p_bladek Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 Witam Wszystkich again . Widząc Wasze znudzenie moimi pracami Tomcatowymi (efekty w mało popularnej galerii), postanowiłem zamiescić relację z budowy powyższego modelu. Modelik nie rozpieszcza, sporo nadlewek i śladów po wypychaczach, zerowa dokumentacja w necie. Jedyne zdjęcie kokpitu to zegarów, fotela ani kabiny nie znalazłem . Planuje ten model zrobić ze złożonymi skrzydłami (nie ma tej opcji w HobbyBoss-ie, ale zdjęć skrzydeł w takiej pozycji jest tez niewiele, a jak juz sie coś trafi to w sporej odległości i nic nie widac. Tak więc wspomóżcie Popracowałem nad kokpitem i fotelem, malowanie na czuja pod kolory Navy. Dorobione pasy na fotelu. Pozdrawiam. Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pepociufakers Posted January 19, 2011 Share Posted January 19, 2011 p_bladek - co do dokumentacji - sprawdz prv. fj-4 Fury całkiem fajna maszyna, m.in. z racji takiej skąpości materiałów, i nie taka oklepana jak f-4;),powodzenia z nadlewkami. Ja cały czas poluje na emchara w skali 1:72 [no może kiedyś w koncu go wznowią] pzdr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 19, 2011 Author Share Posted January 19, 2011 ZA MATERIAŁ dzięki wielki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 20, 2011 Author Share Posted January 20, 2011 Witam w dzisiejszej odsłonie. Przeryłem cały kadłub i wyciąłem panel odpowiadający za stopień pilota. Posklejałem wneki podwozia i wlot powietrza do silnika. Zastanawiam sie czy wnęk nie uaktrakcyjnić jakimis dorabianymi przewodami bo wyglądaja ubogo. Pozdrawiam. Przemek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted January 20, 2011 Share Posted January 20, 2011 Noooo Przemku zacytuję Ciebie, za tą maszynkę masz u mnie duże A reszta sunąć się bo muszę na przodzie siedzieć P.S. Jak mniemam będzie w barwach USN czy może zaskoczysz i pojawi się na burcie napis Marines Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 21, 2011 Author Share Posted January 21, 2011 Noooo Przemku zacytuję Ciebie, za tą maszynkę masz u mnie duże A reszta sunąć się bo muszę na przodzie siedzieć P.S. Jak mniemam będzie w barwach USN czy może zaskoczysz i pojawi się na burcie napis Marines Nie no wiesz że jestem wierny USN, i nie wykraczam poza te ramy bo modelarstwo by sie sporo rozrosło a tego nie chce Zasiadaj oglądaj bo tylko jedno miejsce zajęte. Dalszy etap prac: Zwaloryzowane elementy metodami chałupniczymi Następnie będąc konsekwentny na warsztat wziąłem skrzydła i za pomocą bliżej nieokreślonych narzędzi popsułem je na swój własny użytek Pozdrawiam. Przemek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted January 21, 2011 Share Posted January 21, 2011 Dobra może być i USN, w takim razie następne pytanko Niebieski czy szary? A waloryzacja ładna, jak mniemam będzie ze złożonymi skrzydełkami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giulio Niewiadomski Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 Zasiadaj oglądaj bo tylko jedno miejsce zajęte. No to ja się rozsiadam wygodnie na pozostalych miejscach Fajnie Ci idzie, samoloty Sabropodobne są moją słabością Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Moses Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 To nie jest maszyna Sabero-podobna, ale rozwinięcie F-86. FJ-2/3 Fury (czyli maszyna z której rozwinął się FJ-4) różnił się tylko szczegółami umożliwiającymi operowanie z lotniskowców od swojej lądowej wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemek R Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 Znowu będziesz szalał tez pooglądam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giulio Niewiadomski Posted January 22, 2011 Share Posted January 22, 2011 To nie jest maszyna Sabero-podobna, ale rozwinięcie F-86. Ale mi się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 23, 2011 Author Share Posted January 23, 2011 Znowu będziesz szalał Od razu tam szalał, jestem pokojowo nastawiony Kolejny etap prac. Wkleiłem kokpit, wnęki podwozia, skleiłem połówki skrzydeł i kadłuba. Wszystko poszpachlowałem i podocierałem. Wkleiłem także wlot i wylot silnika. Ster kierunku na stateczniku pionowym, również został wklejony. Chciałem sprostować także HobbyBossa. Pozostawia on możlwosć zrobienia skrzydeł składanych, poniewaz załączył zakończenia w/w ale samemu trzeba ciać i jest maaaaasa zabawy żeby to wpasować, efekt równiez na załączonych fotach. Przegladając internet napotkałem ciekawa i bezinwazyjna metodę szpachlowania (bez docierania), zapuściłem sobie szpary miedzy skrzydłami Mr. Surfacerem 500 wykałaczka a po 2 min nadmiar ztarłem patyczkiem do uszu zanurzonym w Mr. Thinner. Efekt przekroczył moje oczekiwania . Wertując Walkaround Fury dopatrzyłem się drobnych elementów za fotelem, te także podorabiałem i poprzyklejałem. Pozdrawiam. Przemek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giulio Niewiadomski Posted January 24, 2011 Share Posted January 24, 2011 ładnie ci to idzie. Ale linie podziału, przynajmniej na ostatnimzdjęciu wyglądają na trasowane. Czy mnie wzrok myli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 25, 2011 Author Share Posted January 25, 2011 Nie myli cię wzrok, przetrasowywałem wszystkie bo były za płytkie Kolejny etap prac. Nałożyłem surfacer. Na modelu zrobiłem preshading dokładnie w liniach, aby uniknąc ciemnego washa w późniejszym etapie. Kolejnym krokiem było pomalowanie całości kolorem bazowym w dwóch odcieniach. Kolejnym etapem było maskowanie do koloru białego i pomalowanie. Następnie zamaskowałem elementy które miały mieć kolor czerwony i pomalowałem. Kolejne maskowanie tym razem Krawędzi natarcia i efekt końcowy dzisiejszych wysiłków. Pozdrawiam. Przemek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
B.A.T.E.K Posted January 25, 2011 Share Posted January 25, 2011 p_bladek a ten preshading to czym robiony? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 25, 2011 Author Share Posted January 25, 2011 Cienki marker od płyt sprawdza sie znakomicie, idealnie aby zaciemnić linie podziałowa, a ta pomalowana jest w kolorze kadłuba, a jednak ciemniejsza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K_Mazur Posted January 25, 2011 Share Posted January 25, 2011 Kurcze no.Czytałem trochę o preshadingu z markera...podobno marker wychodzi z pod farby i efekt jest niezadowalający.Więc pytam sie ciebie jak to zrobiłes?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 25, 2011 Author Share Posted January 25, 2011 Użyłem i w tym modelu i w ostatnim Tomcacie, cienkopisu do płyt CD na bazie alkoholu. Puki co nic nie wyłazi. Przypuszczam że tak jak z preshadingiem z Aero - trzeba dobrze przykryć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Witam, porobiłem podmalówki pedzlem retuszerskim, pomalowałem czarny pas na końcówce statecznika pionowego. Końcówki skrzydeł dostały surfacer i kolor bazowy. Pozdrawiam. Przemek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giulio Niewiadomski Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Zarąbiście to wygląda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
K_Mazur Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Dzięki za pomoc p_bladek .Fajny modelik się szykuje .Tak myślę że może dlatego marker nie wychodzi bo malowałes aero.Pędzlem byłby inny efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tremac Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 Witam Czy to ten sam samolot ktory budujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
p_bladek Posted January 26, 2011 Author Share Posted January 26, 2011 Raczej nie, chociażby stateczniki pionowe ala mig 15, ktoś zna odpowiedx co to za maszyna? Ani to Sabre, ani fj-2;4; Fury Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tofik Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 To jest Republic F-84F Thunderstreak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tremac Posted January 26, 2011 Share Posted January 26, 2011 W takim razie przepraszam za zasmiecanie tematu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts