eagle Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, przedstawiam kolejny zrobiony przeze mnie model jednego z moich ulubionych samolotów SU-27B, najlepszy jaki do tej pory zrobiłem, pierwszy raz jestem z siebie bardzo zadowolony. Model bardzo łatwo się sklejało, trochę szpachli poszło, przy wklejaniu chwytów powietrza do silników i przy dziobie. Jeżeli robiłbym jeszcze raz ten model (mam taki zamiar tylko może UB) to lepiej bym go pomalował, na tym modelu bardzo dużo się nauczyłem malować aerografem, pewne błędy bym uniknął, było nawet tak, że musiałem usuwać farbę i na nowo malować. Pierwszy raz malowałem samolot z trójkolorowym kamuflażem, użyłem masy bluetax czy jakoś tak, ale nie wyszło mi bo granice, które oddzielały kolory zrobiły się taki dziwne podwójne linie, więc z ręki pociągnąłem te linie i wyszły delikatne przejścia (pierwszy raz to robiłem ). Oczywiście pękła mi owiewka więc jest ona wklejona tak, aby można było ją kiedyś wymienić. Kalki beznadziejne, bardzo kruche, w tym zestawie przewidziany był po lewej stronie w całości rekin, ale niestety nie podołałem mu, może dałby radę jakby był on w mniejszych częściach, bo tak to rozlatywały się i takie sztywne jakieś były. Mam cichą nadzieję, że i Wam będzie się podobał. Edytowane 14 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Bardzo fajny. Nos jest zestawowy czy z Quick-a? Jeśli kokpit jest zestawowy - mógłbyś dać fotkę pokazującą jego szczegóły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) nos jest zestawowy, a do kokpitu użyłem blaszek EDUARDa oraz żywiczny fotel AIRESa Edytowane 15 Sierpnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Bardzo fajnie wyszedł, nie jestem specjalistą lotnictwa by CCCP ale ten zielony za bardzo wpadający w szary wyszedł jak dla mnie- chodzi mi o kołpaki kół i stateczniki pionowe. Niech ktos to potwierdzi kto bardziej w temacie siedzi. Model czysto i schludnie sklejony. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Mnie sie podoba, tylko felgi kół - kolor szary-jasnoniebieski? Raczej powinny być zielone. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Widac braki w warsztacie. Niepotrzebnie spieszysz sie do galerii, nastepnym razem poswiec wiecej czasu na zdjecia samolotu, ktory budujesz. Na zdjeciach widac niedopracowane lewe kolo, zle wklejone dodatkowe wloty powietrza [ta zaluzja od spodu]. Nieopilowane szwy po formie widoczne na goleniach podwozia i w jeszcze kilku miejscach na kadlubie. Matowe blachy silnikow wygladaja nienaturalnie. I jeszcze jedno, wpisuj poprawnie nazwe modelu/samolotu. Su-27B Flanker a nie SU-27B Flancer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 15 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Dzięki Marek za uwagi, co do nazwy literówka, hm co do żaluzji twoim zdaniem jak powinny być wklejone, otwarte są do środka, więc nie wiem, blachy silników mają się świecić? nie widziałem SU-27 z takimi świecącymi się dyszami silników, a z lewą golenią? robiłem je dwa na raz więc wyglądają tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 15 Sierpnia 2011 Share Napisano 15 Sierpnia 2011 Blachy maja metaliczny polysk, zaluzje otwieraja sie przy pracujacym silniku. Dopiero jak powstanie podcisnienie we wlocie. Na ziemi przy wylaczonym silniku sa zamkniete. Przyjrzyj sie dobrze oponie i lewej goleni podwozia. W lotnictwie obowiazuje zasada patrzac w kierunku lotu czyli od dysz silnika w strone kabiny prawa/lewa strona. Na zdjeciu od dolu gdzie widac wloty lewa golen to ta u gory zdjecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 23 Sierpnia 2011 Share Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam. Ja dzierżę ten sam model. No i mam sporo uwag. Z tego co widzę to robiłeś 08 Red z centrum w Lipiecku. Kamo jest niestety złe. I to co jest rażące w Twoim Su stateczniki masz złego koloru. Są ciemno zielone i białe, a te Twoje są jakiegoś nijakiego koloru. Kolorystyki i tak nie brałeś z proponowanych przez Academy instrukcji i nie sugeruj się dosadnie kolorystyką z instrukcji najlepiej poszukać w sieci pomocnych materiałów. Jak kolega Marek zaznaczył blachy silników nie są matowe. Ja na Twoim miejscu przyciemnił bym przednią owiewkę bo to dość charakterystyczny element owego samolotu. Numer na stateczniku lewym pionowym Ci zjechał. OCP masz żle pomalowane. I to na tyle. Grunt, że Ci się podoba za galerię. P.S. Ja nie będę kalek używał więc jak chcesz poprawić coś z kalkami mogę Ci swoje ofiarować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Witam, nie wiem dlaczego piszesz, że nie te kolory ale one są właśnie specjalnie dedykowane do SU-27, kamuflaż jest taki sam jak w modelu jak również w pisemku Przegląd Konstrukcji Lotniczych, fakt, że zielony jest jakiś blada ale na zdjęciach wyszedł jeszcze bledszy. Edytowane 14 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Z tego co widzę to robiłeś 08 Red Nie można napisać po prostu czerwony? A jeśli już koniecznie po zagranicznemu to raczej Krasnyj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 A wpisz w google 08 czerwony - co Ci pokaże lakier do paznokci ? Nadal nie jestem specjalista z zachodniej granicy, a napewno nie jestem daltonista, tak powinien wyglądać ten samolot, no nawet zdjęć sie nie chce poszukać Tego samego babola robi Kitech w malowaniu, chociaż akurat w jego przypadku to sie nie dziwiłem, robiłem model Kitecha właśnie w tym malowaniu i nasadziłem takich samych błędów. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Z tego co widzę to robiłeś 08 Red Nie można napisać po prostu czerwony? A jeśli już koniecznie po zagranicznemu to raczej Krasnyj. Więc taka prośba znajdz na portalach 08 Krasnyj, będę bardzo wdzięczny i tak jak p_bladek wskazał lakier do paznokci wyszuka lub Bóg wie co jeszcze. Kolor jest naprawdę ciężko dobrać i to jest sztuką dedukcji. Ja się nie sugerowałem instrukcją. Nawet dedykowane kolory z PKL są złe. Szary kolor jest bardzo jasny ja do swojego używałem FS36375 z sporą domieszką białego. Niebieską mieszałem, także kolorystyka jednak jest zła. Ale Tobie się podoba więc czekam na UB. Jeśli będziesz chciał jakieś zdjęcia służę pomocą bo mam ich sporo których nie znajdziesz tak łatwo bo sporo się ich naszukałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 A wpisz w google 08 czerwony - co Ci pokaże lakier do paznokci ? Nadal nie jestem specjalista z zachodniej granicy, a napewno nie jestem daltonista, tak powinien wyglądać ten samolot, no nawet zdjęć sie nie chce poszukać Tego samego babola robi Kitech w malowaniu, chociaż akurat w jego przypadku to sie nie dziwiłem, robiłem model Kitecha właśnie w tym malowaniu i nasadziłem takich samych błędów. Pozdrawiam. Przemek. z tego zdjęcia to nie widać żadnego kamuflażu tylko jeden kolor , szukałem zdjęć, nawet wpisywałem nazwę z PKL i miejsce stacjonowania i za grom nie znalazłem właśnie też poprawiam dysze bo faktycznie te matowe to jakieś dziwne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 znalazłem też coś takiego i faktycznie kamuflażu to nie miał he he http://images44.fotosik.pl/243/063190b2bbf0e71b.jpg i jeszcze chwile potem znalazłem to i tak jak pisałem on jest malowany jednym kolorem, no nic zj.... malowanie http://92.60.132.84/~apacz/smf/index.php?topic=4964.15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) ot i właśnie o to wszyscy "kruszyli kopie" wg. zdięć ma jednolite malowanie, a instrukcja zapewne podaje co innego Edytowane 24 Sierpnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 no właśnie, nic muszę teraz w wyposażyć się w kalki Begemot w następnym SU bo tych to raczej nie zerwę a jeszcze znalazłem coś takiego, może kiedyś miał właśnie taki kamuflaż ? http://wp.scn.ru/en/ww4/f/652/1/0/22_b2_a1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eagle Napisano 19 Października 2011 Autor Share Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Wykasowałem bo zdjęcia się nie pokazywały. Edytowane 19 Września 2017 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 19 Października 2011 Share Napisano 19 Października 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duszek Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Mam podobny tyle że Seaflanker z dodatkowymi skrzydełkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kajtiii Napisano 27 Października 2011 Share Napisano 27 Października 2011 A ja będę mial jednak pewną uwagę. Pal sześć że ten egzemplarz ma inne malowanie, ale jeśli już bawisz się w kamuflaż i otwarty hamulec aerodynamiczny to zadbaj by ów hamulec był również odpowiednio pomalowany. Dałeś jeden kolor ale zwróć uwagę że jakby go zamknąć to będzie się odcinał od reszty kamuflażu. Innymi słowy brakuje na nim "plam" pozostałych kolorów kamo... Trochę babol bo w sumie samo malowanie sympatycznie Ci wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 Szukałem info o "czerwonym 08" i mi mała archeologia wyszła - ale chyba warto dla podobnych sobie szaleńców wyjasnić pewne kwestie. Po pierwsze kamuflaż. Pierwotnie Su-27 nr bur. 08 miało standardowy kamuflaż fabryczny - czyli wyglądał jak większość seryjnych maszyn, w Lipiecku domalowano mu rekina na lewej burcie a na prawej paszczę na wlocie powietrza oraz płetwę na stateczniku pionowym. Generalnie malowanie zaproponowane w modelu Academy 2131 jest poprawne - nie wnikam w paletę barw bo do suki zawsze sobie kolor robiłem sam. Nie wiem w którym roku, egzemplarz ten przeszedł odnowienie powłoki malarskiej (nie wiem czy tylko był malowany czy przechodził jeszcze jakis remont), wówczas to pojawiło sie malowanie jednobarwne z tym że akuła pojawiła się na obu burtach w pełnym wymiarze. Osobiście mam problem z ustaleniem z kresu odtworzenia w nowym malowaniu napisów i znaków eksploatacyjnych? I mała wrzutka z warsztatu: PS Tytułowy model byłby bliski prawdy gdyby był czerwona dziesiątką a nie ósemką - 10ka miała tylko paszcze na wlotach powietrza, ósemka znacznie wiecej atrybutów rekina ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tompac Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 I wyszło tak ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 31 Sierpnia 2016 Share Napisano 31 Sierpnia 2016 I wyszło fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 3 Września 2016 Share Napisano 3 Września 2016 To ja się tylko zapytam czy w Su Eagle nie ma aby krzywo przyklejonych pylonów pod wlotami powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi