Kamil4721 Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam. Zaczynam budowę kolejnego modelu tym razem z relacjom na forum,scanie zamierzam zrobić w konfiguracji 4x2, kabinom dzienną i z zabudowom furgonową.W malowaniu...i tu mam problem może doradzie http://imagebank.scania.com/pic_d/05744-001.jpg http://imagebank.scania.com/pic_d/09728-101.jpg http://imagebank.scania.com/pic_d/08656-001.jpg http://imagebank.scania.com/pic_d/07625-003.jpg W którym malowaniu scania prezentuje się najładniej? Narazie tyle zrobiłem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Zapowiada się ciekawa relacja. Mam prośbę - popracuj nad fotkami by miały jednolite tło ( czyste) i lepsze doświetlenie elementów Co do malowania - jak dla mnie prezentuje się świetnie w barwach DHL - ale to moje zdanie. Jeżeli wybierzesz tą opcje , to raczej będziesz potrzebował kalek - tu polecił bym mf-zone.pl - możesz tam złożyć zamówienie na zrobienie kalkomanii. Działaj, działaj, bo naprawdę ciekawie się zapowiada:) Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam Nie wiem czy nie przyciąłem za mało Zamówiłem polistyren i jak przyjdzie to powinny być większe postępy pracy nad modelem. Ma ktoś jakieś zdjęcia lub rysunki techniczne przedniego zawieszenia na poduszkach,silnika 5-cio cylindrowego do scanii p? Zdjęcia lepsze? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol_Max Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Witam Też będę tu często zaglądał bo też mam taki projekt tylko w roli głównej z jakimś Amerykańcem. Zdjęć silnika najlepiej szukać na stronie z używanymi ciężarówkami na sprzedaż, tam często można znaleźć interesujące cię zdjęcia, może przedniego zawieszenia też ktoś zrobił zdjęcie Ps. Teraz twoje zdjęcia duuużo lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Tylko pamiętaj ,że tam V-łek nie było ,były rzędowe 5 i 6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 6 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Messer nie wiesz czasem ile by taka kalka mniej więcej kosztowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 6 Sierpnia 2011 Share Napisano 6 Sierpnia 2011 Napisz do sklepu - wiem że kolega Bujon ( właściciel sklepu i wykonawca kalek ) podchodzi indywidualnie do każdego zlecenia z wyceną. Wszystko zależy od wielkości i skomplikowania kalek ps - jak nie dostaniesz się na sklep, to daj mi znać na PW - podam Ci do niego namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Moim zdaniem daj sobie spokój z kalkami. Co innego jakbyś odwzorowywał jakąś mega stuningowaną ciężarówkę wtedy kalki pewnie by były nieodzowne. A tak wybierz sobie jakieś jednolite malowanie i z głowy. Lepiej się skupić nad odwzorowaniem detali i czystością wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
s.szymon Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Albo inaczej... Pierwsze złóż model. Jeśli będzie ładnie i czysto wykonany wtedy się zastanów nad dokupieniem kalek. Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w nie na początku... Co jeśli go zepsujesz? Kasa przeznaczona na kalki już nie wróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Nie wiem czy w/w koledzy mają problemy z czytaniem, ale autor wątku na samym wstępie napisał, że to jego "kolejny model, tym razem z relacja na forum" Jednolite malowanie nie przyciągnie niczym widza, by mógł skupić się na detalach, będzie to po prostu kolejna jednolita ciężarówka. Ja będę zachęcał jednak od odwzorowania konkretnej ciężarówki - a tu bez kalek ani rusz. Niech autor sam zdecyduje co chce zrobić. Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 7 Sierpnia 2011 Share Napisano 7 Sierpnia 2011 Nie wiem czy w/w koledzy mają problemy z czytaniem, ale autor wątku na samym wstępie napisał, że to jego "kolejny model, tym razem z relacja na forum" Jednolite malowanie nie przyciągnie niczym widza, by mógł skupić się na detalach, będzie to po prostu kolejna jednolita ciężarówka. Ja będę zachęcał jednak od odwzorowania konkretnej ciężarówki - a tu bez kalek ani rusz. Niech autor sam zdecyduje co chce zrobić. Pozdrawiam Messer Też optuję za DHL , a jeśli chodzi o mf-zone to nie był bym taki pewny czy zrobią kalki, na mojego Neoplana odmówili . Ale próbuj Sorry to post do Kamil , żle mi się klikneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam, fotele jeszcze nieskończone,dorobię jeszcze pasy bezpieczenstwa i ich mocowanie; na zdjęciu fotele nie wyglądają zbyt ładnie ale to przeste czarne linie. W fotelu wyprostowałem oparcie, wykonałem nowe linie szwów i zrobiłem przyciski do regulacji fotela A co do Scanii w barwach DHL jeszcze się zastanowię, ma ''tańszy'' fotel pasażera i krutszom deskę rozdzielczą co mi się niezbyt podoba; scania w barwach DHL ładnie wygląda ale nie wiem jaki ma rozstaw ośi jakiej firmy "winde" i jakie z przodu zawieszenie. Gdzie można kupić żywice epoksydowom i z czego najlepiej zrobi formy? Pozdrwiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RapToWny Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 najważniejsze abyś sie nie spieszył, robił powoli ale dokładnie, zresztą pewnie o tym wiesz, bo jak ja złożyłem skanie w 3 dni to nie ma pokazywać (wręcz wstyd). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TransTech Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Co tak ucichło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buźka Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 Gdzie można kupić żywice epoksydowom i z czego najlepiej zrobi formy? Najlepiej na Allegro. Polecam żywicę Akson F-19. Osobiście ja jej używam, ma dobry stosunek ceny do jakości. Formy najlepiej wykonać Silikonem do form modelarskich. Jak poszukasz na allegro, to kupisz i żywicę i silikon razem, zaoszczędzisz na przesyłce. Jak będziesz miał jakieś pytania co do odlewania, to pytaj. Ekspertem nie jestem, ale już trochę temat podłapałem więc jak tylko będę w stanie, to chętnie doradzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Emilssi Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 DHL wyglada fajnie, ale mi osobiście najbardziej podoba się ta pomarańczowa wersja. Powodzenia z budowa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kuba115 Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Ja jestem zdecydowanie za żółtym,świeży ,radosny i przyjemny dla oka kolor ,zawsze się będzie wyróżniał z pośród innych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 12 Lutego 2012 Autor Share Napisano 12 Lutego 2012 Witam wszystkich po dość długiej przerwie w klejeniu tego modelu. Teraz ferie więcej czasu i ochoty więc ruszam: rama przedłużona (zmieniony rozstaw osi, trzeba tylko dokleić tylny kawałek) zmienione troszeczke zawieszenie i dyfer. Kolor już wybrałem: pomaranczowa Osłona silnika ta sama co pod V8 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Witam aktulizacja: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil4721 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 (edytowane) Witam skrzynka na akumulatory skończona(jeszcze troszkę w nie których miejscach trzeba przeszlifować): Jak się prezentuje? okablowanie robić z 0,8mm czy 0,5mm? Pozdrawiam. Edytowane 21 Lutego 2012 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orzech Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Pryśnij podkładem tą skrzynie to będzie lepiej widać, co jeszcze jest do poprawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Co do okablowania Pneumatyczne powinno być z grubszego przewodu a elektryczne z cieńszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi