Andrzej_LK Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 czasem żeby zrobic nit wystarczy kapka wikolu, przy pewnej wprawie efekty są zadowalające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Przy uchwycie na tyle wieży zdaje się masz nadlewki kleju. Uchwyty na tylnej płycie też mogłeś wymienić na druciane... Dawaj dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Ja jako dawce nitow stosuje Marl I z Airfixu. Mniej roboty niz wiercenie, klejenie i przycinanie Wysokosc (prawie) zawsze taka sama. Kleje na nitro (tak jak wszystko) Tani, dobry w obrobce, duza ilosc i trzy-cztery rozmiary Jeden Mark wystarczylby na caly bataloin 7TP (wierze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Ziemia pod Sfinksem jest strasznie ubita, takie klepisko jak sie kiedys mówiło na boiska piłkarskie bez trawy. Własnie ja chce bardzo popracować nad sama podstawką, a model bedzie właśnie taki jak jest. Wiadomo każdy ma swoje priorytety. Widzialem krowe i tak serio to średnio mi sie ta podstawka podoba. Zrobiłbym ja taka długa i może krowe przywiązać do samochodu pancernego, niby że ja prowadzą za soba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Piotrze rozumiem, że przycinasz żyletką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 No właśnie - czym kurde odcinacie nity ze ''złomków''? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Żyleta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Czak możesz opisać bliżej jak mocowałes te nity? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Odcinałem żyletką z części nie wykorzystanych czyli tych nadwyżkowych i przyklejałem na Tamiya EXTRA THIN cement. Klej ten wydaje mi się ze lepszy od Nitro na pewno ładniej pachnie. Odcięty nit łapie sobie ostrzem skalpela które to ostrze wcześniej dotykam językiem. Nit sie przykleja do skalpela (ostrza) Następnie aplikuje go na pancerz wcześniej posmarowany ww klejem. Tylko nie pomyślałem żeby kupić model na przeszczepy. Piotrze to dobry pomysł, chyba najlepszy i najłatwiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Co do schematu układu narzędzi na błotnikach - w formie graficznej raczej nie istnieje, nie są też znane materiały tekstowe. Ze zdjęć można wysnuć wniosek, że na jednowieżowych 7TP występował więcej, niż jeden wzór, ale trudniej o szczegóły. Kłopot w tym, że przebieg produkcji i wygląd poszczególnych serii przedstawia się dość skomplikowanie, a nie jest wykluczone, że w jakiejś fazie niektóre elementy były przerabiane na zasadzie "update" do jednego standardu. Ten domyślny standard jest bardziej czytelny, bo wczesnych zdjęć odpowiednio detalicznych jest mało, a opisowo wygląda mniej więcej tak: 1. Lewy błotnik - zestaw podnośnikowy oraz korba rozruchowa. Na modelu nie widać korby, a kloek pod elementami podnośnika powinien niemal stykać się z tym "wieszakiem" błotnika, który jest za nim. Przybliżone wymiary: długość korby - ok. 70 cm (dłuższy fragment przed zagięciem 44 cm), klocek (szer./dług.) 25 x 45 cm. 2. Prawy błotnik - z grubsza tak, jak jest plus łom mocowany najbliżej zewn. krawędzi błotnika. Elementy modelu wydają się za duże, więc znów przybliżone długości: łopata - 110 cm, dźwignia do napinania gąsienic - 154 cm, łom - 108 cm. Przynajmniej w tym układzie nie występuje siekiera, podejrzewam zresztą, że w ogóle nie występuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 Ja odcinam skalpelem (NOWYM) o ostrzu polokraglym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2011 JSJ sugerowałem sie tym zdjeciem: Fajnie, że napisałeś przynajmniej wiem teraz,że te dwie trąbki to były podnośniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JSJ Napisano 1 Kwietnia 2011 Share Napisano 1 Kwietnia 2011 To zdjęcie jest dobre, ale ponieważ przedstawia prototypową wieżę na prototypowym kadłubie z przeróbkami, to i detale mocowań osprzętu są tu zapewne jeszcze niedopracowane. Otóż: - Nie ma łomu, ani jego zapięć, - na seryjnych wykonaniach pozycja łopaty i wihajstra do gąsienic wygląda ciut inaczej - o szerokość paska mocującego należałoby posunąć łopatę do tyłu, o tyleż samo ów drąg do przodu, - dla każdego z trzech "przyborów" na błotniku powinnny być ograniczniki ruchu przód - tył w postaci krótkich odcinków kątownika (takiego, jak na krawędzi błotnika); dlatego te pozycje są dość ściśle określone, uwzględniając luz, oczywiście. Gdyby Ci to było potrzebne, szczegóły opiszę dokładniej. Natomiast od razu proponuję zamienić jedną z "trąbek" stanowiących podnośnik - ta od zewnątrz stanowi element w zasadzie cylindryczny (średnicy ok. 8,5 cm), gdyż służy jako wsuwane przedłużenie rury - osi obrotu wahacza. Po czym stanowi oparcie dla roboczej części, czyli pompki (to jest bodajże urządzenie hydrauliczne). Jest to niezupełnie rura, bo ma spłaszczenia z obu stron (na dole), a dzięki temu, że klocek, na którym to wszystko spoczywa, jest nieco wydrążony, jakieś 1.5 cm owej rury jest w nim zagłębione fragmentem nie spłaszczonym. Natomiast drugi element podnośnika, choć trudny do pełnego sprecyzowania, rzeczywiście jest w dużej części stożkiem, ale powinien leżeć w zasadzie podstawą do tyłu, zaś na przodzie mieć uchwyt - dźwignię. Ta zwykle opierała się na krawędzi klocka; nie ma problemu, aby to wypatrzyć na zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 2 Kwietnia 2011 Share Napisano 2 Kwietnia 2011 JSJ Kolega ma w garażu czy jest autorem publikacji w temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 7 Maja 2011 Autor Share Napisano 7 Maja 2011 Mam pytanie. Jak lepiej, ładniej i fajniej? Dodam, iż z prawej strony beda dwie figurki, które obserwują czołg. A. Na wzór: B. C. Na wzór: Z góry dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 7 Maja 2011 Share Napisano 7 Maja 2011 Cholera - tez sie do tej fotko przymierzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 (edytowane) CD Jak ktoś chce troche poczytać na temat. To polecam: viewtopic.php?t=26944 [/url] Pozdrawiam. Edytowane 14 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Szymański Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 Witam Moim zdaniem lepszą do przyjęcią byłaby opcja 7 wyjeżdżającej z dioramy czyli na odwrót jak w ostatnim zdjęciu .Lepiej zagospodarowana diorama i bardziej że tak powiem byłaby pełna i "wycentrowana" ale i tak wszystko zależy od wykonawcy :-)chciałeś opini to ją masz :-) Pozdrawiam Ps Bardzo fajny projekt !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysztof Szymański Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 JSJ musi mieć własnego 7TP :-) !!!! Nie ma innej opcji :-) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Podstawka prawie gotowa: Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Ziemia jak prawdziwa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Model (dioramka) prezentuje się rewelacyjnie i zgadzam się z poprzednikiem (kami). Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Myski79 Napisano 18 Maja 2011 Share Napisano 18 Maja 2011 Trochę to wygląda jakby na czarnoziem ktoś wysypał wywrotkę piasku , rozgarnął i później przejechał na ostrym zrywie... No ale nie koniec więc obserwuję dalej ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 14 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2011 Pomalowałem i przyozdobiłem pigmentem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Czerwca 2011 Share Napisano 14 Czerwca 2011 O qrza twarz! Wielki szacunek, myślałem, że to rozjechana wydma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi