tomek14147 Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Bardzo mnie cieszą wasze komentarze Aż chce się pracować dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Tym razem powiem (a właściwie napiszę) że kratka wygląda b.dobrze. Widzę że marudzenie przyniosło efekt. Obserwuję dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 25 Września 2011 Share Napisano 25 Września 2011 Aż miło popatrzyć na taką modelarską robotę. Brawo! Trzymaj tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 25 Września 2011 Autor Share Napisano 25 Września 2011 Widzę że marudzenie przyniosło efekt. Bardziej wolałbym określenie konstruktywna krytyka Panzer, dzięki. Postaram się zrobić ten model najlepiej jak umiem. A jak mi się spodoba, to może dam mu małą podstawkę, bo mam kilka pomysłów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Poniszczyłem wnętrze. Nie było sensu robić zdjęć z każdego etapu, więc krótko napiszę co zrobiłem. *Brązowy filtr z farb olejnych zarówno w przedziale bojowym jak i silnikowym *Obicia i przetarcia z szarej farby olejnej w przedziale bojowym *Czarny wash położony na cały model *Pigmenty. Głównie brązy oraz nieco rdzawego na silniku *Plamy oleju w przedziale silnikowym z farby Tamiya Black Smoke Kilka szybkich fotek: Szkoda, że po zamknięciu widoczne będzie jakieś 50% wnętrza. Nic, teraz znowu wracam do oglądania zdjęć i budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Jak na mój gust to wnętrze wybrudzone dość naturalnie. Jako że teraz czeka mnie ten etap w Grancie mógłbyś trochę bardziej szczegółowo opisać to co zrobiłeś (mam na myśli kolory, lakiery itp.). Może być na priv (jak wolisz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Opiszę tutaj, może ktoś jeszcze skorzysta. Zacznę od początku. Podstawowe kolory to farby akrylowe. Biała i brąz to Vallejo, minia to mieszanka czerwonej i białej z Tamiyi, czarny to także Tamiya. Na tak pomalowany model położyłem filtr z brązowej farby olejnej (a konkretniej to kolor Wash Brown z palety 502 Abteilung firmy MiG) rozcieńczanej w zwykłym White Spiricie z supermarketu. Ominąłem tylko pojemniki na amunicję, gdyż chciałem mieć taki lekki kontrast. Po około godzinie gdy filtr przeschnął, zabrałem się za obicia. Te także robiłem farbą olejną w kolorze szarym (kolor Filed Grey także z palety 502 Abteilung). Farbę położyłem na kawałek kartonu, żeby wyciągnąć z niej trochę rozcieńczalnika. Obicia malowałem pędzelkiem 000. Przy użyciu tej farby wybrudziłem też nieco podłogę. Do tego celu użyłem małego płaskiego pędzla i uderzałem sobie nim w przypadkowe miejsca. Model odstawiłem na półkę na 3 dni, żeby wszystko sobie dobrze wyschło. Następnie zrobiłem czarny wash. Użyłem do tego gotowego specyfiku MiG'a o nazwie Dark Wash. Wash rozlewałem sobie po całym modelu pędzelkiem i potem ścierałem w różnych kierunkach płaskimi i okrągłymi pędzlami White spiritem, czyli w sumie zrobiłem taki Wash połączony z filtrem. Po tym zabiegu ponownie odstawiłem model na półkę i wróciłem do niego następnego dnia. Ostatnim etapem były pigmenty. Przedział bojowy brudziłem przy użyciu pigmentów Europe Dust i Dark Mud firmy MiG. Dark Mud użyłem głównie do brudzenia podłogi, a Europe Dust brudziłem ściany w przedziale bojowym i blok silnika. Pigmenty przed nałożeniem mieszałem sobie w pojemniczkach z Pigment Fixerem i nanosiłem różnej wielkości pędzlami. Gdy pigmenty przeschły, nanosiłem drobne poprawki, tam gdzie były potrzebne samym Pigment Fixerem. Przedział silnikowy brudziłem głównie kolorem Black Smoke. Tak jak wcześniej pigment rozrobiłem sobie w pojemniczku i uderzałem pędzlem w przypadkowe miejsca. Na koniec prac z pigmentami rozrobiłem sobie trochę rdzawego pigmentu i podmalowałem nim silnik. Ostatnim korkiem było zrobienie plam po oleju z farby Black Smoke firmy Tamiya prosto ze słoiczka. Jeszcze jedno. Nie używałem żadnych błyszczących i matowych lakierów. Mam nadzieję, że to co napisałem ma jakiś sens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 30 Września 2011 Share Napisano 30 Września 2011 Hej a trzy dni wystarczyły na kompletne wyschnięcie obić? Czy jakoś zabezpieczyłeś je przed washem? Ja kiedyś zostawiłem model po biedronie na tydzień a i tak ścierając później washa biedrona poszła w, poleciała w niebo znaczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 30 Września 2011 Autor Share Napisano 30 Września 2011 Wystarczyły, Abteilungi dość szybko schną. Niczym ich nie zabezpieczyłem, po prostu w tam gdzie były obicia uważałem, żeby ich nie zmazać. Ale gdybym robił na modelu biedronkę, czy jakieś bardziej zaawansowanie cieniowanie olejami, na pewno zabezpieczyłbym go cienką warstwą lakieru matowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Dzięki Tomek - bardzo pomogły. P.S. O następny wyspiarz na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 1 Października 2011 Share Napisano 1 Października 2011 Bardzo fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 5 Października 2011 Share Napisano 5 Października 2011 Wiem, sam nawalam z terminami warsztatów, ale ... co dalej słychać? PS. jak będziesz robił kolejnego Panzerwerfera z Rodena, to będą już w sprzedaży blaszki do niego. Nie będzie problemu z wycinaniem i kombinowanie żaluzji, podłogą, klapami itd... ufff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 6 Października 2011 Autor Share Napisano 6 Października 2011 Dzięki za zainteresowanie. Coś tam ostatnio polepiłem, ale generalnie brakuje mi czasu. Może wieczorem coś wrzucę. Co prawda na razie nie planuję robić jeszcze raz tego modelu, ale fajnie że pojawiły się blaszki do niego. Kto jest producentem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 6 Października 2011 Share Napisano 6 Października 2011 Co prawda na razie nie planuję robić jeszcze raz tego modelu, ale fajnie że pojawiły się blaszki do niego. Kto jest producentem? Producentem jest Armory i będą dwa zestawy podstawowy i "wypasiony" (jak to młodzież teraz mówi). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 Mała aktualizacja. Skleiłem ze podwozie z nadwoziem. Spasowanie całkiem niezłe, ale nie obyło się bez szpachli. Przykleiłem również błotniki i zewnętrzne schowki. Po tym prace przeniosły się na szczegóły podwozia. To chyba najbardziej pracochłonny element modelu. Podwozie jest bardzo delikatne i przez to dość trudne do poskładania, gdyż trzeba czekać aż wszystko dobrze zwiąże. Dodatkowo musiałem rozwiercić każdy otwór w każdym kole, bo były pozalewane. Otwory w wózkach także wymagały poszerzenia. Na szczęście gąski były w porządku. Próbowałem porobić jakieś zwisy, niestety nie są to DS'y i nie są tak elastyczne i podatne ma modyfikacje. Jeszcze dwa słowa na temat wózków, a konkretniej sprężyn. Roden zrobił tutaj jedną długą, a powinny być dwie krótkie z taką tuleją na środku. Dobrze to widać na tym zdjęciu: Myślałem jakby to poprawić i wymyśliłem, że po prostu przykleję na środek kawałek taśmy Tamiyi. Następnie prace przeniosły się na górę. Wyrzutnia także wymagała szpachlowania. Niestety Roden nie przewidział możliwości zrobienia jej ruchomej, a i mi się nie udało tego poprawić, więc przykleiłem ją na stałe w nazwijmy to "pozycji bojowej". Do tego doszły wszelkiego rodzaju włazy, które zrobiłem z polistyrenu, gdyż oryginalne były dość grubaśne. Powoli zbliżam się do końca budowy. Generalnie pozostały mi same mniejsze lub większe szczegóły. Swoją drogą czy wy też tak macie, że najlepsze pomysły na nowe modele przychodzą w trakcie budowy innych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Października 2011 Share Napisano 7 Października 2011 Swoją drogą czy wy też tak macie, że najlepsze pomysły na nowe modele przychodzą w trakcie budowy innych? Dokładnie tak, a człowiek wtedy jest jak "gieniuś", to by zrobił tak, a to tak i .. kupuje się drugi model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 7 Października 2011 Autor Share Napisano 7 Października 2011 Taa, a najgorzej jest gdy w szafie leży taki delikwent gotowy do wycięcia z ramek i poskładania. Zaczynam rozumieć dlaczego niektórzy mają pozakładane tyle warsztatów na raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Czołgiem! (no może nie do końca ) Ostatnio brak czasu dość mocno daje mi się we znaki, ale udało mi się wygospodarować kilka godzinek i zakończyć budowę modelu. Wymieniłem niektóre zestawowe elementy na własne (skrajniki, schodki, antena). Musiałem poprawić też lampy. Następnie położyłem kolorek bazowy oraz oznaczenia. Widać tutaj nieśmiałe próby cieniowania z którego jestem całkiem zadowolony. Niestety muszę ponarzekać na Rodenowskie kalki. Mają strasznie gruby film i nawet płyny Microscale nie dały sobie z nimi rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Czołgiem! (no może nie do końca )Ostatnio brak czasu dość mocno daje mi się we znaki, ale udało mi się wygospodarować kilka godzinek i ...................zakończyć budowę modelu. ] Tomek...zartujesz? prawda? powiedz ze zartujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 Chyba miał na myśli składanie do kupy. Ciekawie wygląda. Czy ten czerwony w komorze silnika to z założenia miał być czerwony czy będzie przerabiany na rdzę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Chyba miał na myśli składanie do kupy. Dokładnie. Czerwony w komorze silnika to minia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 20 Października 2011 Share Napisano 20 Października 2011 ufff...to moge isc spac spokojnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 Tomku, model pięknie sie prezentuje po waloryzacj, ale mam dwie małe uwagi: 1. Wnętrze zasobników były zazwyczaj w kolorze minii lub bazowym. Na pewno nie białe. 2. Czy nie będziesz robił przewodów na wyrzutni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 21 Października 2011 Autor Share Napisano 21 Października 2011 1. Wnętrze zasobników były zazwyczaj w kolorze minii lub bazowym. Na pewno nie białe. Dzięki, przemaluje się. 2. Czy nie będziesz robił przewodów na wyrzutni? Wiesz co, to co zaproponował Roden wyglądało w porządku, ale dla pewności porównam je jeszcze ze zdjęciami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Października 2011 Share Napisano 23 Października 2011 Tyle już zwalczyłeś ten model, że było by obrazą samego siebie, jak byś nie zrobił kabli na wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi