Jarekk Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Poszukam. Miałem je. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 14 Września 2011 Share Napisano 14 Września 2011 Rudi, a nie myślałeś, żeby jednego z tych brzdąców pomalować w brązowe plamy? W kampanii wrześniowej brały jeszcze udział pojazdy w kamuflażu przedwojennym, dwukolorowym, co potwierdzają zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 14 Września 2011 Autor Share Napisano 14 Września 2011 Panzer 4 pomysł fajny i pewnie całkiem ładnie by to wyglądało. Pytanie tylko czy taka różnorodność malowań była możliwa w jednym plutonie? A tym czasem ostatni etap rozjaśniania, czyli bardzo jasny szary Model Master nanoszony na krawędzie i wystające elementy techniką suchego pędzla. Na pierwszy ogień poszedł Panzer I : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Znalazłem wreszcie to malowanie, jednak jest to wczesna wersja IB. Model w 1/35 IA w wersji dowodzenia produkuje firma Master Box. Jednak w Internecie za nic nie mogłem znaleźć dużego zdjęcia z instrukcji malowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mae Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Jeśli to Fall Weiss to czołgi powinny mieć brązowe plamy. Taka dyrektywa została wydana w 1938 i obowiązywała do 1940. Dopiero w 1940 nakazano malować wyłącznie na szaro. Wiem, że po wielu zdjęciach z epoki nie widać tego na pierwszy rzut oka (z racji małego kontrastu między tymi plamami, a szarym i jakością zdjęć), ale tak właśnie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Znalazłem wreszcie to malowanie, jednak jest to wczesna wersja IB. Tak czy owak dzięki za zaangażowanie i poświęcony czas. Model w 1/35 IA w wersji dowodzenia produkuje firma Master Box. Jednak w Internecie za nic nie mogłem znaleźć dużego zdjęcia z instrukcji malowania. Idąc twoim tropem znalazłem na stronie Master Boksa takie zdjęcia: Co o nich sądzicie ? Z tego co widze, to jeśli numer na przodzie wanny kadłuba jest numerem pojazdu, to mamy tu 2 różne malowania tej samej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Rysunki tego właśnie malowania mam. Samo oznakowanie jest standardowe z tego okresu. Jednak ostatnio pojawiają się materiały, że niemieckie czołgi w Hiszpanii były malowanie w innym kamuflażu. Poszukaj na stronie kalek Bison Decals. Jest tam cały arkusz malowań. Jak było z tym malowaniem? Nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 Jeśli to Fall Weiss to czołgi powinny mieć brązowe plamy. Taka dyrektywa została wydana w 1938 i obowiązywała do 1940. Dopiero w 1940 nakazano malować wyłącznie na szaro. Wiem, że po wielu zdjęciach z epoki nie widać tego na pierwszy rzut oka (z racji małego kontrastu między tymi plamami, a szarym i jakością zdjęć), ale tak właśnie było. Według Wydawnictwa Militaria nr.15 ,, Panzer Colors vol.I '' jednobarwny kamuflaż Panzer Grau RAL 7027 najprawdopodobniej zaczęto stosować na czołgach już podczas zajmowania Sudetów jesienią 1938 roku. Cytuje ,,Fotografie pojazdów pancernych 1 DPanc. pokazują, że stosowano tylko nowy schemat malowania. Trudno jest jednak ustalić, czy odnosi się to tylko do sprzętu z uzupełnień, czy też przemalowano wszystkie pojazdy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Jeśli to Fall Weiss to czołgi powinny mieć brązowe plamy. Taka dyrektywa została wydana w 1938 i obowiązywała do 1940. Dopiero w 1940 nakazano malować wyłącznie na szaro. Wiem, że po wielu zdjęciach z epoki nie widać tego na pierwszy rzut oka (z racji małego kontrastu między tymi plamami, a szarym i jakością zdjęć), ale tak właśnie było. Według Wydawnictwa Militaria nr.15 ,, Panzer Colors vol.I '' jednobarwny kamuflaż Panzer Grau RAL 7027 najprawdopodobniej zaczęto stosować na czołgach już podczas zajmowania Sudetów jesienią 1938 roku. Cytuje ,,Fotografie pojazdów pancernych 1 DPanc. pokazują, że stosowano tylko nowy schemat malowania. Trudno jest jednak ustalić, czy odnosi się to tylko do sprzętu z uzupełnień, czy też przemalowano wszystkie pojazdy." To nie do końca tak. Poszukaj w necie zdjęć z września 1939. Na niektórych widać kamuflaż, chociaż kontrast między ciemnoszarym i ciemnobrązowym jest minimalny. Exemplum: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Z tym kolorem brązowym byłbym bardzo ostrożny. Na zdjęciach cz-b jest prawie niewidoczny z szarym i wiele zdjęć jest raczej "fałszywych". Może kilka pewniaków-zdjęć można znaleźć, ale regułą był tylko panzergrau. Plansze kolorowe z wydawnictw nie powinny być wzorcem, jeśli nie mają poparcia w zdjęciach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 No tak. Pewnie były i takie i takie. Ale sam przyznasz, że na tej skodzie kamuflarz geometryczny jest oczywisty. Podobnie na esdekaefzetach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 18 Października 2011 Autor Share Napisano 18 Października 2011 Przytłumiłem przejścia kolorów dwoma warstwami niebieskiego filtru MIGa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 Witam po przymusowej przerwie i wracam do pracy. W ostatnim czasie na dwóch widocznych poniżej czołgach wykonałem następujące zabiegi: - pomalowałem elementy wyposażenia - położyłem sidolux - na to poszły kalki zmiękczone płynami do kalek Microscale ( bardzo ładnie siadły, nie było z nimi żadnych problemów) - następnie wziąłem się za washa. Użyłem do tego celu Dark Wash MIGa. Użyłem tego specyfiku po raz pierwszy i jestem z niego bardzo zadowolony. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Jedyneczka bardzo apetyczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 19 Grudnia 2011 Share Napisano 19 Grudnia 2011 Bardzo ładne. Niedawno na urodziny dostałem Tristara ale w 1/35. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 29 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 29 Grudnia 2011 Wash z grubsza gotowy. Zostały jeszcze drobne poprawki : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Witam po kolejnej przymusowej pałzie podczas której udało mi się tylko zrobić delikatną biedronkę i położyć mat: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Wyglądają całkiem nieźle, chociaż na mój gust nieco za czyste. Planujesz podziałać coś z pigmentami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Maja 2012 Share Napisano 14 Maja 2012 Super, że coś ruszyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 15 Maja 2012 Autor Share Napisano 15 Maja 2012 Wyglądają całkiem nieźle, chociaż na mój gust nieco za czyste. Planujesz podziałać coś z pigmentami? Najpierw troche je poobijam a potem brudzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rudi Napisano 31 Maja 2012 Autor Share Napisano 31 Maja 2012 Dwójka po młotkowaniu. Troche przesadziłem: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 31 Maja 2012 Share Napisano 31 Maja 2012 Dla mnie obicia w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dawid99 Napisano 1 Czerwca 2012 Share Napisano 1 Czerwca 2012 Masz jednego kibica więcej . Temat super. Będę zaglądał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Eee tam, wcale nie przesadzone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi