pezetel Napisano 1 Października 2008 Share Napisano 1 Października 2008 Witam. Troszkę chyba przeholowałeś z wycieraniem. Tzn. skrzydła przy kadłubie są ok. - bywały wydeptane do gołej blaszki. Ale zewnętrzne częsci płatów? Tam już nikt nie łaził z buciorami. Na tylnej częsci kadłuba też raczej nikt nie jeździł na oklep. Obicia ( czy raczej przetarcia ) lotek - to już zdecydowanie przesada. Z drugiej strony - często poobijane i powycierane były ramy limuzyny i kadłub przy drzwiczkach pilota ( wokół nich ) Reasumując - sama technika bardzo mi się podoba, tyle, że za dużo tego dobrego. Całość sprawia przez to wrażenie eksponatu muzealnego, który stoi od kilkudziesięciu lat pod chmurką ( w suchym klimacie ). Czy ja dobrze zrozumiałem, ze oznakowanie będzie zrobione z folii, tzn. naklejone ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 1 Października 2008 Autor Share Napisano 1 Października 2008 Nie! Folia to będzie maskowanie. Co do przetarć - z pełną pokorą, ale muszę się zgodzić :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 2 Października 2008 Share Napisano 2 Października 2008 czekam na efekt końcowy, ale zgadzam się co do przeholowania przetarć, też nie troche ogranicz samokrytyke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Ograniczę samokrytykę, zaraz biorę brąz i zieleń, aerograf i jazda z naprawianiem srebrnego g.. na modelu. W między czasie kupiłem od kolegi (artoorkap) żywiczne figurki z zestawu Trumpetera. Mam cichą nadzieję, ze pod koniec prac ożywią trochę ten model... ale chyba nie będzie dioramy. Będzie stała figurka obok samolotu na półce. Powinno wyglądać ciekawie. Sorry za fotki, ale nie umiałem zrobić lepszych przy takim a nie innym świetle. Wrzucę fotki, jak wygląda farba po poprawkach! PS: Kurde, ten fotosik strasznie kijowo pomniejsza foty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Kurde, ten fotosik strasznie kijowo pomniejsza foty.. dlatego pokaż wała fotosikowi i przerzuć się na photobucketa albo picasse. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Zrobię to po powrocie od dentysty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 dlatego pokaż wała fotosikowi i przerzuć się na photobucketa albo picasse. Dobrze gada! Dobrze Łukasz, że zrobisz coś z tymi przetarciami. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Dobrze gada! Photobucket 4ever Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmokHaosu Napisano 2 Grudnia 2008 Share Napisano 2 Grudnia 2008 Pewnie znowu wyjdę na spamera ale... Lucas mamy takie same telefony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 2 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 2 Grudnia 2008 Nie wychodzisz na spamera, tylko troszkę wkurzyłeś mnie w wątku o B-2. Ale tylko troszkę. To tak między nami. Jestem szczery Cieszę się, ze mamy takie same telefony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Liteonit1 Napisano 3 Grudnia 2008 Share Napisano 3 Grudnia 2008 Fajnie ci to nawet wychodzi. Pytanko. Robisz go zgodnie z historią czy było tak naprawdę czy wymyślasz ??? Mam nadzieję że jest on z prawdziwego dywizjonu... Napisz jaki to dywizjon i szkwadron ... Ogólnie superancko ci to idzie. Pracuj dalej! PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 3 Grudnia 2008 Sorry odpowiem jutro, teraz na szybko fota poprawionej zieleni. Jutro brąz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Dopiero dziś poprawiłem brąz, a że farbka była stara, to mi się nie trafiło w kolor Zaraz spróbuję nadrobić postshading'iem. Baaaardzo mocno rozcieńczona czarna farbka po liniach podziału... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artoor_k Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Hmmm no nie wiem rak reszta kolegów ale mi się to nawet podoba.Jakby był wyeksploatowany i wyblakły oraz powycierany miejscami.Niech wypowiedzą się znawcy ale ja bym to zostawił... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Na skrzydle to jeszcze jako tako, ale bok to trzeba koniecznie poprawić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 19 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 19 Grudnia 2008 Na fotkach z lampą błyskową "shading" wygląda dużo za intensywny, ale i tak troszkę przesadziłem... kurcze, tu się ukazuje moje marne doświadczenie modelarskie, a konkretnie malarskie. Pierwszy raz to robiłem. Zero wyczucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 19 Grudnia 2008 Share Napisano 19 Grudnia 2008 Obicia na prawym skrzydle masz jakoś udokumentowane? A obicia na lewym powinny być też na przejściu kadłub/skrzydło a nie tak do kreski. Post shading wyszedł nawet dosyć fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Post shading wyszedł nawet dosyć fajnie! Chyba raczej "nawet dosyć za mocno ;) A co do obić... w miejscu "kreski" jest wypukłe...nałożenie się blach (tak mniemam). Sądzę, ze trudno było wcisnąć tam stopę, a po co łazić po czymś co nie jest poziome, skoro można po poziomym? A co do tych po prawej stronie, to wiem, że musiały tam być. W końcu z samolotu się korzysta nie? Muszę poszukać zdjęć z epoki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ostach Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Tutaj tak na szybko - widać, że obicia wchodzą także na bok kadłuba. To obicie powstaje pod drzwiczkami kabiny bo tam najczęściej się chodziło. Reszta jest mniej poobijana tak jak i to miejsce na prawym skrzydle. Fotka przedstawia Spita V ale to miejsce jest tak samo zbudowane we wszystkich wersjach - tam mniemam. Jeśli się mylę niech ktoś poprawi. Poczekaj jeszcze z tymi obiciami na więcej komentarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Właśnie przeglądałem swoje PDF'y. Wrzucę może jakieś screeny jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Ależ jestem gość! Z dwóch powodów. 1. Udało mi się nałożyć na Spita parę kalek w idealny sposób. Nie srebrzą się i mimo, ze kilka mi się porwało na więcej niż 5 kawałków, wyprowadziłem je jakoś. Uważam że wyglądają super. 2. Mam nowy aparat, który w sztucznym świetle bez zooma i statywu potrafi zrobić takie oto fotki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 Po prawym skrzydle nie bylo potrzeby chodzic, bo do kabiny pilota wchodzi sie od lewej. Mam nowy aparatMusisz jeszcze nauczyc sie, jak panowac nad glebia ostrosci, bo przy fotografowaniu modeli to bardzo wazna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 20 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 20 Grudnia 2008 Zacznę od czytania instrukcji, potem dowiem się czegoś więcej w internecie. Na razie ograniczyłem się do automatycznych ustawień aparatu z funkcją makro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 20 Grudnia 2008 Share Napisano 20 Grudnia 2008 A co to za aparat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 21 Grudnia 2008 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2008 Zwykła "rodzinna" cyfrówka, nic "profi", ale nie miałem pojęcia, że właśnie zwykłe, rodzinne aparaciki potrafią coś takiego. Canon PowerShot SX110 IS - ten "nowszy", po liftingu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi