Moses Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 No jeszcze 50 postów i pobijemy temat dot nowego Miga-23. Stworzyłem potwora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Jak już jesteśmy przy wspominkach to się pochwalę, że mam Be-6 z Plasticardu (pisałem zresztą o tym w stosownym wątku), Letova, Avię B-33 (Iła -10), Avię B-35 i Miga -19 z KP, Łosia z drugiego wypustu, a kolekcję antyków uzupełnia Pourqoui - Pas? z Novo / Heller - wszystko w oryginalnych pudłach. Trochę się ubawiłem jak podobny zestaw zobaczyłem jako czcigodne eksponaty muzealne w Gatov: a tu antyki imperialistyczne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Moim zdaniem Pan Moderator powinien stworzyć z tego "potwora" jakiś nowy wydzielony wątek, bo z in-boxem LWS "Czapla ma to już niewiele wspólnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Czapla i Jak-1M ale z początków lat 90-tych: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 E, Czapla chyba starsza (czy przypadkiem nie 1982?), za 44 zł? Jaczek za kilkanaście "patyków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 E, Czapla chyba starsza (czy przypadkiem nie 1982?), za 44 zł? Jaczek za kilkanaście "patyków" Ten zestaw który prezentuje Leszek został wyprodukowany w 92roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 A przyjżyjcie się dokładnie temu świstkowi papieru. Decyzja cenowa: 2/82 Data produkcji: (nie widzę wyraźnie) CZER 19?2. Moim zdaniem 1982 Jaczek może być z 92-ego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 Hehe zaufajmy temu co Leszek widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 O nie, to by było zbyt proste. Poczekajmy lepiej na dobry scan "świstka"? Dopiero wtedy dam się przekonać. Oczywiście Leszek może powiedzieć, że to nie od tego modelu, ale wtedy , to by było normalne wpuszczanie w maliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Jak to człowiek wraz z nowymi faktami odkrywa kolejne karty w pamięci. Miałem Avię i Iła28. I dzisiaj przypomniało mi się, że miałem też Pe-2. Ale był większy niż 1:72. Miał ruchome lotki i otwierany luk bombowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 nastepnym przebojem byl Spitfire UTI i Hurricane II C (Spojnia) i Jak-17 z vacu. A moze nowy watek: Modele czasow PRL-u ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Czapla jest z ''papierami'' i na nich jest 1982 rok, Jak-1M nie ma papierów ale po cenie na pudełku można sądzić że to poczatek lat 90-tych. Był taki wątek na Placu Zabaw ''in boxy starych modeli'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 ja obecnym posiadaczom modeli z PRLu i z początku lat 90, to proponowałbym otworzyć muzeum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRYSTEK Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 nastepnym przebojem byl Spitfire UTI i Hurricane II C (Spojnia) i Jak-17 z vacu.A moze nowy watek: Modele czasow PRL-u ?? Spitfire UTI i Hurricane II C - to była wytwórnia Lotnia. Krystek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pioter Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Fakt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 To był Tu-2. Całkiem możliwe, pamięć zawodna jest . Sprawdziłem fotki w necie - tak to był Tu-2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AFI Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 A ja ostatnio w UK wyczailem sklep, w ktorym kupilem Jaguara Matchboxowego z 1973 roku Cale 4 sztuki dopadlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Znów przerywnik wizualny zrobię Popatrzcie na ciekawą propozycję oznakowania do śmiglaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Gdzieś czytałem że zakazane były nazwy własne maszyn produkowanych u imperialistów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Gdzieś czytałem że zakazane były nazwy własne maszyn produkowanych u imperialistów Weź dla przykładu swoją Czaplę, nie napisali RWD - firma prywatna w sanacyjnej, przedwojennej Polsce. Napisali LWS - firma państwowa Modele ze zdjęć są naprawdę stare, aż wierzyć się nie chce że przetrwały do dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Seria modeli z tworzyw sztucznych...kurna - ten helikopter to na czerwono pomazałem farbą do butów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Weź dla przykładu swoją Czaplę, nie napisali RWD - firma prywatna w sanacyjnej, przedwojennej Polsce. Napisali LWS - firma państwowa No, ale w jakim wrednym państwie. Poziom obrzydzenia praktycznie ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Gdzieś czytałem że zakazane były nazwy własne maszyn produkowanych u imperialistów Weź dla przykładu swoją Czaplę, nie napisali RWD - firma prywatna w sanacyjnej, przedwojennej Polsce. Napisali LWS - firma państwowa To raczej błędne stwierdzenie Jarku. Wszakże równolegle do Czapli w sprzedaży były RWD-5bis i RWD-6.Myślę, że jeśli taki zakaz był, to obejmował raczej powojenne konstrukcje spoza żelaznej kurtyny. Za przyczynę zmiany nazwy uznajmy raczej fakt, że: W zamian za zwrot kosztów rozwoju, licencja na budowę samolotu została przekazana państwowym zakładom LWS, gdzie produkowano go po niewielkich przeróbkach. Rys historyczny dołączony do modelu również o tym wspomina: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 1 Lipca 2011 Share Napisano 1 Lipca 2011 Mam pytanie trochę poza tematem, lecz pozostające w sentymentalnym nurcie. Pamięta ktoś może takie składane kartonowe samoloty, które kupowało się w kiosku? Były zupełnie płaskie, do kadłuba się mocowało skrzydła, na nos się wciskało plastikowe śmigło i to to latało jak się dobrze puściło. Były to takie różne myśliwce, itp. Jak byłem małolatem to się tym na podwórku wszyscy bawiliśmy, może komuś sie ostał w domu jakiś egzemplarz, albo jakieś zdjęcia? :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 1 Lipca 2011 Autor Share Napisano 1 Lipca 2011 Pamiętam (chyba) A one nie były styropianowe? Pamiętam był Spitfire, mustang, Kittyhawk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi