Michal_G Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Figurki super, model też. W 1:72 kieszeni US-ów nie ma jak zrobić (na spodniach). Tylko chyba jeden "strzał" - emblematy 6 PDPD powinny być na lewym ramieniu w okresie kiedy istniał 35 das. Owszem, bywały przeszywane na prawe ramię ale tylko na defilady. Na stałe poszły na prawe ramię w 1985. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gumowy01 Napisano 7 Lutego 2015 Share Napisano 7 Lutego 2015 Bardzo fajne pomalowane figurki... tylko tak mnie zastanawia czy ze skali 1/87 będą dobrze się komponować z pojazdem w 1/72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 Wygląda bardzo dobrze, zważywszy na początkowe trudności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 8 Lutego 2015 Share Napisano 8 Lutego 2015 No ładny bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 8 Lutego 2015 Autor Share Napisano 8 Lutego 2015 W 1:72 kieszeni US-ów nie ma jak zrobić (na spodniach). Myślałem o tym jako o bardzo charakterystycznej cesze munduru, na pewno się da. Najlepiej było by namalować, ale takiej sztuki chyba tylko p. Artur Miniszewski może dokonać... http://www.mantisminiatures.pl/galeria/72001a.jpg ...nie ta liga. emblematy 6 PDPD powinny być na lewym ramieniu w okresie kiedy istniał 35 das. Owszem, bywały przeszywane na prawe ramię ale tylko na defilady. Na stałe poszły na prawe ramię w 1985. Co racja to racja. To akurat łatwizna - już przeszyte. tylko tak mnie zastanawia czy ze skali 1/87 będą dobrze się komponować z pojazdem w 1/72 Skala pojazdu jak wiesz po przyłożeniu do planów jest dość umowna. Łączyłem już kiedyś 72 i 87 i trzyma się to, za przeproszeniem, kupy. Zawsze też miałem wrażenie, że postacie w 72 są zbyt obfite, optycznie za wielkie znaczy. Może dlatego, że rzadko trafiają się przyzwoite. Jeszcze rzadziej pasują do tematu pod warunkiem, że chcesz coś innego niż Niemce. Prawdą jest, że postać człowieka o wzroście 180 cm w skali 1:72 to 25 mm w skali 1:87 - 20.6mm czyli prawie 20% różnicy a już coś. Na wstępnych przymiarkach jednak nie wygląda to źle. https://lh3.googleusercontent.com/-XkSo-gUL8Wk/VN5d6AjUtuI/AAAAAAAAAzM/FICVNUJkrJU/s800/G7_ASU85-72.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 14 Lutego 2015 Autor Share Napisano 14 Lutego 2015 Więcej tutaj: http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=68&t=47767 ...i to by było na tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 10 Czerwca 2021 Share Napisano 10 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 9.09.2011 o 21:26, Gerd napisał: W 1965 roku 6 Pomorska Dywizja Powietrznodesantowa wzięła udział w ćwiczeniach Układy Warszawskiego pk. „Październikowa Burza” w Erfurcie b. NRD. Był to jedyny raz, gdy Dywizja wykonała desant całością sił i pierwszy, kiedy zaprezentowała się z własnym emblematem obowiązującym do dziś. Taki film znalazłem. I 50 lat później: Edytowane 10 Czerwca 2021 przez _OldMan_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 2 Lipca 2021 Autor Share Napisano 2 Lipca 2021 o części z tych faktów pisałem na początku istnienia wątku, wierzyć się nie chce że to już 10 lat temu.... Dziękuję Koledze za zainteresowanie. Każda informacja cenna. Zwłaszcza jeśli chodzi o losy ASU po rozwiązaniu 35 das. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi