Skocz do zawartości

BMP-2 (BWP-2) - 1:35 - Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 94
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Rzeczywiście otwór strzelniczy jest tylko po lewej stronie w przedniej części kadłuba.

Sam nie wiem, czy teraz jest sens odrywać tę blaszkę i wszystko szlifować.

Nie mniej jednak brawa za czujność.

Napisano

Lenistwo vs Merytoryka... 0:1.

Jutro się zajmę tym babolem.

Swoją drogą, dziwne, że Dragon taki błąd popełnił, a Eduard w to poszedł...

http://en.wikipedia.org/wiki/File:BMP-2_military_parade_rehearsal.jpg

Dowód na brak otworu w prawej burcie definitywny.

Napisano

Generalnie tylko dwie figurki możesz zrobić w ubiorach czołgistów. Mechanika-kierowce i celowniczego , reszta w moro.Chociaż celowniczy nie zawsze. Na tych zdieciach co mam tylko na jednym celowniczy jest w moro , na reszcie w czarnym.

Napisano

Będę wdzięczny za każdą pomoc.

Figuranci z T-72 zawsze się przydadzą, tymbardziej, że w planach już przygotowany do klejenia BRDM z Dragona (wzbogacony w blachy i koła z żywicy).

Będzie na co popatrzeć, zapewniam!

Napisano

Mimo mocno okrojonego czasu wolnego, udało mi się conieco podokładać do modelu. Niestety skończył mi się klej CA i musze jutro uzupełnić braki, a miałem zamiar dokleić już wizjery i resztę blaszek.

To co udało się wykonać to:

- pokrywy zaworu zwrotnegousówania wody w kadłubie fot 1.

DSC00542.jpg

- "motylki" mocujące linę holowniczą (fot 2 )

DSC00543.jpg

Ogólny widok na tył pojazdu na tym etapie:

DSC00544.jpg

No i prawa burta, za którą się wziąłem zgodnie z obietnicą (zostawienie tego byłoby niejako brakiem szacunku dla waszych podpowiedzi merytorycznych, a przecież w tej zabawie chodzi o jak najdokładniejsze odwzorowywanie rzeczywistości).

DSC00545.jpg

Dzięki za komentarze i wykrycie babola, licze na kolejne podpowiedzi!

• 3 weeks later...
Napisano

Kolejne kroczki do przodu.

wizjery, a przynajmniej ich część na miejscu.

DSC00548.jpg

DSC00550.jpg

DSC00552.jpg

właz przygotowany do ew. wsadzenia figurki (wtedy obicia, wash itp) albo przyklejenia na stałe w pozycji zamkniętej.

DSC00553.jpg

pozdrawiam.

• 2 months later...
Napisano

Chyba telepatycznie mnie ściągnąłeś.

Prace nad BMP2 nie zostały przerwane, tylko przeprowadzkę miałem i jeszcze się zbieram po niej, by wrzucić fotki na forum.

Jutro wrzucę coś z warsztatu. Wykonałem już wszystkie wizjery i większość blaszek na pancerzu. Mam też 5/6 jednej z gąsek, druga w fazie produkcji z ogniwek.

Jutro zobowiązuje się umieścić nowe fotki. Pozdrawiam!

Napisano

Wszystko to fajnie wyglada, kiedys robilem ten model (jakies 15 moze 16 lat temu), wtedy to bylo cos nawet bez blaszek, ale Twoj zapowiada sie berdzo dobrze :-)

Napisano

Fotki już zrobione, wrzucę conieco wieczorem.

Napisano

Dobra, czas na konkrety.

Powoli na nowym mieszkaniu wracam do tępa prac sprzed przeprowadzki.

W modelu sukcesywnie, aczkolwiek powoli zachodzą kolejne postępy.

Najpierw poskładam cały pancerz do kupy, następnie pomaluje go i wezmę się za wieżę.

Jak narazie praca idzie dobrze. Zapomniałem już, jakie to wkurzające potrafią być przedpotopowe gąsienice ogniwkowe w starszych wypustach. Za dużo ostatnio tych kołowych modeli zrobiłem i się rozbisurmaniłem.

Ale do rzeczy. Postępy:

DSC00558.jpg

DSC00561.jpg

DSC00562.jpg

DSC00563.jpg

DSC00564.jpg

DSC00566.jpg

DSC00567.jpg

DSC00568.jpg

Co zostało zrobione:

- Wszystkie wizjery w pancerzu.

- Drzwi przedziału desantowego z klamkami i klapami na wlew paliwa

- przednie mechanizmy otwierające falochron i mocowanie falochronu

- włazy górne zamocowane

Na koniec przepraszam za jakość zdjęć, ale nie mam statywu na nowym mieszkaniu i odpowiedniego oświetlenia...

A tak przy okazji, to przy przeprowadzce dopiero odkryłem, jak ilość modeli w ostatnch 2 latach się powiększył... roboty do 2015. Sukcesywnie będę kleił kolejne modele...

DSC00557.jpg

Pozdrawiam

Napisano

Czy ty opędzlowałeś jakiś sklep modelarski? Jeszcze coś do przeróbki/zrobienia czy już będziesz malował? Fajnie wygląda.

Napisano

jESZCZE REFLEKTORY I DROBNE DUPERELE TYPU NARZĘDZIA I KLAMRY NA NIE.

grrrr - sory za CAPS ale coś mi komp szwankuje.

póżniej osobno malowanie i przesiadka na wieżę.

Napisano

Kleję to samo, tylko w wersji Zvezdy. Tworzywo kamienne, kilka godzin szlifowałem koła

Tobie ładniej udaje się zrobić BWP-2 niż mi (mnie?).

Jak będzie z malowaniem? Mnie marzyłoby się zrobić malowanie z żółtą panterą albo z jak to opisują z: "orłem z rozpostartym lewym skrzydłem". Tylko nie wiem, jak namalować takie oznaczenia. Nie mam dobrych fotek tych oznaczeń.

Napisano

Szukałem fotek BMP2 w wersji malowania służb liniowych LWP, ale słabo mi to poszło... Nie wiem czy nie pokuszę się na jednobarwny kamuflaż z russian green. Model jest z jasnego plastiku, więc po położeniu białego podkładu pierwszy raz spróbuję pre-shadingu i rozjaśniania powierzchni płaskich.

Powoli kończą mi się modele treningowe i zaczynają konkretniejsze wypusty.

Liczę na waszą pomoc w tym temacie.

Napisano

Dzięki za fotki.

Jak zwykle wszystko prosto pod nosem. Aż głupio.

Oj jak kusi ten 3-barwny kamuflaż.

Nie wiem, czy mnie nie przerośnie, ale chyba w tym wypaku patrząc na wkład kolegów w ten wątek poprostu nie wypada nie spróbować...

Dzisiaj męczyłem dalej gąsienice...

Więc nie ma sensu wrzucać fotek, bo nic wielkiego się nie wydarzyło...

• 2 weeks later...
Napisano

Wykonałem pierwszy raz pre-shading.

Ciężko mi samemu ocenić czy wyszło ok...

DSC00570.jpg

DSC00571.jpg

DSC00572.jpg

Proszę o komentarze.

Napisano
Fajnie , jak na mój gust to troszkę za dużo . .

rzekłbym raczej ,że lekko za "szeroko" ale to tylko zdanie amatora więc czekamy na innych.