Jump to content

AERO L-60 Brigadyr 1/100 Veb Plasticart

Artek82
 Share

Recommended Posts

Lubując się w modelach z minionej epoki (ale nie tylko) , chciałem zaprezentować modelik samolotu AERO L-60 Brigadyr w malowaniu sanitarnym. Egzemplarz ten w latach 60-tych minionego stulecia, użytkowany był w Zespole Lotnictwa Sanitarnego w Krakowie, aż do roku 1973 kiedy to po przejściu na emeryturę, zasilił zbiory Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Krakowie i jest jedynym zachowanym z trzech jakie używały Zespoły Lotnictwa Sanitarnego w Polsce.

ce933b6c87154115med.jpg

Modelik wiadomo, stary zestaw Veb Plasticart w skali 1/100 z wydania rocznik 1986...

acc3dd60ce54f780med.jpg

wykonany bez przeróbek, jedynie malowanie polskie. Malowany: góra-biały natryskowo, spód-niebieski H89 pędzel, pas ozdobny pociągnięty pędzlem. Kalkomanie to kombinacja kalkotekstu i polskiej wersji Pipera L-4H z KP Taki luźny vintage dla relaksu , sklejony w 2008 roku. Oczywiście w planach jest też AZ w 1/72, który będzie bardziej zbliżony do oryginału.

Zapraszam do fotek

f7b5f106bd3ccbf9med.jpg

05a16309a2bceb07med.jpg

c526aefd39bb71a4med.jpg

13e9851589cceed5med.jpg

9fecc9cc7604748amed.jpg

2ecdd70c84ad6360med.jpg

3bf3d3b5d81d0799med.jpg

627eee49e53da1cbmed.jpg

685e6b2440076d81med.jpg

835d3bde1916efe9med.jpg

91a0ab07b978ad0bmed.jpg

Modelik klei się w miarę przyjemnie, mimo jego niedoskonałości i ogólnie od dzieciństwa bardzo go lubię, może dlatego, że miałem takiego co ojciec skleił i bawiłem się nim całe szczenięce lata. Robił za holówkę, wywoził skoczków ogólnie robił za aeroklubowe Wilgi i Jaki i dotrwał do dziś, ale lepiej już go nie pokazywać publicznie .

Temat ten potraktuję jako galerię grupową i zaprezentuję tutaj z biegiem czasu wszystkie L-60 jakie mam i jakie wykonam jeszcze. Będą to modele Brigadyrów z Czech i DDRu.

Dziękuję za uwagę

Witam

Nic się specjalnie nie zmieniło w porównaniu z poprzednimi pracami, które prezentowałeś. Nadal mamy starego klasyka (no dobra Vintage ) związanego z polskim lotnictwem. Nadal mamy niezłą powierzchnię lakierniczą i dość dobrze położone kalkomanie.

Niestety mamy również i te same niedoskonałości. Chodzi głównie o poszarpane przejścia kolorów. Koniecznie musisz się zaopatrzyć w taśmę maskującą Tamiya, bo te modele zasługują na równo wykonane malowania.

Czekam na kolejne odsłony Twojej sentymentalnej podróży modelarskiej

Pozdrawiam

Kornik

Dziś kolejny z moich Brygadirów.

Egzemplarz ten odbudowałem ze złomowiska i dałem mu czeskie malowanie OK-LKN. Nie miałem jeszcze aparatu gdy go robiłem, więc fotek z odbudowy nie ma. Tak wygląda oryginał:

c46ca7ea9453ce22med.jpg

a tak się prezentuje mój mikrusek

d95d9c9981d5c317med.jpg

b1ee2edbbb9f00e6med.jpg

7cbd087fe0b795dcmed.jpg

47cc50e868d81a40med.jpg

ec6793b3735e7347med.jpg

aeb7aaad46d7beefmed.jpg

e867a947f21ab7e6med.jpg

4538a05560660602med.jpg

i jeszcze kilka fotek w powietrzu

ed8c51c83bd34ca0med.jpg

45071958e258af8cmed.jpg

58a641647222e545med.jpg

dbde8fe68afaf078med.jpg

Dziękuję za uwagę

• 2 weeks later...

Do krakusa kalkomanie to kombinacja kalkotekstu i z polskiej wersji Pipera L-4H z KP w 1/72 W pepiku napisy to kalkotekst, a flaga na ogonku oryginalna z zestawu

• 8 months later...

No niestety nie bardzo, bo w planach mam sanitarki, ale te z mojego podwórka które jeszcze 14 lat temu widywałem zza płotu, czyli AN-2, L-200 Morava, JAK-12A i Gawron, oraz te których nie pamiętam, ale na 100% były czyli Aero-45 i CSS-13S

• 5 weeks later...

Kolejny L-60 z mojej kolekcji poszedł do remontu/odświeżenia Kupiłem go w 1998 roku od kolegi z klasy gdy kończyliśmy zawodówkę, pamiętam że od ręki go skleiłem w domu i pomalowałem zdobyczną żółtą Humbrolką taką już na wykończeniu. Przyszedł czas aby go odświeżyć, dostanie to samo czechosłowackie malowanie, ale nie żółte, a kremowo-czerwone, bo oryginał takie ponoć posiadał. W modelu brakowało oryginalnego śmigła, więc ma dopasowane od jakiegoś RWD na stałe i teraz zrobię je ruchome Na razie kilka fotek jak wyglądał i z rozbebeszenia

Obraz423.jpg

Obraz421.jpg

Clipboard01.jpg

Obraz471.jpg

Obraz473.jpg

Obraz474.jpg

Fotki coś lekko tragiczne bo mi aparat psikusa wywinął i musiałem na nowo sobie ustawki porobić

A tutaj poprzednie dwa razem

Clipboard011.jpg

No Fazzy szacun. za linka do tej galerii, a w niej piękne skarby Z mojego podwórka AN-2 SP-UXB i JAK-12A SP-CXW, normalnie i L-60 w pierwotnym ubraniu Kiedyś byłem na podobnej stronie z takimi muzealnymi pojazdami ratunkowymi/strazackimi i statkami powietrznymi, tylko tylu skarbów nie było, nie można było skopiować dla siebie fotek pamiętam, a może to była ta strona, tylko w jakiejś starej wersji

Merci taka nasza rola by pokazac historię ratownictwa. Wg mnie na szczególną uwagę zasługują pierwsze kolorowe zdjęcia jedynego sanitarnego Mi-8 SP-SXR ;)

Zdecydowanie zapomniałem o tym Mi-8, nawet chyba ktoś tu na forum ma takiego na warsztacie zaczętego i Limie trzeba cynka dać, aby kalki zrobił

Fazzy, co raz to smaczniejsze kąski w galerii dodajesz, czekam jeszcze na jakieś Gawrony

W łikend troszkę skleiłem i pomalowałem, Brigadyr niebawem wróci na półkę

Obraz520.jpg

Obraz519.jpg

Obraz517.jpg

Obraz521.jpg

Obraz533.jpg

Obraz531.jpg

Obraz528.jpg