Artek82 Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 Lubując się w modelach z minionej epoki (ale nie tylko) , chciałem zaprezentować modelik samolotu AERO L-60 Brigadyr w malowaniu sanitarnym. Egzemplarz ten w latach 60-tych minionego stulecia, użytkowany był w Zespole Lotnictwa Sanitarnego w Krakowie, aż do roku 1973 kiedy to po przejściu na emeryturę, zasilił zbiory Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Krakowie i jest jedynym zachowanym z trzech jakie używały Zespoły Lotnictwa Sanitarnego w Polsce. Modelik wiadomo, stary zestaw Veb Plasticart w skali 1/100 z wydania rocznik 1986... wykonany bez przeróbek, jedynie malowanie polskie. Malowany: góra-biały natryskowo, spód-niebieski H89 pędzel, pas ozdobny pociągnięty pędzlem. Kalkomanie to kombinacja kalkotekstu i polskiej wersji Pipera L-4H z KP Taki luźny vintage dla relaksu , sklejony w 2008 roku. Oczywiście w planach jest też AZ w 1/72, który będzie bardziej zbliżony do oryginału. Zapraszam do fotek Modelik klei się w miarę przyjemnie, mimo jego niedoskonałości i ogólnie od dzieciństwa bardzo go lubię, może dlatego, że miałem takiego co ojciec skleił i bawiłem się nim całe szczenięce lata. Robił za holówkę, wywoził skoczków ogólnie robił za aeroklubowe Wilgi i Jaki i dotrwał do dziś, ale lepiej już go nie pokazywać publicznie . Temat ten potraktuję jako galerię grupową i zaprezentuję tutaj z biegiem czasu wszystkie L-60 jakie mam i jakie wykonam jeszcze. Będą to modele Brigadyrów z Czech i DDRu. Dziękuję za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 22 Września 2011 Share Napisano 22 Września 2011 Witam Nic się specjalnie nie zmieniło w porównaniu z poprzednimi pracami, które prezentowałeś. Nadal mamy starego klasyka (no dobra Vintage ) związanego z polskim lotnictwem. Nadal mamy niezłą powierzchnię lakierniczą i dość dobrze położone kalkomanie. Niestety mamy również i te same niedoskonałości. Chodzi głównie o poszarpane przejścia kolorów. Koniecznie musisz się zaopatrzyć w taśmę maskującą Tamiya, bo te modele zasługują na równo wykonane malowania. Czekam na kolejne odsłony Twojej sentymentalnej podróży modelarskiej Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 29 Września 2011 Autor Share Napisano 29 Września 2011 Dziś kolejny z moich Brygadirów. Egzemplarz ten odbudowałem ze złomowiska i dałem mu czeskie malowanie OK-LKN. Nie miałem jeszcze aparatu gdy go robiłem, więc fotek z odbudowy nie ma. Tak wygląda oryginał: a tak się prezentuje mój mikrusek i jeszcze kilka fotek w powietrzu Dziękuję za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Milusie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Jeszcze ładniejszy i schludniej wykonany od poprzednika. Pędzlowanie coraz ładniejsze. Przydałyby się tylko lepsze zdjęcia detali. Oby tak dalej! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 29 Września 2011 Share Napisano 29 Września 2011 Błękitny chyba ciutke zbyt ciemny... No i wypadałoby troche poprawić piasty kół, bo bardzo szpecą. Chyba że chciałeś zachować 100% oryginalny vintagowy wygląd modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 11 Października 2011 Share Napisano 11 Października 2011 Oko cieszy krakowski Brygadyr, tym razem Barkas większy od samolotu ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 11 Października 2011 Autor Share Napisano 11 Października 2011 No samolot też do ogromnych nie należał, więc powiedzmy że na te proporcje można oko lekko przymknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 13 Października 2011 Share Napisano 13 Października 2011 Kalki sam robiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Października 2011 Autor Share Napisano 13 Października 2011 Do krakusa kalkomanie to kombinacja kalkotekstu i z polskiej wersji Pipera L-4H z KP w 1/72 W pepiku napisy to kalkotekst, a flaga na ogonku oryginalna z zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 15 Czerwca 2012 Share Napisano 15 Czerwca 2012 Może przymierzysz się też do innych krakowskich sanitarek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2012 No niestety nie bardzo, bo w planach mam sanitarki, ale te z mojego podwórka które jeszcze 14 lat temu widywałem zza płotu, czyli AN-2, L-200 Morava, JAK-12A i Gawron, oraz te których nie pamiętam, ale na 100% były czyli Aero-45 i CSS-13S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 17 Czerwca 2012 Share Napisano 17 Czerwca 2012 Temat zaiście godny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 16 Lipca 2012 Autor Share Napisano 16 Lipca 2012 Kolejny L-60 z mojej kolekcji poszedł do remontu/odświeżenia Kupiłem go w 1998 roku od kolegi z klasy gdy kończyliśmy zawodówkę, pamiętam że od ręki go skleiłem w domu i pomalowałem zdobyczną żółtą Humbrolką taką już na wykończeniu. Przyszedł czas aby go odświeżyć, dostanie to samo czechosłowackie malowanie, ale nie żółte, a kremowo-czerwone, bo oryginał takie ponoć posiadał. W modelu brakowało oryginalnego śmigła, więc ma dopasowane od jakiegoś RWD na stałe i teraz zrobię je ruchome Na razie kilka fotek jak wyglądał i z rozbebeszenia Fotki coś lekko tragiczne bo mi aparat psikusa wywinął i musiałem na nowo sobie ustawki porobić A tutaj poprzednie dwa razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Ładnie zapraszam do odwiedzania naszej galerii i licznych inspiracji po jej obejrzeniu http://www.muzeumratownictwa.pl/ratownictwo-lotnicz/ W dziale "Ratownictwo wojskowe" również samoloty i śmigłowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 No Fazzy szacun. za linka do tej galerii, a w niej piękne skarby Z mojego podwórka AN-2 SP-UXB i JAK-12A SP-CXW, normalnie i L-60 w pierwotnym ubraniu Kiedyś byłem na podobnej stronie z takimi muzealnymi pojazdami ratunkowymi/strazackimi i statkami powietrznymi, tylko tylu skarbów nie było, nie można było skopiować dla siebie fotek pamiętam, a może to była ta strona, tylko w jakiejś starej wersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Merci taka nasza rola by pokazac historię ratownictwa. Wg mnie na szczególną uwagę zasługują pierwsze kolorowe zdjęcia jedynego sanitarnego Mi-8 SP-SXR ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 17 Lipca 2012 Autor Share Napisano 17 Lipca 2012 Zdecydowanie zapomniałem o tym Mi-8, nawet chyba ktoś tu na forum ma takiego na warsztacie zaczętego i Limie trzeba cynka dać, aby kalki zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Co jakiś czas będą pojawiac sie kolejne archiwalia. Niestety na funkcjonowanie Muzeum potrzebujemy wsparcia by mogło się rozwijac... http://www.muzeumratownictwa.pl/prosba-o-wsparcie/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drabik Napisano 18 Lipca 2012 Share Napisano 18 Lipca 2012 Fazzy... ja się normalnie ośliniłem... Toż to piękności są - choć moje oczy z kolei zaświeciły się przede wszystkim do CSS-ów:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 19 Lipca 2012 Share Napisano 19 Lipca 2012 Dzisiaj kolejne nowości cywilne i wojskowe ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 23 Lipca 2012 Autor Share Napisano 23 Lipca 2012 Fazzy, co raz to smaczniejsze kąski w galerii dodajesz, czekam jeszcze na jakieś Gawrony W łikend troszkę skleiłem i pomalowałem, Brigadyr niebawem wróci na półkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LimaOscar Napisano 23 Lipca 2012 Share Napisano 23 Lipca 2012 i Limie trzeba cynka dać, aby kalki zrobił Lima już sam zobaczył i zdjęcia skopiował na dysk Zaiste, zacne malowania, a ten Mi-8 w szczególności. Podobnie jak CSS-13. Coś się pewnie wykluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Teraz nowa częśc również poświęcona historii policji/mo w tym lotnictwu ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fazzy Napisano 24 Lipca 2012 Share Napisano 24 Lipca 2012 Mam tylko prośbę przy opracowaniach podawac źródło z odnośnikiem czyli Muzeum Ratownictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi