dr.Watson Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Witam mam taką oto Dioramkę, nad którą męczyłem się 4 miesiące. Działo to Dragon, obsługa Dragon, snajper Dragon, Motocyklista Legend, Figurki w budynku Tamka. Motocykl zapomniałem ale jakaś Firma z którą pierwszy raz miałem do Czynienia Śnieg to oczywiście Soda, drut kolczasty, robiłem sam. Podstawka to płyta gipsowa, Budynek Miniart. Jest to moja pierwsza tak duża Dioramka, wiem że przesadziłem z figurkami, wygladają trochę jak przerysowane, przez ten ciemny wasch :( Zdjęć lepszych nie będzie tak więc nie narzekać Koledzy tylko oglądać i Chwalić No dobra, można i krytykować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Mi podoba się cieniowanie mundurów na figurkach, podstawa ciekawa, drut kolczasty ma jakby trochę za gruby splot, na którym są kolce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Myślę że to przez zdjęcia, że jest takie zbliżenie i trudno odnieść drut do całości, zapewniam że w rzeczywistości wygląda dobrze. Zapomniałem dodać że wszystko w skali 1:35, tak dla formalności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub 24 Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Ogólnie to mi się bardzo podoba tylko ten panzerfaustr ma zły kolor powinien być matowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 10 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Wszystko jest BARDZO matowe, może to wina aparatu? :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 10 Sierpnia 2011 Share Napisano 10 Sierpnia 2011 Generalnie dość fajna dioramka z ciekawą kompozycją, choć nie bardzo podobają mi się czarne cienie na białych mundurach, brudzenie niektórych elementów dioramy i broń, która wygląda trochę zbyt sterylnie i sztucznie. Głównie chodzi mi o snajperkę. Powodzenia w kolejnych projektach! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Z tymi czarnymi cieniami to absolutnie się z Tobą zgadzam, jak już pisałem na wstępie był to mój błąd, teraz wiem że czarny wasch na zimowe kamo odpada Co do broni to jakoś nie mogę się z Tobą zgodzić. Napisz jak możesz które elementy Dioramki twoim zdaniem powinienem Poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jakub 24 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Wszystko jest BARDZO matowe, może to wina aparatu? :( Chodziło mi o coś takiego: http://opisybroni.republika.pl/panzerfaust.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Acha to przepraszam, fakt. ale w instrukcji był akurat ten kolor podany stali, może takie też były ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Chodzi mi głównie o broń. Drewno na karabinach ma jednolitą barwę, która wygląda plastikowo. Co do metalu na broni, bo jest on stalowy, a powinna być czarna oksyda przetarta suchym pędzlem. Zwracam się również ku uwadze kolegi Lipsteina, dotyczącej drutu kolczastego, który wyszedł jakoś tak masywnie (grubo). Co do brudzenia, to chodzi głównie o twarze żołnierzy. Miejscami nie wiadomo czy to cień czy "brudna buzia". To tyle. Poza tym diorama naprawdę daje czadu. Bardzo podoba mi się to, że wszystko fajnie ze sobą współgra. Nie ma jakiegoś dziwnego chaosu. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Bardzo fajna dioramka. Dużo pracy musiałeś w nią włożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Hmm... co do karabinów to racja, zmienię to tak jak piszesz bo faktycznie tak powinno być. Co do twarzy to niech pozostanie że mają brudne "buzie" ha ha... No a z tym nieszczęsnym drutem , to sam już nie wiem, bo w realu wygląda naprawdę całkiem przyzwoicie.... Nad Dioramką racja pracowałem długo ponad 4 mc...trochę czasu mi "zjadła"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Czasu zjadła, ale było warto Rzeczy o, których wspomniałem to szczegóły, które można poprawić. Jestem pewien, że w kolejnym projekcie wszystko będzie już git! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Ale modelarstwo polega na szczegółach, muszę to poprawić bo mi to spokoju nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Jak ją przechowujesz w domu? Gablotka, czy może przygotowana do sprzedaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 11 Sierpnia 2011 Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Myślę że to przez zdjęcia, że jest takie zbliżenie i trudno odnieść drut do całości, zapewniam że w rzeczywistości wygląda dobrze. Ból robienia drutu kolczastego znam z autopsji, sam plotłem drut. Jak będziesz bawił się w jego robienie następnym razem, to weź drut 0,3-0,25 i zrób tylko jeden splot, a nie potrójny i nie skręcaj go za bardzo, nie będzie lekki luz. Scenka bardzo ciekawa i nie mam zamiaru szukać dziury w całym, na rzut oka wszystko się zgadza, a normalny zjadacz chleba przysłowiowo zdejmie majtki przez głowę z zachwytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 11 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2011 Dzięki za komentarze, faktycznie z tym drutem było trochę bólu, dzięki za wymiary, na przyszłość na pewno je zastosuję w praktyce.Drut w twoim wykonaniu, faktycznie pierwsza klasa. A modele itp. Trzymam w przeszklonej witrynce, tak jak resztę modeli, odkurzam bardzo rzadko... Mało kurzu siada w takiej witrynie. A czy do sprzedaży....hmmm nigdy się nad tym nie zastanawiałem, czy w ogóle ktoś kupuje gotowe modele itp ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 14 Sierpnia 2011 Share Napisano 14 Sierpnia 2011 Cienie straszliwie przerysowałeś w figurach najlepsza metoda to płynne przejścia filtrami, wash i suchy pędzel w figurach się nie sprawdza. W razie czego służę pomocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Zgadzam się, tym bardziej że jeszcze są na biało, to już w ogóle masakra. Filtrami? możesz coś więcej napisać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nugget Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 A proszę bardzo, najpierw malujesz bazowym, potem wszelkie wypukłe fałdki malujesz rozjaśnionym bazowym, np zielony z dodatkiem jasnej piaskowej, a wszelkie zaciemnione miejsca kolorem bazowym zmieszanym z ciemno szarym np. Potem dochodzimy do wniosku, że wyszło beznadziejne, bo są straszne załamania, nie płynne przejścia, i tu się nie martwimy nakładamy warstwami jakby filtry ja to robię z pędzla czyli straszliwie rozcieńczona farba bazowa, która łączy te załamania ciemnej i jasnej barwy tworząc płynne przejścia. Nakładamy taką warstwę czekamy 8 min nakładamy następną czasami może ich być nawet 10.Aż do uzyskania ładnych przejść nie gryzących się, ja robię je akrylem podobno olejną potrzeba mniej warstw. U mnie widać to na rękawie kurtki, bo np futerko/miska tego już spie****** bo jest zbyt duży kontrast, za to przejścia na twarzy robiłem zupełnie inną metodą, straszliwie przyjemną. w razie czego odpowiem na jakie chcesz pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Fakt Miśka spi****... Figurki temat rzeka, wypróbuję twoją metodę. testuje obecnie każde, co do moich figurek, to myślę że zamiast wascha, mogłem je "polać" czymś w rodzaju właśnie filtra jakiś jasny brąz, lub czerń... na pewno nie wyszły by tak przerysowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Ogólnie fajnie. Nie podoba mi się wash na figurkach. Kiepsko też wygladają czyste portki figurantów. Trochę za dużo elementów nawalanych na tej dioramce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Gratki za fotę admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Watson Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2011 Za dużo gratów na dioramce.... hmmm Nie zgodzę się z Tobą, no ale każdy ma prawo do swojego zdania Co do portek figurantów, to nie są czyste, popatrz dobrze A Wasch, to faktycznie porażka. No ale kolejne będą już lepsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi