Skocz do zawartości

BMP-2 (BWP-2) - 1:35 - Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 94
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To w takim razie te koła wyciepać na hasiok?

Swoją drogą jak już ktoś kupuje model BRDM-a to chyba zawsze robi wersję Polską...

Napisano
To w takim razie te koła wyciepać na hasiok?

Swoją drogą jak już ktoś kupuje model BRDM-a to chyba zawsze robi wersję Polską...

Nie wyrzucaj. Zawsze można się z kimś wymienić albo zrobić ruską wersję ....

Napisano

Weekend okazał się tragiczny...

Efekt sobotnich zmagań z blaszkami i materią szarą zaowocował ukończeniem budowy wieży i przygotowaniem do malowania...

DSC00635.jpg

DSC00636.jpg

DSC00637.jpg

DSC00638.jpg

DSC00639.jpg

DSC00640.jpg

Tak prezentował się model przed końcowym malowaniem...

Postanowiłem położyć najpierw preshading i do tego celu w aerografie użyć mniejszej dyszy (3 mm). Po wymienieniu położyłem farbę akrylową czarną pod preshading. Następnie olejnym Russian Armour Greenem z MM chciałem położyć bazę. Zmieniając dyszę na większą przy dokręcaniu jej urwałem gwint... by bezpiecznie zdemontować resztki gwintu musiałem rozebrać cały areograf by uniknąć zgięcia iglicy w szczególności. Po złożeniu okazało się, że aerograf nie działa prawidłowo. Problem z tego co zaobserwowałem wyniknął z niewłaściwego uszczelnienia zbiornika... ciśnienie tak jakby skakało, przy wciskaniu spustu słabo farba leci, natomiast po jego zwolnieniu pluje plamą z farby (coś jakby zasysało jej więcej przed odcięciem powietrza). Generalnie bardzo ciężko się maluje i wieża pomalowana jest z dużą niedokładnością... preshading zaniknął, a rozrzedzona farba świeci się na powierzchni choć jest matowa...

Jutro postaram się docisnąć iglicę a jeśli to nier pomoże, to czeka mnie zakup nowego aero...

To co prezentuje sobą wieża na chwilę obecną...

DSC00641.jpg

DSC00642.jpg

DSC00643.jpg

DSC00644.jpg

Czy ktoś z was może mi pomóc?

Napisano

Jak kiedyś wykręciłem dyszę z mojego aero żeby go dobrze wyczyścić to misię uszczelka rozleciałą. Dotego poszła też uszczelka z odłony dostępu do dyszy i teraz mam aero poskładane na taśmie teflonowej. Teraz go nie rozbieram i czyszczetak jak się da. Chwilowo nie mam problemów. Może u ciebie też jakaś uszczelka padła?

Napisano

Ja już mam ze 3 rozwalone aerografy bo części zamiennych do nich w norlandii nie kupie ( jakaś sieciowa produkcja ) . A najgorszy problem z uszczelkami i dyszami.

Napisano
Ja już mam ze 3 rozwalone aerografy bo części zamiennych do nich w norlandii nie kupie ( jakaś sieciowa produkcja ) . A najgorszy problem z uszczelkami i dyszami.

Cześć, masz na myśli Irlandię? Jeśli tak, to absolutnie mnie to nie dziwi, w całym kraju mają może 20-30 modelarzy z czego dwóch reprezentuje jakiś poziom. Po co im też części zamienne, skoro i tak nikt nie potrafiłby sobie niczego naprawić. Chyba najwyższy czas wrócić do domu i napisać książkę o tej pięknej wyspie

Pozdrawiam,

Kuba

Weź na wstrzymanie i pomaluj tego BMP od nowa, bo jest tego wart. Oglądałem warsztat i szkoda by było to wszystko zepsuć malowaniem.

Napisano

Model w 99% ukończony.

Fotki robione po zmroku, więc nieco kolory mogą być niezgodne ze stanem rzeczywistym...

Jutro galeria.

DSC00645.jpg

DSC00646.jpg

DSC00647.jpg

DSC00649.jpg

DSC00650.jpg

DSC00651.jpg

DSC00652.jpg

DSC00653.jpg

DSC00654.jpg

DSC00655.jpg

Jutro lub pojutrze pełna galeria w świetle dziennym. Ależ mnie ten BMP-2 wymęczył... 4 miesiące go chyba lepiłem...

Jak zwykle będę wdzięczny za komentarze i uwagi.

Napisano

Jak dla mnie super.Jak widać jest to polski egzemplarz który większość swojej służby spędził w parku więc nie ma prawa być zardzewiały, porysowany i ogólnie zaniedbany zgodnie z wojskowym przysłowiem "Mało używać dużo pucować". A gdzie załoga? Pozdrawiam

Napisano

Na fotkach wygląda tak sobie,

Lampa błyskowa dużo zabiera z realnego wyglądu.

Jeszcze umieszczę skrzynkę na błotniku i pocieniuję kalkomanie.

Napisano

Tak jak już obiecywałem,

kilka fotek zrobionych w miarę słoneczny dzień.

Oto i efekty. Myślę, że można traktować to jako preludium do ostatecznej galerii, którą wykonam w miarę możliwości w weekend.

DSC00662.jpg

DSC00663.jpg

DSC00664.jpg

DSC00665.jpg

DSC00666.jpg

DSC00667.jpg

DSC00668.jpg

DSC00669.jpg

DSC00672.jpg

DSC00675.jpg

DSC00676.jpg

No to liczę na jakieś uwagi i komentarze.

W międzyczasie zapraszam do warsztatu BRDM-2, który niebawem rozpocznę tutaj na forum.

Napisano

Kalkę jeszcze poprawimy.

Co do brudzenia, to pobrudzę jak będzie już podstawka lub dioramka, teraz nie mam jescze koncepcji jaki kurz osiądzie, a nie chcę potem 3 razy zmieniać.