72tce w tymże malowaniu (to będzie wyzwanie!) http://www.airliners.net/search/photo.search?regsearch=SP-FAP&distinct_entry=true A - i jak się uparłem - tak w "piątce" wydłubałem wlot powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Malowanie rzeczywiście ambitne również dlatego, że biały nie jest wymarzonym kolorem do malowania. Ja w każdym razie życzę Ci powodzenia. Wierzę, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 16 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 16 Stycznia 2011 ... na dodatek mam tak, że lubię w miarę szybko widzieć efekty - i model powstający przez pół roku i dłużej przestaje mnie cieszyć (mało to modelarska cecha)... ułatwieniem to nie będzie... No i lepię "od początku do końca", czyli póki jednego nie skończę, drugiego nie zaczynam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 16 Stycznia 2011 Share Napisano 16 Stycznia 2011 Tak ma prawie każdy modelarz, chociaż jedni mają trochę więcej, a inni nieco mniej cierpliwości. Pociechą może być to, że patrząc często na gotowy model, w którego wykonanie włożyło się wiele pracy, sił i czasu, mamy ogromną satysfakcję i pewną dumę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 17 Stycznia 2011 Share Napisano 17 Stycznia 2011 Antek to zestaw Trumpetera w 72tce w tymże malowaniu (to będzie wyzwanie!) Ale warsztacik będzie poprowadzony? ;) Popełniłem byłem już antosia z trębacza... A malowanie wymagające. No i oczywiście gratuluję kolejnego maleństwa (RWD 5) w kolekcji. Takie małe, a cieszy ;) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 Ale warsztacik będzie poprowadzony? ;) Popełniłem byłem już antosia z trębacza... A malowanie wymagające. Pozdrawiam! Trochę się "wstydzam", bo w moim przypadku "warsztacik" to zdecydowanie za duże słowo. A jako, że nie czuję się na siłach dodawać mu wszelkiej maści cuda, będzie absolutnie pudełkowy. Na razie macam wyposażenie kokpitu; po przygodach z IŁ-em 2m3 z "Plastyka" jestem mile zaskoczony tym, że części do siebie pasują... Nie wiem, no zobaczymy jak to wszystko wyjdzie... Co do malowania - chciałbym i boję się, jak dziewica niemal. Tak czy inaczej wbiłem sobie do głowy, że ma być "pasażer" a nie "bojownik"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 Wiem, że pomysł może Wam się wydać niedorzeczny - ale jako, że istniała wersja An-2P (12-miejscowy), wykombinowałem absolutną abstrakcję - malowanie LOT-owskie, dwubarwne, biało - srebrne z niebieskim pasem i "starym" żurawiem na ogonie... Coś jak powojenne malowanie lisunowa i dacoty... Kompletna abstrakcja... Boję się, że nie podołam pierwotnie przyjętej opcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
brabazon Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 I tu Cię zaskoczę- istniał Antek lotowski. SP-LMA. Szablaste, drewniane łopaty i duży kołpak. Jeśli będziesz chciał kwity, to coś się znajdzie. Był zielony z niebieskim spodem, rejestracja biała, żuraw i P.L.L. LOT z boku. W Trębaczu należy nadać skos podwoziu i pokombinować z kółkiem ogonowym- powinno być dalej od końca kadłuba. No i rzecz jasna dorobić sloty- tak ważna rzecz, a producent zapomniał... Mam nadzieję, że zeszlifowałeś do zera te dziwne bąblaste boczne okna? A co do SP-FAP to jakaś czeska chyba firma drukowała do niego kalki. Może warto się zaopatrzyć? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kiemlicz Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Kalki do SP-FAP spróbował zrobić też Print Scale... Jak im wyszło, to już inna historia: http://printscale.com.ua/decals.html?id=57 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
albert091283 Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Witam. Po pierwsze modelik świetny i mam na koncie chyba z 10 SP-AJU i żeby było bardziej wiarygodnie Przy okazji budowy Mojego Erwudziaka w 1-32 kolega KayFranz zaprojektował dla mnie kaleczki a że w trakcie wyszło kilka nowych faktów odnośnie rozmiaru liter rejestracji na skrzydłach postanowiłem poprawić projekt, czego wynikiem jest taki oto zestawik kalkomanii. Od tamtego momentu nabrałem już trochę wprawy w projektowaniu tego typu kalkomanii (patrz poniżej ) jeżeli chcesz mogę spróbować zrobić taki zestawik do Antka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi