Skocz do zawartości

Zwraczony Type 97 Tamiya 1/35

Konrad C

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jakiś czas temu naszła mnie chęć na zmierzenie swoich sił z różnymi efektami takimi jak rdza, okopcenia i inne.

Nie było konieczne kupić jakiś model i go popsuć. Wyszperał w swoich zapasach stary model Tamki z którego i tak już bym więcej nie wycisnął a że kocham klimaty Pacyfiku i wysp na których trwały zacięte walki z armią japońska i amerykańską - wybrałem właśnie Type 97.

Jak na razie czeka mnie sporo roboty ale to nie znaczy, że nic nie zrobiłem. Otóż na modelu wykonałem rdze (cięgle się uczę tego efektu) oraz odpowiednią jej fakturę, co może na zdjęciach nie jest widoczne. Wymodziłem też mała podstawkę na której będzie mały skrawek terenu i wysoka zielona trawa. Sama rdza na modelu wykonana mieszanymi technikami, dużo "ciapania" pędzlem i trochę pigmentów. Gdy ją zakończę, model spryskam lakierem do włosów po czym pomaluję zieloną farbą nanosząc także, jakieś oznaczenia.

Na razie to wygląda tak.

dsc08942h.jpg

dsc08946q.jpg

dsc08947t.jpg

dsc08948w.jpg

dsc08950d.jpg

Ja powiem tak. Pomysł miałeś naprawdę dobry i powinieneś iść w tym kierunku. Chętnie bym zobaczył jaki wrak w Twoim wykonaniu. To, że byłby to właśnie czołg japoński tylko dodałoby smaczku

Nie ulega jednak wątpliwości, że teraz wygląda to trochę "plastelinowo". Kolega Kamil K. dobrze Ci radzi. Powinieneś pomalować go ponownie.

W każdym razie życzę powodzenia!

Pozdrawiam

Kornik

Witam!

Trochę powalczyłem, kolory mocno przekłamane bo robione przy świetle żarowym, na model naniosłem lakier do włosów po czym zielona farbę a po odczekaniu paru godzin zacząłem obijać model sztywnym pędzlem. Następnie błoto które będzie zaschnięte oraz kurz, wiadomo, że bez tego się nie obędzie. kurz w kolorze rdzawym na niektóre części oraz jasnym. Posypałem też grata różnymi "chwastami" znalezionymi na podwórzu, maja stanowić pewną przymiarkę co do wyglądu , nie są jeszcze przyklejone ani pomalowane. Ulepie też parę papug, małpę i parę motyli

Wciąż się zastanawiam czy czołg ma być na plaży czy w dżungli. Jutro postaram się o lepsze zdjęcia.

dsc08962o.jpg

dsc08963x.jpg

dsc08965r.jpg

dsc08959v.jpg

dsc08960r.jpg

dsc08961x.jpg

Polecam zestaw z Mantis Miniatures:

35016 Animals Set 4 (Asian) /price: 12€/

35016a.jpg

oraz

hy35-r01.jpg&sa=X&ei=Al1dTtjaJc7QsgaHrIzJDw&ved=0CAUQ8wc4EA&usg=AFQjCNHBUFi3QdHgMdZEC6lltnPEQqJ7cg

Tylko bez hełmu.

Super!

Na pewno kupię.