PiterATS Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam Wczoraj udało mi się skończyć taki o to model, a mianowicie czołg BT-5, w wersji prototypu czołgu rakietowego, oznaczonego jako RBT-5. Jest produkt oczywiście ukraińskiej firmy UM, w skali 1/72. Model bardzo fajnie się robiło, wszystko pasowało jak należy, a użycie szpachlówki okazało się wręcz marginalne. Ze swojej strony jedynie rozwierciłem reflektory i dysze wylotowe rakiet, oraz wykonałem od nowa stateczniki rakiet, z polistyrenu o grubości 0,25mm no i wymieniłem zestawową lufę, na metalową. Malowanie standardowe, czyli farby Gunze H, następnie filtry, łosze w dwóch kolorach i pigmenty utrwalone Fixerem Mig’a. Na to lakier bezbarwny i model gotowy. Cały proces malowania, zajął łącznie 2 dni spokojnej pracy. Żeby było śmieszniej, zanim nadeszły te 2 dni malowania, sklejony model, przeleżał w szafce, w oczekiwaniu na ciapanie farbą, ponad pół roku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Świetnie wygląda. Na początku myślałem,że to skala 1:35 Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Model jest wspaniały ale prosiłbym o zbliżenie na pierwsze koło jezdne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Bardzo ciekawy i ładnie wykonany projekt. Gratuluję i pozdrawiam! Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Michalski Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 A nie można było pocienić tych osłon wyrzutni rakiet. Sa cholernie za grube . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Ciekawy temat,bardzo ''steampunkowo'' wyglądający. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 20 Sierpnia 2011 Share Napisano 20 Sierpnia 2011 Odjazdowo wygląda z tymi rakietami. Zupełnie jak nie z naszej bajki. Co najmniej wózek Gwardii Imperialnej czy innych kosmicznych marines Fajnie pomalowany. Mnie się podoba. PS. kopertka już w drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Piękny! Nie miałeś problemu ze spasowaniem podwozia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 21 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Marek- do końca nie wiadomo, jak było skonstruowane pudło z rakietą, ale z jedynego zachowanego zdjęcia, można wnioskować, że była to raczej konstrukcja spawano-nitowana, a więc oparta na szkielecie z kątowników, np. o profilu ceownika. Przyjmijmy więc, że grubość ścianek w modelu, to suma grubości blachy i kątowników. Tą ideą kierowałem się, robiąc te wyrzutnie Mierzu- jeśli chodzi o podwozie, to nie miałem z nim żadnych problemów, Wystarczyło je tylko pomalować i sklecić w całość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 uwielbiam UM za te nowatorskie konstrukcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szkuba007 Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Hmm,fajny dziwoląg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Ale cudak, i w dodatku fajnie zrobiony. Szkoda tylko że nie latał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 21 Sierpnia 2011 Share Napisano 21 Sierpnia 2011 Podoba mi się, takie modele przekonują mnie do sprawdzenia swoich sił w tej skali - widać, że się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi