Jump to content

RBT-5 (UM 1/72)

PiterATS
 Share

Recommended Posts

Witam

Wczoraj udało mi się skończyć taki o to model, a mianowicie czołg BT-5, w wersji prototypu czołgu rakietowego, oznaczonego jako RBT-5.

Jest produkt oczywiście ukraińskiej firmy UM, w skali 1/72. Model bardzo fajnie się robiło, wszystko pasowało jak należy, a użycie szpachlówki okazało się wręcz marginalne. Ze swojej strony jedynie rozwierciłem reflektory i dysze wylotowe rakiet, oraz wykonałem od nowa stateczniki rakiet, z polistyrenu o grubości 0,25mm no i wymieniłem zestawową lufę, na metalową.

Malowanie standardowe, czyli farby Gunze H, następnie filtry, łosze w dwóch kolorach i pigmenty utrwalone Fixerem Mig’a. Na to lakier bezbarwny i model gotowy. Cały proces malowania, zajął łącznie 2 dni spokojnej pracy. Żeby było śmieszniej, zanim nadeszły te 2 dni malowania, sklejony model, przeleżał w szafce, w oczekiwaniu na ciapanie farbą, ponad pół roku

th_DSC04936.jpg th_DSC04937.jpg th_DSC04938.jpg th_DSC04940.jpg th_DSC04941.jpg th_DSC04942.jpg th_DSC04943.jpg th_DSC04944.jpg th_DSC04945.jpg th_DSC04946.jpg

Pozdrawiam

Odjazdowo wygląda z tymi rakietami. Zupełnie jak nie z naszej bajki.

Co najmniej wózek Gwardii Imperialnej czy innych kosmicznych marines

Fajnie pomalowany. Mnie się podoba.

PS. kopertka już w drodze.

Marek- do końca nie wiadomo, jak było skonstruowane pudło z rakietą, ale z jedynego zachowanego zdjęcia, można wnioskować, że była to raczej konstrukcja spawano-nitowana, a więc oparta na szkielecie z kątowników, np. o profilu ceownika. Przyjmijmy więc, że grubość ścianek w modelu, to suma grubości blachy i kątowników. Tą ideą kierowałem się, robiąc te wyrzutnie

Mierzu- jeśli chodzi o podwozie, to nie miałem z nim żadnych problemów, Wystarczyło je tylko pomalować i sklecić w całość