Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zaczynam budowę kolejnego modelu tym razem z relacjom na forum,scanie zamierzam zrobić w konfiguracji 4x2, kabinom dzienną i z zabudowom furgonową.W malowaniu...i tu mam problem może doradzie

http://imagebank.scania.com/pic_d/05744-001.jpg

http://imagebank.scania.com/pic_d/09728-101.jpg

http://imagebank.scania.com/pic_d/08656-001.jpg

http://imagebank.scania.com/pic_d/07625-003.jpg

W którym malowaniu scania prezentuje się najładniej?

Narazie tyle zrobiłem

a096b06b6559026cmed.jpg

723fb0874584446amed.jpg

e02389cff2909ba2med.jpg

Pozdrawiam.

Napisano

Zapowiada się ciekawa relacja. Mam prośbę - popracuj nad fotkami by miały jednolite tło ( czyste) i lepsze doświetlenie elementów

Co do malowania - jak dla mnie prezentuje się świetnie w barwach DHL - ale to moje zdanie. Jeżeli wybierzesz tą opcje , to raczej będziesz potrzebował kalek - tu polecił bym mf-zone.pl - możesz tam złożyć zamówienie na zrobienie kalkomanii.

Działaj, działaj, bo naprawdę ciekawie się zapowiada:)

Pozdrawiam

Messer

Napisano

Witam

8bfacc0a10193d4bmed.jpg

Nie wiem czy nie przyciąłem za mało

a08fd371d63658ddmed.jpg

Zamówiłem polistyren i jak przyjdzie to powinny być większe postępy pracy nad modelem.

Ma ktoś jakieś zdjęcia lub rysunki techniczne przedniego zawieszenia na poduszkach,silnika 5-cio cylindrowego do scanii p?

Zdjęcia lepsze?

Pozdrawiam!

Napisano

Witam

Też będę tu często zaglądał bo też mam taki projekt tylko w roli głównej z jakimś Amerykańcem.

Zdjęć silnika najlepiej szukać na stronie z używanymi ciężarówkami na sprzedaż, tam często można znaleźć interesujące cię zdjęcia, może przedniego zawieszenia też ktoś zrobił zdjęcie

Ps. Teraz twoje zdjęcia duuużo lepsze

Napisano

Tylko pamiętaj ,że tam V-łek nie było ,były rzędowe 5 i 6.

Napisano

Napisz do sklepu - wiem że kolega Bujon ( właściciel sklepu i wykonawca kalek ) podchodzi indywidualnie do każdego zlecenia z wyceną. Wszystko zależy od wielkości i skomplikowania kalek

ps - jak nie dostaniesz się na sklep, to daj mi znać na PW - podam Ci do niego namiary.

Napisano

Moim zdaniem daj sobie spokój z kalkami. Co innego jakbyś odwzorowywał jakąś mega stuningowaną ciężarówkę wtedy kalki pewnie by były nieodzowne. A tak wybierz sobie jakieś jednolite malowanie i z głowy. Lepiej się skupić nad odwzorowaniem detali i czystością wykonania.

Napisano

Albo inaczej... Pierwsze złóż model. Jeśli będzie ładnie i czysto wykonany wtedy się zastanów nad dokupieniem kalek. Moim zdaniem nie ma sensu inwestować w nie na początku... Co jeśli go zepsujesz? Kasa przeznaczona na kalki już nie wróci

Napisano

Nie wiem czy w/w koledzy mają problemy z czytaniem, ale autor wątku na samym wstępie napisał, że to jego "kolejny model, tym razem z relacja na forum"

Jednolite malowanie nie przyciągnie niczym widza, by mógł skupić się na detalach, będzie to po prostu kolejna jednolita ciężarówka.

Ja będę zachęcał jednak od odwzorowania konkretnej ciężarówki - a tu bez kalek ani rusz.

Niech autor sam zdecyduje co chce zrobić.

Pozdrawiam

Messer

Napisano
Nie wiem czy w/w koledzy mają problemy z czytaniem, ale autor wątku na samym wstępie napisał, że to jego "kolejny model, tym razem z relacja na forum"

Jednolite malowanie nie przyciągnie niczym widza, by mógł skupić się na detalach, będzie to po prostu kolejna jednolita ciężarówka.

Ja będę zachęcał jednak od odwzorowania konkretnej ciężarówki - a tu bez kalek ani rusz.

Niech autor sam zdecyduje co chce zrobić.

Pozdrawiam

Messer

Też optuję za DHL , a jeśli chodzi o mf-zone to nie był bym taki pewny czy zrobią kalki, na mojego Neoplana odmówili . Ale próbuj

Sorry to post do Kamil , żle mi się klikneło

Napisano

Witam,

e2256e35a545d5c7med.jpg

fotele jeszcze nieskończone,dorobię jeszcze pasy bezpieczenstwa i ich mocowanie; na zdjęciu fotele nie wyglądają zbyt ładnie ale to przeste czarne linie.

W fotelu wyprostowałem oparcie, wykonałem nowe linie szwów i zrobiłem przyciski do regulacji fotela

1b0eb8012c690a8dmed.jpg

4fa2d76c65c37e97med.jpg

A co do Scanii w barwach DHL jeszcze się zastanowię, ma ''tańszy'' fotel pasażera i krutszom deskę rozdzielczą co mi się niezbyt podoba; scania w barwach DHL ładnie wygląda ale nie wiem jaki ma rozstaw ośi jakiej firmy "winde" i jakie z przodu zawieszenie.

Gdzie można kupić żywice epoksydowom i z czego najlepiej zrobi formy?

Pozdrwiam.

Napisano

najważniejsze abyś sie nie spieszył, robił powoli ale dokładnie, zresztą pewnie o tym wiesz, bo jak ja złożyłem skanie w 3 dni to nie ma pokazywać (wręcz wstyd).

• 1 month later...
  • 2 months later...
Napisano

Gdzie można kupić żywice epoksydowom i z czego najlepiej zrobi formy?

Najlepiej na Allegro. Polecam żywicę Akson F-19. Osobiście ja jej używam, ma dobry stosunek ceny do jakości.

Formy najlepiej wykonać Silikonem do form modelarskich. Jak poszukasz na allegro, to kupisz i żywicę i silikon razem, zaoszczędzisz na przesyłce.

Jak będziesz miał jakieś pytania co do odlewania, to pytaj. Ekspertem nie jestem, ale już trochę temat podłapałem więc jak tylko będę w stanie, to chętnie doradzę.

Napisano

Ja jestem zdecydowanie za żółtym,świeży ,radosny i przyjemny dla oka kolor ,zawsze się będzie wyróżniał z pośród innych modeli.

• 1 month later...
Napisano

Witam wszystkich po dość długiej przerwie w klejeniu tego modelu. Teraz ferie więcej czasu i ochoty więc ruszam: rama przedłużona (zmieniony rozstaw osi, trzeba tylko dokleić tylny kawałek) zmienione troszeczke zawieszenie i dyfer.

c405b22471601fb5med.jpg

0eb3b9514e72a0acmed.jpg

999b737f0b5eca45med.jpg

89f3218a4c238f0emed.jpg

1e07678d1e203a4bmed.jpg

21fec30b18226959med.jpg

503a5fa48dea0641med.jpg

e65de435e0d7fd82med.jpg

9684865f1bfe3427med.jpg

de7e73e50f9b287fmed.jpg

Kolor już wybrałem: pomaranczowa

Osłona silnika ta sama co pod V8

Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Napisano (edytowane)

Witam

skrzynka na akumulatory skończona(jeszcze troszkę w nie których miejscach trzeba przeszlifować):

IMGP0177.jpg

IMGP0178.jpg

IMGP0183.jpg

Jak się prezentuje?

okablowanie robić z 0,8mm czy 0,5mm?

Pozdrawiam.

Edytowane przez Gość
Napisano

Co do okablowania Pneumatyczne powinno być z grubszego przewodu a elektryczne z cieńszego.