p_bladek Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Witam Wszystkich again . Widząc Wasze znudzenie moimi pracami Tomcatowymi (efekty w mało popularnej galerii), postanowiłem zamiescić relację z budowy powyższego modelu. Modelik nie rozpieszcza, sporo nadlewek i śladów po wypychaczach, zerowa dokumentacja w necie. Jedyne zdjęcie kokpitu to zegarów, fotela ani kabiny nie znalazłem . Planuje ten model zrobić ze złożonymi skrzydłami (nie ma tej opcji w HobbyBoss-ie, ale zdjęć skrzydeł w takiej pozycji jest tez niewiele, a jak juz sie coś trafi to w sporej odległości i nic nie widac. Tak więc wspomóżcie Popracowałem nad kokpitem i fotelem, malowanie na czuja pod kolory Navy. Dorobione pasy na fotelu. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 p_bladek - co do dokumentacji - sprawdz prv. fj-4 Fury całkiem fajna maszyna, m.in. z racji takiej skąpości materiałów, i nie taka oklepana jak f-4;),powodzenia z nadlewkami. Ja cały czas poluje na emchara w skali 1:72 [no może kiedyś w koncu go wznowią] pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 ZA MATERIAŁ dzięki wielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Witam w dzisiejszej odsłonie. Przeryłem cały kadłub i wyciąłem panel odpowiadający za stopień pilota. Posklejałem wneki podwozia i wlot powietrza do silnika. Zastanawiam sie czy wnęk nie uaktrakcyjnić jakimis dorabianymi przewodami bo wyglądaja ubogo. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Noooo Przemku zacytuję Ciebie, za tą maszynkę masz u mnie duże A reszta sunąć się bo muszę na przodzie siedzieć P.S. Jak mniemam będzie w barwach USN czy może zaskoczysz i pojawi się na burcie napis Marines Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 21 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 21 Stycznia 2011 Noooo Przemku zacytuję Ciebie, za tą maszynkę masz u mnie duże A reszta sunąć się bo muszę na przodzie siedzieć P.S. Jak mniemam będzie w barwach USN czy może zaskoczysz i pojawi się na burcie napis Marines Nie no wiesz że jestem wierny USN, i nie wykraczam poza te ramy bo modelarstwo by sie sporo rozrosło a tego nie chce Zasiadaj oglądaj bo tylko jedno miejsce zajęte. Dalszy etap prac: Zwaloryzowane elementy metodami chałupniczymi Następnie będąc konsekwentny na warsztat wziąłem skrzydła i za pomocą bliżej nieokreślonych narzędzi popsułem je na swój własny użytek Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Stycznia 2011 Share Napisano 21 Stycznia 2011 Dobra może być i USN, w takim razie następne pytanko Niebieski czy szary? A waloryzacja ładna, jak mniemam będzie ze złożonymi skrzydełkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Zasiadaj oglądaj bo tylko jedno miejsce zajęte. No to ja się rozsiadam wygodnie na pozostalych miejscach Fajnie Ci idzie, samoloty Sabropodobne są moją słabością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 To nie jest maszyna Sabero-podobna, ale rozwinięcie F-86. FJ-2/3 Fury (czyli maszyna z której rozwinął się FJ-4) różnił się tylko szczegółami umożliwiającymi operowanie z lotniskowców od swojej lądowej wersji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 Znowu będziesz szalał tez pooglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 22 Stycznia 2011 Share Napisano 22 Stycznia 2011 To nie jest maszyna Sabero-podobna, ale rozwinięcie F-86. Ale mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Znowu będziesz szalał Od razu tam szalał, jestem pokojowo nastawiony Kolejny etap prac. Wkleiłem kokpit, wnęki podwozia, skleiłem połówki skrzydeł i kadłuba. Wszystko poszpachlowałem i podocierałem. Wkleiłem także wlot i wylot silnika. Ster kierunku na stateczniku pionowym, również został wklejony. Chciałem sprostować także HobbyBossa. Pozostawia on możlwosć zrobienia skrzydeł składanych, poniewaz załączył zakończenia w/w ale samemu trzeba ciać i jest maaaaasa zabawy żeby to wpasować, efekt równiez na załączonych fotach. Przegladając internet napotkałem ciekawa i bezinwazyjna metodę szpachlowania (bez docierania), zapuściłem sobie szpary miedzy skrzydłami Mr. Surfacerem 500 wykałaczka a po 2 min nadmiar ztarłem patyczkiem do uszu zanurzonym w Mr. Thinner. Efekt przekroczył moje oczekiwania . Wertując Walkaround Fury dopatrzyłem się drobnych elementów za fotelem, te także podorabiałem i poprzyklejałem. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 24 Stycznia 2011 Share Napisano 24 Stycznia 2011 ładnie ci to idzie. Ale linie podziału, przynajmniej na ostatnimzdjęciu wyglądają na trasowane. Czy mnie wzrok myli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Nie myli cię wzrok, przetrasowywałem wszystkie bo były za płytkie Kolejny etap prac. Nałożyłem surfacer. Na modelu zrobiłem preshading dokładnie w liniach, aby uniknąc ciemnego washa w późniejszym etapie. Kolejnym krokiem było pomalowanie całości kolorem bazowym w dwóch odcieniach. Kolejnym etapem było maskowanie do koloru białego i pomalowanie. Następnie zamaskowałem elementy które miały mieć kolor czerwony i pomalowałem. Kolejne maskowanie tym razem Krawędzi natarcia i efekt końcowy dzisiejszych wysiłków. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.A.T.E.K Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 p_bladek a ten preshading to czym robiony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Cienki marker od płyt sprawdza sie znakomicie, idealnie aby zaciemnić linie podziałowa, a ta pomalowana jest w kolorze kadłuba, a jednak ciemniejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 25 Stycznia 2011 Share Napisano 25 Stycznia 2011 Kurcze no.Czytałem trochę o preshadingu z markera...podobno marker wychodzi z pod farby i efekt jest niezadowalający.Więc pytam sie ciebie jak to zrobiłes?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 25 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2011 Użyłem i w tym modelu i w ostatnim Tomcacie, cienkopisu do płyt CD na bazie alkoholu. Puki co nic nie wyłazi. Przypuszczam że tak jak z preshadingiem z Aero - trzeba dobrze przykryć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2011 Witam, porobiłem podmalówki pedzlem retuszerskim, pomalowałem czarny pas na końcówce statecznika pionowego. Końcówki skrzydeł dostały surfacer i kolor bazowy. Pozdrawiam. Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Zarąbiście to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
K_Mazur Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Dzięki za pomoc p_bladek .Fajny modelik się szykuje .Tak myślę że może dlatego marker nie wychodzi bo malowałes aero.Pędzlem byłby inny efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 Witam Czy to ten sam samolot ktory budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 26 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 26 Stycznia 2011 Raczej nie, chociażby stateczniki pionowe ala mig 15, ktoś zna odpowiedx co to za maszyna? Ani to Sabre, ani fj-2;4; Fury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 To jest Republic F-84F Thunderstreak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tremac Napisano 26 Stycznia 2011 Share Napisano 26 Stycznia 2011 W takim razie przepraszam za zasmiecanie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi