Skocz do zawartości

USS Nashville CL 43 1944 1/700 Niko Model

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie wiem dlaczego ale na zdjęciach słabo widać jak mocno jest umorusane to nadbrzeże a uwierz mi jest nałożone kilka odcieni szarego oraz kupę filtrów i suchych pigmentów
Zatem wierzę na słowo Generalnie efekt jest bardziej niż ok i tego się trzymajmy...

...

• 4 weeks later...
  • Odpowiedzi 176
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam,

Przyszedł czas na wykańczanie dioramki,Dziś kładę pierwszą warstwę wody po wyschnięciu pomaziam ją na dwa kolory zieleń i niebieskie i nałożę warstwę drugą ostatnią.Więcej pomysłów na wodę nie mam.Aktualnie wszystko tak się prezentuje :

p1130991.jpg

p1130992.jpg

p1130993x.jpg

p1130995.jpg

p1130998y.jpg

Napisano

Jak skończysz, to będziesz musiał zainwestować w pancerną gablotę, która będzie chronić to cudo przed opadającymi szczękami oglądających

Pozdrawiam

Kami

Napisano

Fajnie,że się podoba....niestety mi nie Mówię tutaj tylko o wodzie której chyba nigdy się nie nauczę robić.Pierwsza warstwa wyschła i wygląda wszystko mało realistycznie....jutro kolejne próby.Może połączę możliwości dwóch rodzai żeli ....

Napisano
Fajnie,że się podoba....niestety mi nie Mówię tutaj tylko o wodzie której chyba nigdy się nie nauczę robić.Pierwsza warstwa wyschła i wygląda wszystko mało realistycznie....jutro kolejne próby.Może połączę możliwości dwóch rodzai żeli ....

Podobać się woda teraz nie powinna, ale po wylaniu kolejnych warstw (zabarwionego) Still Tater i ewentualnym dodaniu fal itp.. Z Water Effects (plus piana na falach-np. szpachla Tamiya ) będzie cud, miód i orzeszki

Pozdrawiam

Kami

Napisano

Podobać się woda teraz nie powinna, ale po wylaniu kolejnych warstw (zabarwionego) Still Tater i ewentualnym dodaniu fal itp.. Z Water Effects (plus piana na falach-np. szpachla Tamiya ) będzie cud, miód i orzeszki

Still Water barwić ?? farbami akrylowymi ?? i zabarwiony wylewać ? a ten Water Effects co to za cudo i gdzie na to można zerknąć ?

Pozdrawiam

Kami

Napisano

O kurna!!! Genialnie to wygląda. Kawał dobrej modelarskiej roboty

Napisano
Still Water barwić ?? farbami akrylowymi ?? i zabarwiony wylewać ? a ten Water Effects co to za cudo i gdzie na to można zerknąć ?

A więc.. najlepszą (i najdroższą niestety) metodą na wykonanie realistycznej wody są specyfiki Vallejo

Po pierwsze - Still Water http://www.martola.com.pl/pl144/produkty25040/Still_Water

Specyfik najlepiej jest wylewać cieniutkimi warstwami (można je spokojnie mieszać z farbami akrylowymi i barwić )

Po drugie - Water Effects http://www.martola.com.pl/pl144/produkty25039/Water_Effects

Dzięki niemu można fajnie wykonać fale i wzburzoną wodę..

dodatkowo grzbiety fal można fajnie wykończyć szpachlą Tamiya...

Bardzo fajny opis wykonania wody możesz znaleźć w nr34 SM

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam

Kami

Napisano

A więc.. najlepszą (i najdroższą niestety) metodą na wykonanie realistycznej wody są specyfiki Vallejo

Po pierwsze - Still Water http://www.martola.com.pl/pl144/produkty25040/Still_Water

Specyfik najlepiej jest wylewać cieniutkimi warstwami (można je spokojnie mieszać z farbami akrylowymi i barwić )

Po drugie - Water Effects http://www.martola.com.pl/pl144/produkty25039/Water_Effects

Dzięki niemu można fajnie wykonać fale i wzburzoną wodę..

dodatkowo grzbiety fal można fajnie wykończyć szpachlą Tamiya...

O widzisz od rana nie skumałem. Mam oba specyfiki i dziś kolejna próba wykonania wody.Woda może być stojąca wręcz bo raczej dużych fal w porcie przy nadbrzeżu nie powinno być

Bardzo fajny opis wykonania wody możesz znaleźć w nr34 SM

Mam nadzieję, że pomogłem

Pozdrawiam

Kami

Napisano

W końcu woda zaczyna przypominać wodę co zaowocowało zwodowaniem krypy Wiele znaków na ziemi i niebie wskazuje na zbliżającą się wielkimi krokami galerię

p1140001r.jpg

p1140002w.jpg

p1140003.jpg

p1140004d.jpg

p1140008.jpg

p1140006m.jpg

Napisano
w tej skali taka bateria to jak elektrownia atomowa

Powinny od niej odchodzić druciki zasilające dźwig portowy

A tak na marginesie zwróć uwagę na ostatnie zdjęcie. Nawet nóżka na której stoi monitor uśmiecha się do Twojej pracy

Jeszcze raz gratuluję

Napisano

Znowu muszę się otrząsnąć po tym co zobaczyłem. Tym bardziej że model widziałem w Gdyni i wiem jakie to maleństwo. A ta bateria to normalnie komin elektrowni w Bełchatowie. Piękna robota oczów nie mogę oderwać

Pozdrawiam

Michał.

• 3 weeks later...
Napisano

Po krytycznych uwagach dotyczących wody postanowiłem ją zmienić.Kolor lazurowy został zastąpiony ciemnym zgniłym zielonym kolorem.Do tego dodałem delikatne fale za pomocą suszarki do włosów.Efekty niżej :

p1140087.jpg

p1140089.jpg

p1140088y.jpg

p1140092.jpg

Myślę,że jutro popracuję nad zdjęciami do galerii

Napisano

Woda jest "zawodowa" .

Jakbyś wywalił tę baterię z ostatniego zdjęcia, odpowiednio je wykadrował i zrobił czarno-białe, to nikt by się nie kapnął, że to dioramka. Dla mnie mistrzostwo .

wielkamucha