neptun1939 Napisano 25 Czerwca 2011 Share Napisano 25 Czerwca 2011 Witam Wakacje rozpoczęte więc pora rozpocząć jakiś projekcik ;o) Dawno nie kleiłem śmigłowców więc czas to zmienić Na warsztat trafia Apache A od Italeri. Model zamierzam delikatnie poprawić bez użycia blach i żywic (brak funduszy ). Przez dwa dni gromadziłem materiał zdjęciowy do tego modelu. Model będzie trochę SF ze względu na malowanie, gdyż do pudełkowego dodam nazwę własną : KAMA (ksywa mojej przyjaciółki ) . Trzy dni temu projekt ruszył Rozpocząłem od kokpitu. Skleiłem delikatnie części zestawowe: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Porównałem ze zdjęciami kokpitu prawdziwego śmigłowca i wniosek: Trzeba poprawić kształt foteli i dodać kilka kabli i skrzynek. Tak wyglądały fotele zestawowe: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I porównanie z poprawionym fotelem: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Skrzynka, która ma być za fotelem drugiego pilota/strzelca: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wlejone fotele: Uploaded with ImageShack.us Do foteli dodam jeszcze pasy (ale to po malowaniu kokpitu ;o) ) Ps. Tragedii chyba nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1984 Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Poznaje to wnętrze ja akurat skończyłem wnętrze AH-64 ale w skali 1/32, także mam znacznie łatwiej. No faktycznie elementy takie sobie, ale to maleńki model. Ale przebudowa trwa. To będę tu zaglądał czasem. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 Kokpit pomalowany Pasy dziś wymienię na "taśmowe" Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 3 Lipca 2011 Autor Share Napisano 3 Lipca 2011 "Trochę" podłubałem przy Apachu Stan wyjściowy na dzień wczorajszy: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Prace wczoraj ruszyły o 17, zakończyłem sklejać o wpół do pierwszej w nocy Mając doskonały materiał zdjęciowy i dobry model praca była czystą przyjemnością, a wszystko to w rytm najlepszych kawałków Pearl Jam'u i AC/DC Plan modelu: Uploaded with ImageShack.us Zdjęcie bryły modelu: Czerwonymi kółkami zaznaczone są otwory, które wkonałem i elementy, których ma nie być: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tak to wygląda w Apache'ach wersji A: Czerwonymi otoczkami zaznaczone elementy, których producent nie dał, lub które w modelu występują a w prawdziwych maszynach nie: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Izraelski Apache A (na tym zdjęciu doskonale widać elementy, których zauważenie na poprzednich sprawia wieele trudu. Mam na myśli te wystające kołki z statecznika pionowego i uchwyty) Uploaded with ImageShack.us W moim Apache'u po przeróbkach wygląda to na razie tak: (jeszcze nie dokończyłem przerabiać, dziś kontynuowałem pracę. Fotki z dzisiejszego postępu zamieszczę jutro.) Wiem że oznaczenia wyszły chaotycznie, ale myślę, że można się domyślić o co chodzi ;o) : Wykonany otwór wlotu powietrza do chłodnicy silnika na stateczniku pionowym: Uploaded with ImageShack.us Poprawiony wylot i wykonane brakujące linie podziału blach: Uploaded with ImageShack.us Wykonane brakujące linie podziału blach z drugiej strony, wykonany wylot na drugiem układzie wudechowym: Uploaded with ImageShack.us Usunięte zbędne klapy: Uploaded with ImageShack.us Druga strona jeszcze nie zrobiona: Uploaded with ImageShack.us I widok 3/4 z tyłu: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us TADS: 1:1 Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us TADS ( w dolnej części nosa) i PNVS ( w górnej częśći) Uploaded with ImageShack.us PNVS: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us PNVS w modelu (przepraszam za bardzo słabą jakość zdjęcia, ale to jest najlepsze jakie udało mi się zrobić samemu PNVS'owi ) Uploaded with ImageShack.us I razem z TADS: Uploaded with ImageShack.us Zarówno za TADS jak i za PNVS widać "czarną dziurę". Jutro postaram się improwizować wykonując osprzęt za tymi urządzeniami w 1/72 ) Uploaded with ImageShack.us Widok z lewej strony na owiewkę i nos (1:1) na czerwono zaznaczyłem elementy, których brakuje: Uploaded with ImageShack.us I model: Uploaded with ImageShack.us Zdjęcie troche czerwone, gdyż robiłem w trybie auto i błysk strasznie razjaśniał model (biała plama powstawała na zdjęciu ) i palcem zasłoniłem flesha Uploaded with ImageShack.us Tak na marginesie poprawiłem zegary : Uploaded with ImageShack.us Widok na działko. Na czerwono zaznaczyłem elementy brakujące w modelu: Uploaded with ImageShack.us Model (działko nie było jeszcze poprawiane): Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wirnik i silnik (fragment): Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Model (jeszcze się nie bawiłem w przerabianie): Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Dziś już nic nie będę robił. Od godziny 11 do 20 pracowałem nad tym modelem i mam już dość jak na jeden dzień Myślę że się spodoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 3 Lipca 2011 Share Napisano 3 Lipca 2011 Merytorycznie do roboty podszedłeś bardzo solidnie. Mam nadzieję, że wystarczy Ci zapału na wszystkie przeróbki. Takie modele wyglądają naprawdę nieźle, jeśli się nie odpuści, więc trzymam kciuki za dalszą pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1984 Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Przede wszystkim to chyba więcej czasu pochłania robienie zdjęć ;) ale strasznie solidnie i rzetelnie podchodzisz do tematu, jeszcze z takim maluchem. Świetny kokpit! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Share Napisano 12 Lipca 2011 Dalszy ciąg pracy nad Apache: Wyrzutnik flar: Uploaded with ImageShack.us Widok 3/4 z tyłu: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ogon: Uploaded with ImageShack.us Widać zmieniony kształt góry wyrzutnika flar(nawiercone dziurki) Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Przód : Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wirnik ogonowy: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Wirnik główny: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Dla porównania była moneta o nominale 2 grosze. To były zaległe fotki. Wczorajsze zdjęcia: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Osłonka działka: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I zapodkładowany: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Dziś wyłapałem błey i poprawiałem. Zdjęcia z dzisiejszego postępu prac postaram się zamieścić jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 "Kamusia" Pomalowana US Helo Drab. Jaśniejszym kolorem zrobiłem wypłowienia. Teraz jeszcze muszę w miejscach wymienić blachy na oliwkowe. Jaki FS Olive drab będzie odpowiedni do tego zabiegu? Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Witam. Wcześniej nie pisałem, ale teraz mogę pochwalić. Dorobionych części jest chyba więcej, niż fabrycznych, brawo. Te wypłowienia są jakieś dziwne. Wyglądają jak plamy, a farba płowiała chyba w miarę równomiernie. Czemu on tak krzywo stoi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Z tymi wypłowieniami to rzeczywiście za mocne. Ale pokryj całość jeszcze jedną, bardzo cienką warstwą bazowego i powinno być ok. I fakt, model bardzo przechylony na lewą burtę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Dzięki za opinie. Model pokryję jeszcze jedną bardzo rozrzedzoną farbą bazową. Model przechylony na lewą stronę, bo stoi na nierównej powierzchni. Statecznik poziomy i wirnik główny nie są wklejone. Teraz jeszcze muszę jeszcze kilka blach pomalowac na olive drab i zabieram się za malowanei drobnych detali, kalkowanie i czarny napis "KAMA". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Projekt jest już na wykończeniu Jutro dostanie kalki, pomaluję detale i zabezpieczę go mattem. Dziś pokryłem całą maszynę glossem. Stonowane wypłowienia: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ps. Zaraz po ukończniu projektu ostro biorę się do pracy nad P11c z mastercrafta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 8 Września 2011 Autor Share Napisano 8 Września 2011 Model prawie na wykończeniu Może w tym tygodniu go zakończę. Musze pomalować mu tylko uzbrojenie podwieszane, namalować napisa "Kama" i dokleić części, które odpadły no i oczywiście zrobić wash. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Widzę, że są problemy z kalkomaniami, szczególnie po lewej stronie. Zarówno napis USA jak i cyfry na stateczniku błyszczą się. Problem z przygotowaniem powierzchni pod kalkomanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 10 Września 2011 Share Napisano 10 Września 2011 Widzę, że są problemy z kalkomaniami, szczególnie po lewej stronie. Zarówno napis USA jak i cyfry na stateczniku błyszczą się. Problem z przygotowaniem powierzchni pod kalkomanie? No trochę. Kalkomanie z zestawu? Ja do swojego apacza dałem z HDLu - kładzione na 2x sido z panami set i sol. nie pomogło. Potem trochę ratowałem rozcieńczonym klejem do papieru. Może jak jeszcze lakieru nie kładłeś to podączyć tam trochę kleju do papieru (mocno rozcieńczony) i docisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Po pierwszym washu model prezentuje się następująco (muszę usuną włoski z wacików): Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Tragedii chyba nie ma? W przyszłym tygodniu II wash czarny i poprawa czarnych elementów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Wyczyść go najpierw z tych paprochów zanim zaczniesz robić cokolwiek innego, żebyś nie zniszczył efektów dotychczasowej pracy. Działko pociągnij błyszczącym czarnym bo w tych kolorach wygląda jak zabawka. Wypłowienia wyszły jak dwubarwny kamuflaż, ale raz, że malowanie to nieco S-F a druga sprawa, że wyglada to dość ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 O rany boskie !! Od tych czerwonych kresek i kropek można sobie palnąć w łeb. Ja bym już nie był aż taki kreskowo-kółkowy, model jest jaki jest i ... tak szczerze, to kompletnie trzeba by było do opiłowac i robić od podstaw. Co do paprocho-owłosienia, to fakt, trza to pogonić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Po washach. Za tydzień koniec Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 11 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2011 Już prawie koniec: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Co aktualizacja to śmigło ogonowe ma mniej łopat ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 11 Grudnia 2011 Share Napisano 11 Grudnia 2011 Co się stało z tym tylnym wirnikiem?? co się stało z działkiem? na wcześniejszych fotkach było trochę więcej elementów przez ciebie dorobionych. Aha i powinieneś chyba troszkę poprawić wyrzutnie rakiet, jest za bardzo skierowana w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Co się stało z oszkleniem? Wygląda jakby było zakurzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dak3000 Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 wydaje mi się że jest tu dużo pytań typu ...( CO SIĘ STAŁO Z...?) boirąc pod uwagę zamierzony projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 12 Grudnia 2011 Share Napisano 12 Grudnia 2011 Sam zadałeś 2/3 z nich. Swoją drogą, jeśli to ma tylko trochę przypominać Apache, a naprawdę liczy się nazwa własna, to nie jest tak źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi