Jump to content

TBF-1 C AVENGER 1:48 ITALERI

GIUSEPPE
 Share

Recommended Posts

Witam.

To mój pierwszy warsztat, w związku z tym proszę o wszelkie uwagi i porady.

Model będzie prosto z pudła z niewielką ingerencją.

p7160175.jpg

Jedyne co poprawiłem to rury wydechowe, zmieniona lufa i dorobione pasy na fotelu pilota.

p7100144.jpg

fotel z bliska

Obecnie jestem na etapie malowania bebechów, myślę że pod koniec tygodnia środek będzie gotowy.

• 2 weeks later...

Witam.

pytanie odnośnie wash`u, czym go robiłeś

Wash to farby olejne dla artystów plastyków.

kalkomanie na uzbrojeniu świecą się.

Kalki przykleiłem bezpośrednio na matową farbę zamiast najpierw pokryć bomby bezbarwnym połyskiem.

Wylazło moje lenistwo.

Rury wydechowe wyglądają jak w czołgu na froncie wschodnim,

grummantbf1avenger3.jpg

Rury były dosyć styrane.

Pozdrawiam.

• 1 month later...

Witam po przerwie spowodowanej brakiem weny twórczej.

Poza tym przy modelu nic ciekawego się nie działo. Klejenie, szpachlowanie, szlifowanie.

Teraz zaczynam malować. Najpierw poszedł szary podkład, potem przyciemniłem linie podziału i niektóre panele

poszycia czarnym, ciemno szarym i brązowym.

pa060001q.jpg

pa060006n.jpg

Jutro wstawię fotki pomalowanego indyka na biało i szaro (robię go w malowaniu atlantyckim).

Pozdrawiam.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

A co tu pisać, jak nic mądrego do głowy nie przychodzi?

Dla mnie wygląda, jakby odstał kilka tygodni na pokładzie lotniskowca - zawodowstwo, Panie Kolego . Zwłaszcza, że nie przypomina "latającego trupa" (co dla niektórych jest normą w "brudzeniu" ).

bzzz-bzzz

A co tu pisać, jak nic mądrego do głowy nie przychodzi?

Dla mnie wygląda, jakby odstał kilka tygodni na pokładzie lotniskowca - zawodowstwo, Panie Kolego . Zwłaszcza, że nie przypomina "latającego trupa" (co dla niektórych jest normą w "brudzeniu" ).

bzzz-bzzz

http://img23.imageshack.us/img23/1186/pb050127k.jpg

To chyba jest ok?

GIUSEPPE ok ? Cytując znany chyba wszystkim film Quentina T. "Jest k....... daleko od ok" z tym, że w tę pozytywną stronę. Pięknie to wygląda. Przebarwienia robią fantastyczne wrażenie, a ślady eksploatacji nie są przerysowane jak na wielu Avengerach czy Dauntlessach widywanych na forach i imprezach modelarskich. Teraz trzeba to wszystko dopełnić subtelnymi okopceniami i delikatnymi obiciami.

Ja póki co będę siedział cicho i obserwował co nam tu jeszcze ciekawego wyczarujesz

Działaj!

Pozdrawiam

Kornik

Jak dla mnie ślady są przesadzone.

Powinny być delikatniejsze, na morzu osad z soli nie zostawiał ciemnego osadu, a jeśli już to w jasnych odcieniach. Ewentualnie mogłeś pokusić sie o zróżnicowanie odcieni poszycia.

Jak na razie indyk wygląda OK, ale uważaj z okopceniami. Poszukaj fotek i zwròć uwagę na ten detal.

• 1 month later...

Witam po przerwie. Powolutku prace zbliżają się do końca.

Kiedy suche pastele znalazły się tam gdzie chciałem (a nawet tam gdzie nie chciałem ) cały model pokryłem specyfikiem do pigmentów firmy LIFECOLOR , TSC 201.

Potem zrobiłem obicia , chciałem sobie ułatwić robotę srebrnym żelopisem ale cienki pędzelek i farbka okazały się lepsze.

Gdy farbka wyschła psiknąłem po całości bezbarwnym matem a potem troszkę wypolerowałem krawędzie natarcia skrzydeł i stateczników.

Indor jeszcze nie jest sklejony póki co poskładany do fotek.

pc200161.jpg

pc200163.jpg

pc200164p.jpg

pc200165.jpg

pc200166.jpg

Pozdrawiam.

GIUSEPPE