Skocz do zawartości

Tiger I DAK Tamiya

Tomek_gnr

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 61
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Powiem tak -nie żałuję, że poszedł do Ciebie. Świetna praca Tomek! O rozmieszczeniu lin i narzędzi było ostatnio głośno na innym forum. Ty ustrzegłeś się błędów. Myślę, że efekt końcowy będzie na wysokim poziomie.

p.s. Chodzą słuchy, że mam za niedługo powrócić do budowy swojego Tygrysa. Ale ciiii. ;) Muszę tylko Merkavę III D skończyć. Znów zaczną się pewnie nasze merytoryczne dyskusje na temat Sd.kfz 181. ;)

Powodzenia w dalszych pracach!!!!

Powiem tak -nie żałuję, że poszedł do Ciebie. Świetna praca Tomek! O rozmieszczeniu lin i narzędzi było ostatnio głośno na innym forum. Ty ustrzegłeś się błędów. Myślę, że efekt końcowy będzie na wysokim poziomie.

p.s. Chodzą słuchy, że mam za niedługo powrócić do budowy swojego Tygrysa. Ale ciiii. ;) Muszę tylko Merkavę III D skończyć. Znów zaczną się pewnie nasze merytoryczne dyskusje na temat Sd.kfz 181. ;)

Powodzenia w dalszych pracach!!!!

Jeśli mówisz o Koperku to on też ustrzegł się błedu bo akurat ten egzemplarz który on robi (121) miał rozmieszczone liny po nowemu, jest fotka na której to widać dokladnie.

No właśnie sie zastanawiałem co z Twoim tygrysem bo prace były już mocno zaawansowane. Czekam na powrót ; )

podmalowałem bandaże i detale ale zatrzymał mnie brak farb, jutro musze kupić metalizer i kolorek do obić i wtedy pewnie porobie jakieś foty. Na friule niestety bede musial poczekac jakies 2 tygodnie wiec jeszcze troche to potrwa...

Tomku, jakiego koloru używasz do malowania obić ? ? ? ?

panzergrau ; )

No więc tak, popracowałem nad tym i owym. Model dostał obicia i potem żółty filtr. Nie sugerujcie sie porównaniem kolorystycznym z poprzednimi fotkami bo tym razem wyregulowałem dobrze balans bieli do lampki ; ) Teraz pojdzie sidolux i wash, a potem bede myslal w zaleznosci czy bedzie mi sie to podobało.

DSC02688.JPG

DSC02689.JPG

DSC02691.JPG

DSC02692.JPG

no i bonus

DSC02687.JPG

Musiałem mu dać troche bambetli na wieżę, ten "śpiwór" na wieży i zawiniątko na linie zrobił Madeira, nawet nic z tym nie robiłem bo było spoko, po prostu przykleiłem na model.

Hehe, chwilę siedziałem nad tymi bambetlami. Jeśli mogę zasugerować, to przydało by się tło lepsze do oceny całości modelu. Poza tym raczej nie mam się do czego doczepić. Możesz ewentualnie jeszcze wypolerować patyczkiem higienicznym zęby koła napędowego i krawędź napinającego. Tak, żeby się bardziej świeciły.

Bardzo ładnie, bardzo ładnie.

Spróbuj jeszcze go trochę porysować, tak delikatnie np. z jednej tylko strony. W końcu to kot i może się ocierał o jakieś krzaki ;)

I na kołach, to może lepiej byłoby aby więcej obić było na tych zewnętrznych, skrajnych a nie po równo.

już nie ocieram nic bo i tak za dużo tych obić zrobiłem

Model jest po washu i na razie prace wstrzymane ze wzgledu na brak butów, akurat jak potrzebuje to friuli na allegro nie ma >: także bede je mieć dopiero na poczatku przyszłego tygodnia jak dobrze pójdzie.

Koła po zrobieniu zacieków dostały mgiełke 'earth effect' AK z aerografu żeby je troche przyciemnić. Porobie jeszcze troche olejnych zacieków. Zastanawiam się czy rdzawić puszki wydechów czy zostawić takie zaczadzone i czy w warunkach afrykańskich wogóle bedzie miało sens robienie rdzawych zacieków... Wszelkie opinie na te tematy mile widziane ; )

DSC02697.JPG

DSC02698.JPG

DSC02699.JPG

DSC02700.JPG

DSC02703.JPG

Fajnie nabiera ksztaltow. Faktycznie obic wystarczy..jak zrobisz wash i przykurzysz na koniec to bedzie miut:)

W sumie to ciekawi mnie zagadnienie rdzy, zaciekow i Afrykanskiego pustynnego klimatu...... hmmm

Teraz tak patrzę.. czemu liny holownicze( z przodu) lewitują?

No tak to już jest jak się używa tych szajsowatych lin Dragona. Nie dość, że są stalowe przez co mało plastyczne to jeszcze mają zły splot.

Pzdr

Sa troche uniesione przez te haki zaczepione z przodu, niestety to jest lina dragona która się nie układa tak dobrze jak np eureka. Tak jak pisałem, to jest model złożony z odpadków. Numer zostaje tak jak jest, tak znam to kolorowe zdjecie 121, ale nie ufam tym kolorowym zdjeciom, czesc z nich to podkolorowywanki, zreszta nie mam takiej spiny przy tym modelu bo wiem ze czesc rzeczy i tak się troche nie zgadza.

Co do Bytomia to szansa jest mała ale nie wykluczam.

Witam.

Seb, masz rację liny Dragona to szajs. Nie dość, że nie dają się kształtować to jeszcze szczępią się przy obcinaniu. Mają tylko jedną zaletę, fajnie wchodzi w nie wash i ładnie wyglądają. O niebo lepsze są liny Eureki.