Skocz do zawartości

[RS] T-55A [Tamiya, Rb, Friulmodel, Eduard][1:35]

Dumo

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 181
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Z tym zestawem AEF to zalecam ostrożność. O ile ten zestaw to nie jest pierwsza wersja tej konwersji to może coś z tego być, ale jeśli to jest to samo tylko w pudełku z napisem "for tamiya kit" to słabo. Elementy nie grzeszą jakością wykonania. Część rzeczy jest krótko mówiąc dziwna a szereg części w ogóle nie pasuje do modelu Tamki. Także może najpierw jakiś kontakt z producentem żeby się upewnić?

Sorki że zaśmiecam wątek ale zrobił nam się tu Tutorial jak zbudować Meridę.

Znalazłem w w gazecie "Nowa Technika Wojskowa" opis T-55am2 niestety Kladivo ale na szczęście jest opis rozwoju. Tak więc, dowiedziałem się że tą modernizację rozpoczęło ZSRS wprowadzając t-55 Wołna (ten zestaw produkuje skif). Wymaganie modernizacji przedstawiono państwom Układu Warszawskiego. Ujednolicono dodatkową osłonę pancerną, pozostawiając wybór systemu kierowania ogniem (w Polsce system Merida a w Czechosłowacji Kladivo).

Tu się kończy opis wspólnej drogi t-55AM a zaczyna wyłącznie Kladivo. W pierwszym etapie zamontowano systemy kierowania ogniem i powstał t-55AM1 a później dodano opancerzenie na górne i dolne części kadłuba a także na wieży i tak powstała wersja AM2 (czy w Meridzie też dodano do dodatkowy pancerz na wannie?)

Diorama kupiona na allegro za grosze, dorwałem przypadkiem dorobiłem worki papiery liście i wode.

Jeszcze jak pisałem dodam ławkę, gazety, parę dupereli i przypigmentuje.

Chcę go zrobić ze stanu wojennego Andrzej podrzucił mi fajny pomysł, głownie chodzi o t-55 które brało udział w pacyfikacji kopalni Wujek, bardziej to będzie działać jako natchnienie bo oznaczenia zostają pudełkowe:

8399012294099725bd1p.jpg

foto04r.jpg

foto07b.jpg

Kurcze Marku szkoda że teraz mi to mówisz model jest juz zmalowany i nie chce psuć... a teraz je wyciąć będzie strasznie ciężko. Pokminie.

Co do podstawki miałem zrobić swoją winietke ale nie mogłem się powstrzymać jak ją zobaczyłem i od razu Kup Teraz

No to super, kopalnia zostaję chociaż konstrukcja i detale są trochę naciągnięte merytorycznie.

Malowanie bazowe skończone, lekka modulacja z 3 kolorków

57428107.jpg

67959160.jpg

44227142.jpg

80771524.jpg