math Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Przez Ciebie aż zacząłem szukać jakiegoś fajnego JS w 1/35. Jest Tamki ale drogi 186zł. Możesz powiedzieć gdzie i za ile ty kupiłeś swojego? Ja swojego kupilem gdzies prawie rok temu na jakies poswiatecznej wyprzedazy w lokalnym sklepie MODELZONE w Southampton (UK). dalem jakies 15 Funtow wiec niewiele jak na Dragona (nawet jezeli to tania edycja:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 Konradzie zaglądaj na allegro. Tam co jakiś czas można znaleźć tego Dragona. Ja się też rozejrzę w swojej okolicy i w razie czego dam Ci znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 5 Listopada 2011 Share Napisano 5 Listopada 2011 (edytowane) Siadły ładnie. Nie wiesz może co w UK zastępuje niro - do robienia faktury odlewu? Edytowane 5 Listopada 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 5 Listopada 2011 Autor Share Napisano 5 Listopada 2011 Spadły ładnie. Nie wiesz może co w UK zastępuje niro - do robienia faktury odlewu? Krzysiek, z nitro w Uk trzeba uwazac....widzialem kiedys w jakims sklepie cos co sie nazywalo 'nitro' ale sklad byl oparty na alkoholach niz na substancjach, ktore sa w polskim 'nitro'. Ja to rozwiazuje w dwojaki sposob: Czasami robie sobie moje wlasne 'nitro' mieszajac aceton z toluenem w roznych proporcjach w zaleznosci jaki efek chce otrzymac (kiedys to opisalem przy warsztacie M48 Patton http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=87&t=24568). Pracuje na wydziale chemii na tutejszym uniwerku wiec mam dostep. Drugie rozwiazanie (latwiejsze i dziala podobnie) to klej TESTORS . Mozesz go dostac w wiekszosci sklepow modelarskich typu MODELZONE, lub wysylkowo. Testors jest miesznin ketonow i estrow wiec wszystkiego co ladnie 'rozpuszcza' plastik czy inne polimery. Nanosisz pedzelkiem warstwe Testorsa na mosed i po kilku sekundach uderzasz nierownomiernie jakims trarym twardym pedzlem...po jakim czasie plaskik zaczyna sie 'klejic' (powoerzchnia jest nadtrawiona). Zabieg nalezy powtarzac 2-3 razy ale co kila minut. Jak zrobisz za szybko to to sie rozpusci zadurzo i bedzie buba. Pamietaj ze Testors inaczej dziala na plastik Dragona a inaczej na Tamyia, wic ostroznie. jak masz Dremela to mozna nieco potraktowac powierznie 'wiertlem' go grawerowania lub jakims pilnikiem i nastepnie maznac Testorsem - powinienes dostac ciekawy efekt 'wrzerow' w odlewie. Zobacz tu...inny Patton ale motuw wrzerow dobrze opisany http:// http://cs.finescale.com/FSMCS/forums/t/131168.aspx koles tez uzywal Testors powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 8 Listopada 2011 Autor Share Napisano 8 Listopada 2011 niewiele sie zmienilo...nadal czekam na chemikalia ...powiny byc dzis pod dzwiami...jednak nie sa ......typowe Tak czy siak w miedzyczasie pomalowalem gaski oraz poprawilem kola jezdne (od strony gasienic, w koncu tam bialej farby byc nie powinno). Mysle powoli o bibelotach do czolgu: Z dodatkow dostalem zestaw jesiennych lisci, ktore bede chcial w jakis sposon wykorzystac...niewiele ale kilka. O ile zdarzylem sie zorientowac robione sa z 'szyszek' (jakkolwiek to sie nazywa) lipy..mozna to zrobic samemu, tyle ze one spadaja latem. W drodze z pracy wszedlem z ciekawosci do sklepu z nicmi, i cala reszta dupereli ktore ludzie uzywaja robiac roznego rodzaju wisiorki, bransoletki, itp...taki CRAFT store (cos jak pasmanteria ale nie dokonca). Okazalo sie ze te sprytne azjatki ktore dowodza tym miejscem maja cale zwoje roznego rodzaju i wielkosci lancuszkow, ktore oczywiscie sa idealne i kosztuja grosze na metr ...ot taka tam ciekawostka: nieco wiecej z pola bitwy niedlugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 Oprócz liści będziesz robił też jakiś śnieg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 8 Listopada 2011 Autor Share Napisano 8 Listopada 2011 Oprócz liści będziesz robił też jakiś śnieg? Myslalem o jakiej odrobinie na gasienicach razem z blotem...zobaczymy, jezeli bede robil podstawke to napewno...jeszcze nie zdecydowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Ile za taki woreczek liści wołają w UK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 9 Listopada 2011 Autor Share Napisano 9 Listopada 2011 duzo i nieduzo...4 funciaki - ale to tak w sumie spoko gdy porownac np. ceny innych tanich w produkcji elementow dodatkowych ktore mozna kupic w sklepach modelarskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Znowu weekend wiec czas do pracy...maly updajt: Czolg przestal byc taki anielsko 'czysty' i bialy. Tak jak wspominalem poprzednio model bedzie usyfiony jak ta lala. Poszedl pierwszy wash i rainsy. Kolor czolgu nieco modulowalem olejami a brudne scieki/zacieki robilem glownie specyfikiem AK + Raw umber Winton'a: (Sorki za ciemne fotki...robilem cza szybciocha w dziennym nijakim swietle -normalnie model jest nieco jasniejszy:) Teraz sido a potem pin wash + rdzawe zacieki ty i tam + wstepne pigmenty w zakamarkach. Potem wanna i bloto. Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Brawo Mateusz, "Stalin" wygląda pieknie ,działaj dalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Super już to wygląda Po lewej stronie za zapasowym zbiornikiem paliwa zostało Ci niezaszpachlowane miejsce po wypychaczu chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 Po lewej stronie za zapasowym zbiornikiem paliwa zostało Ci niezaszpachlowane miejsce po wypychaczu chyba dzieki...Tak wiem...tam jest miejsce na jeden element ktrory mi 'odskoczyl' podczas montazu i juz go nie moge znalesc.Zapomnialem o tym. Musze dorobic podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Podoba mi się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Podoba mi się uciaprany rusek. Ciekawi mnie jak będzie wyglądał po washu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 12 Listopada 2011 Share Napisano 12 Listopada 2011 Uwaliłeś go solidnie, podoba mi się Tylko numery wydają się jakieś takie jaskrawe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 uffff....sleczalem na czolgiem cala sobote.....glownie 'pedzelkujac' Po nalozeniu sido poszly pigmenyty z zakamarkach. Potem roznicowalem kolory za pomoca bialej olejnej i pigmentow 'Allied Green' MIG'a. Na to poszedli sido i zrobilem wlasciwu wash (czy pin wash jak go nazywaja), dodalem nieco wiecej zaciekow (AK winter srteaking grime) oddajace efekt zmytego brudu na pionowych porzerzchniach wiezy i na kadlubie oraz dodalem zacieki rdzy glownie pod uchwytami na wiezy i pod hakami (AK streaking rust). Poszly tez rdzawe pigmenty na gaski z przodu i na klamry. Zrobilem tez bloto na wannie (nieco blendowania jeszcze trzeba zrobic) na dzien disiejszy wyglada to tak: Co myslicie ? W nastepnym kroku biore sie za detale (caly czas nie wiem czy je malowac czy zostawic odrapane z bialek farby ?). Dalej dojda 'rozbryzgi' blota z przodu i z tylu + brod i bloto na gasienicach (tam jest sporo pracy). Gdzie niegdznie, glownie zakamarki musze 'blendowac' dalej pastelami zeby odsac efekt zaschnietego kurzu i brudu. Na koniec dodam jakies gadzety typu jakies szmaty , zardzewialy lancuch i jakies inne smieci....jeszce dluga droga przedemna Pozdrawiam Mateusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Ja jestem na tak. Dobrze, i oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Mi sie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 pięknie ,brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Jest świetnie. Szkoda tylko, że nie popracowałeś nad kloszem reflektora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Witam! No i jest teraz normalnie git! Strasznie dobra robota! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Dzieki Jest świetnie. Szkoda tylko, że nie popracowałeś nad kloszem reflektora. Spokojnie .... reflektor bede jeszcze robil. Jeszcze jest sporo pracy przy tym ISie...tylko czasu jak by nie ma :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 bajerka jest ogólnie ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rogas315 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Witam, czy możesz opisać jak malowałeś gąsienice jakie farby, pigmenty itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi