Paweł Czarnocki Napisano 21 Marca 2012 Share Napisano 21 Marca 2012 No zdecydowanie "niepolski" bieżnik :-( . Napisz do Jadaru , ja u Nich kupowałem poprawne koła w wakacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 22 Marca 2012 Autor Share Napisano 22 Marca 2012 To w takim razie te koła wyciepać na hasiok? Swoją drogą jak już ktoś kupuje model BRDM-a to chyba zawsze robi wersję Polską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 23 Marca 2012 Share Napisano 23 Marca 2012 To w takim razie te koła wyciepać na hasiok? Swoją drogą jak już ktoś kupuje model BRDM-a to chyba zawsze robi wersję Polską... Nie wyrzucaj. Zawsze można się z kimś wymienić albo zrobić ruską wersję .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Marca 2012 Autor Share Napisano 24 Marca 2012 To może mały kompromis Ruski BRDM2 w ciekawym malowaniu: https://lh6.googleusercontent.com/-l13DVVUOxfw/TYur0kDsapI/AAAAAAAAEiE/XvizonaAXBU/s1600/brdm-2_with_ma7_turret_2010_engineering_technologies_russia_01.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 25 Marca 2012 Autor Share Napisano 25 Marca 2012 Weekend okazał się tragiczny... Efekt sobotnich zmagań z blaszkami i materią szarą zaowocował ukończeniem budowy wieży i przygotowaniem do malowania... Tak prezentował się model przed końcowym malowaniem... Postanowiłem położyć najpierw preshading i do tego celu w aerografie użyć mniejszej dyszy (3 mm). Po wymienieniu położyłem farbę akrylową czarną pod preshading. Następnie olejnym Russian Armour Greenem z MM chciałem położyć bazę. Zmieniając dyszę na większą przy dokręcaniu jej urwałem gwint... by bezpiecznie zdemontować resztki gwintu musiałem rozebrać cały areograf by uniknąć zgięcia iglicy w szczególności. Po złożeniu okazało się, że aerograf nie działa prawidłowo. Problem z tego co zaobserwowałem wyniknął z niewłaściwego uszczelnienia zbiornika... ciśnienie tak jakby skakało, przy wciskaniu spustu słabo farba leci, natomiast po jego zwolnieniu pluje plamą z farby (coś jakby zasysało jej więcej przed odcięciem powietrza). Generalnie bardzo ciężko się maluje i wieża pomalowana jest z dużą niedokładnością... preshading zaniknął, a rozrzedzona farba świeci się na powierzchni choć jest matowa... Jutro postaram się docisnąć iglicę a jeśli to nier pomoże, to czeka mnie zakup nowego aero... To co prezentuje sobą wieża na chwilę obecną... Czy ktoś z was może mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Jak kiedyś wykręciłem dyszę z mojego aero żeby go dobrze wyczyścić to misię uszczelka rozleciałą. Dotego poszła też uszczelka z odłony dostępu do dyszy i teraz mam aero poskładane na taśmie teflonowej. Teraz go nie rozbieram i czyszczetak jak się da. Chwilowo nie mam problemów. Może u ciebie też jakaś uszczelka padła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 25 Marca 2012 Share Napisano 25 Marca 2012 Aerografy to do siebie mają, że lubią nawalać w takim momencie :-( Będzie dobrze, naprawisz i pomalujesz ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ja już mam ze 3 rozwalone aerografy bo części zamiennych do nich w norlandii nie kupie ( jakaś sieciowa produkcja ) . A najgorszy problem z uszczelkami i dyszami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
big buba Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Ja już mam ze 3 rozwalone aerografy bo części zamiennych do nich w norlandii nie kupie ( jakaś sieciowa produkcja ) . A najgorszy problem z uszczelkami i dyszami. Cześć, masz na myśli Irlandię? Jeśli tak, to absolutnie mnie to nie dziwi, w całym kraju mają może 20-30 modelarzy z czego dwóch reprezentuje jakiś poziom. Po co im też części zamienne, skoro i tak nikt nie potrafiłby sobie niczego naprawić. Chyba najwyższy czas wrócić do domu i napisać książkę o tej pięknej wyspie Pozdrawiam, Kuba Weź na wstrzymanie i pomaluj tego BMP od nowa, bo jest tego wart. Oglądałem warsztat i szkoda by było to wszystko zepsuć malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Marca 2012 Share Napisano 26 Marca 2012 Macin miał na myśli Norwegię. Oni mają jeszcze gorzej, bo do wszystkiego im jeszcze cło dowalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 26 Marca 2012 Autor Share Napisano 26 Marca 2012 http://images8.fotosik.pl/288/b223d25556a7a73d.jpg - tutaj rozwiązanie problemu, które zastosowałem natychmiastowo... Dzisiaj pomaluje wieżę raz jeszcze tak jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Model w 99% ukończony. Fotki robione po zmroku, więc nieco kolory mogą być niezgodne ze stanem rzeczywistym... Jutro galeria. Jutro lub pojutrze pełna galeria w świetle dziennym. Ależ mnie ten BMP-2 wymęczył... 4 miesiące go chyba lepiłem... Jak zwykle będę wdzięczny za komentarze i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Jak dla mnie super.Jak widać jest to polski egzemplarz który większość swojej służby spędził w parku więc nie ma prawa być zardzewiały, porysowany i ogólnie zaniedbany zgodnie z wojskowym przysłowiem "Mało używać dużo pucować". A gdzie załoga? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 1 Kwietnia 2012 Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 1 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2012 Na fotkach wygląda tak sobie, Lampa błyskowa dużo zabiera z realnego wyglądu. Jeszcze umieszczę skrzynkę na błotniku i pocieniuję kalkomanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Tak jak już obiecywałem, kilka fotek zrobionych w miarę słoneczny dzień. Oto i efekty. Myślę, że można traktować to jako preludium do ostatecznej galerii, którą wykonam w miarę możliwości w weekend. No to liczę na jakieś uwagi i komentarze. W międzyczasie zapraszam do warsztatu BRDM-2, który niebawem rozpocznę tutaj na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1970 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Witam.Bardzo mi się podoba . Mam uwagę do dwóch rzeczy : 1. Kalka na tylnych drzwiach błyszczy. 2. utytłane z zewnątrz gąski i ani śladu na pancerzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 No ta kalka to trochę zmoka, ale teraz już za późno. Reszta jest dla mnie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 3 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Kalkę jeszcze poprawimy. Co do brudzenia, to pobrudzę jak będzie już podstawka lub dioramka, teraz nie mam jescze koncepcji jaki kurz osiądzie, a nie chcę potem 3 razy zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 3 Kwietnia 2012 Share Napisano 3 Kwietnia 2012 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi