kombat69 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Bardzo sympatycznię się prezentuje.Będziesz dawał jakieś kalki? Następny etap to zapewne powinny być oleje Kalek nie będzie , o czym już pisałem z prozaicznego powodu, rozleciały się... Co do olei to właśnie chcąc ich uniknąć (bo za nimi stoją właśnie warstwy sido , etc) , wykorzystując fakt wyraźnych linii podziału zastosowałem płukankę akrylową z ciemnych brązów, która poniekąd miała Wash-a zastąpić. Dzisiaj chcę coś podłubać i sam już nie wiem za co się zabrać ... Merytorycznie Gazior kilka zim za sobą ma , to i się pewnie paliwa ulało nie raz i blachy może troche podgryzione... Coś tam pomyślę... Dzięki za dobre słowa. Oczywiście wszelkie sugestie mile widziane . Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Pisząc oleje miałem na myśli przedewszystkim biedronę. A do niej sido raczej nie jest potrzebne. Spróbuj się może pobawić na jakimś wraku czy innym kawałku plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 31 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Spoko, nie ogarnąłem... Za to śmignąłem sobie niezłego babola w postaci czarnego pomazu od korka wlewu paliwa aż po brzeg maski po lewej stronie, chciałem sobie zrobić elegancki zaciek mocno rozrobioną olejną (Chińska z tubki) , potem wyjałowić to rzadszym jasnym brązem... Masakra... Nie lubię strasznie pracować z farbami i kolorem z sztucznego światła , muszę się chyba pokusić o wypchniecie kolejnych modeli z szafy tytułem jakiegoś oświetlenia. Myślałem nad halogenami (Takie najprostsze przemysłowe) ze 3 sztuki na jakiejś lekkiej konstrukcji nad blatem warsztaciku domowego. Halogen dobry, czy może jakieś Jarzeniowe?? Zima idzie , to bez dobrej lampy będzie meksyk... Jutro nie będę miał kiedy, ale jakoś na czasie zapodam fotki tego co tam napsułem... :( Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Nie dało rady tej olejnej zmyć skoro zaciek nie wyszedł? Przypomniałem sobie, że masz już na modelu pigmenty, może rzeczywiście biedrona to nie byłby najszczęśliwszy pomysł bo pewnie wszystko by się pomaziało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Super wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 31 Sierpnia 2011 Share Napisano 31 Sierpnia 2011 Halogen dobry, czy może jakieś Jarzeniowe?? Ja sobie ostatnio sprawiłem 2 takie jarzeniówki By pankot13 at 2011-08-31 Jarzeniówki maja 11 W i bardzo fajnie świecą.Długość samego klosza ze świetlówką ma jakies 12 cm. Muszę powiedzieć,że jestem zadowolony z zakupu i polecam Ci te lampionki. Do wyrwania na znanym serwisie A.... za jakieś 39 zł sztuka.Lampa nazywa się HERON KTO-17C . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Halogen dobry, czy może jakieś Jarzeniowe?? Ja sobie ostatnio sprawiłem 2 takie jarzeniówki By pankot13 at 2011-08-31 Jarzeniówki maja 11 W i bardzo fajnie świecą.Długość samego klosza ze świetlówką ma jakies 12 cm. Muszę powiedzieć,że jestem zadowolony z zakupu i polecam Ci te lampionki. Do wyrwania na znanym serwisie A.... za jakieś 39 zł sztuka.Lampa nazywa się HERON KTO-17C . Zdaje się że mam wcześniejszą kopie tej Lampy, moja ma te same parametry tak samo wygląda i nazywa się Brilux Certa 20 i właśnie jest jednym z dwóch źródeł światła przy których mój wzrok nie chce dobrze współpracować... Ale dziękuję Ślicznie za poradę. Ma ktoś doświadczenie z halogenami , takimi najprostszymi z castoramy , etc... Będę dziś w Bydgoszczy to się rozejrzę ile trzeba zainwestować. Pozdrawiam Serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Tylko jak halogeny to proponuję Ci te nowsze co mają diodowe żarówki. Te starego typu to grzałki,nawet jak są na 24V to strasznie się nagrzewają.No i jak spojrzysz w nie to oślepniesz na jakieś 5 minut Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Września 2011 Super Moderator Share Napisano 1 Września 2011 (edytowane) Siema Ja polecam zwykłą lampę warsztatową (np I..a co by reklamy nie było) i do tego używam http://www.ecat.lighting.philips.com/l/catalog/catalog.jsp?ctn=920281144222_EU&productid=920281144222_EU_AA_LP_PROF_ATG&categoryid=LP_CF_IDAYBE_EU_FA_AA_LP_PROF_ATG&title=Daylight+100W+E27+230V+A60+D-B+2BL&catalogType=LP_PROF_ATG&userLanguage=en&userCountry=aa&_requestid=71622,różnica zasadnicza w temperaturze barwowej 2700 K dla normalnej żarówki ta ma 3500 K. Nie robi żółtych zdjęć. Pozdrawiam Edytowane 1 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Popraw link bo Ci go obcina i nie działa. Wstaw między Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 1 Września 2011 Autor Share Napisano 1 Września 2011 Czołem. Chodziło mi bardziej o lampę tego typu http://www.e-oswietlenie.com.pl/thumbnail.php?gd=2&src=images/Massive/749002130N1p0.jpg&maxw=600&maxh=600 . Wiem że Teściu kiedyś gdzieś tam kupował takie gotowe lampy na 220v za śmieszne pieniądze raptem naście złotych za sztukę... Ktoś pracował przy takim rodzaju światła? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Kombat, fajna ta ciezaroweczka strasznie. Tylko ostatni watek mnie zmylil (pozna pora) i myslalem, ze w ramach "co by mu jeszcze dodac" zaczales szukac lamp. Wlasnie mialem napisac, ze swiatlowody poprowadzone do reflektorow zalatwia sprawe, kiedy zorientowalem sie, ze to o samych pracach warsztatowych ;) Tak czy inaczej, bardzo ladny modelik wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 1 Września 2011 Share Napisano 1 Września 2011 Czołem.Chodziło mi bardziej o lampę tego typu http://www.e-oswietlenie.com.pl/thumbna ... 0&maxh=600 . Wiem że Teściu kiedyś gdzieś tam kupował takie gotowe lampy na 220v za śmieszne pieniądze raptem naście złotych za sztukę... Ktoś pracował przy takim rodzaju światła? Hmm wydaje mi się,że to jest lampa taka bardziej na podwórko do oświetlenia np. posesji.Raczej w domu to się nie sprawdzi. Może się mylę. Jeśli masz dużo miejsca i możliwość montażu nad miejscem pracy to może pomyśl nad takim rozwiązaniem; http://allegro.pl/oprawa-swietlowkowa-typu-wera-14-swiatlo-60cm-i1780633938.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Mam pytanie, jakie są wymiary wewnętrzne "paki" GAZ'a?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Danielak Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 No w moim z UM'a 25 mm szer, i 33 mm długość, no ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Dzięki, zapomniałem zapytać się o długość A wysokość burty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek Danielak Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 7,02 mm wraz z podłogą po zewnętrznej a 6,73 w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Kurcze ale mnie tu długo nie było... Musze nadrobić jak najszybciej.. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 17 Września 2011 Autor Share Napisano 17 Września 2011 Czołem! Przepraszam za post pod postem, ale umknął mojej uwadze potencjalny brak możliwości edycji własnych postów. Czas pokazać co nabroiłem :( Dodam nieskromnie że próbowałem zniwelować kontrast tego czarnego pomazu washem akrylowym czarnym... Dokończyć tej pracy już nie mogłem , zatem efekt widoczny . Przy najbliższej dłuższej chwili czasu będę się starał to jakoś poprawić/naprawić , czy też przymaskować , ale nie bardzo wiem jak i czym. Do meritum: Fotki Babola. Tak to mniej więcej wygląda (niestety). Co do poruszonego wcześniej tematu oświetlenia, to jeszcze nic nie działałem, w krótkich odcinkach wolnego czasu sprawdziłem co mówią Google na ten temat... Przeczytałem wiele różnych porad z serwisów i for , jednakże opinie są na tyle rozbieżne że zrobiło mi to tylko mętlik w głowie. Nie bardzo wiem jak wybrnąć z tego „pomazu” i zacieków po awaryjnie nie dokończony washu (40% + akryl) , zatem każda rada na wagę złota. Dziękuję za uwagę. Pozdrawiam Serdecznie! Kombat69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Ja bym to starał się załatwić suchym pędzlem w kolorze bazowym (ewentualnie odcień jaśniejszym). Płaski pędzel maczasz w farbce, wycierasz w chusteczkę i koliście maziasz po modelu. Lepiej dokładniej pędzel wytrzeć i maziać kilka razy niż potraktować model zbyt mokrym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kombat69 Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Czołem. Do końca tygodnia wstrzymam się z robotą przy gaziku ;) . W ten czas rozgrzebałem sobie inny temat.. Wracając do Lampy to nadal nie mam oświetlenia, a obecne męczy mi wzrok i przekłamuje kolory.. :( A 85% malowanek, filtrów etc robię na oko.. Może jakiś sprawdzony konkret? Może ze dwie halogenowe biurkowe? Ktoś, coś , pomysły? Pozdrawiam Serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi