Artek82 Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Witam. Zakładam mój pierwszy w życiu forumowy warsztat . Chcę w nim przedstawić budowę modelu samolotu AN-2 w malowaniu SP-LMA, który to był prawdopodobnie pierwszym samolotem tego typu użytym w polskim lotnictwie cywilnym i jedynym Antkiem we flocie PLL LOT. Samolot został wypożyczony na pół roku od ZSRR, a konkretnie z Aerofłotu w 1955 roku do badań geofizycznych i poszukiwania rud metali. Są to jedyne fotki tego samolotu jakie posiadam, jeżeli ktoś coś ma w swoich zasobach na temat tego samolotu to poproszę . Malowanie samolotu było typowo „wojskowe” czyli górne i boczne powierzchnie ciemno-zielone, powierzchnie dolne jasno-niebieskie, przód przed kabiną pilotów i osłona silnika malowana na czarny przeciwodblaskowy, szablaste śmigło malowane na czarno z żółtymi końcówkami oraz prawdopodobnie ciemno-zielonym kołpakiem. Napisy SP-LMA, >PLL LOT< i logo LOTu białe. Samolot posiadał także namalowaną polską flagę na sterze kierunku i numer seryjny koloru czerwonego. Zestaw z którego chcę strugać tego Antka to stary Veb Plasticart w skali 1/75. Pewnie zaraz posypią się gromy, że to jest niesklejalny badziew, do niczego nie podobny, prymitywny itp., itd., ale mam sentyment do starych modeli i uważam że model pasuje z duchem czasu do tego egzemplarza którego chcę wykonać. Wiadomo że nie obędzie się bez modyfikacji i przeróbek, ale nie chcę aż tak mocno ingerować w bryłę modelu. Na pewno usunę nity z powierzchni gdzie jest pokrycie płócienne, bo to trochę zwałowo wygląda , przerobię okienka na okrągłe i zastanawiam się nad zrobieniem chociaż prowizorycznego wnętrza kabiny pilotów. Reszta drobniejszych, a może i poważniejszych modyfikacji wyjdzie w praniu . Na początek kilka fotek, czyli mały inbox... Wstępnie ostrugane śmigło... Oczyszczony element wydechu i wystrugany wlot powietrza... Wstępne przymiarki do „zaspawania” starych okienek... Na tą chwilę tyle. Zapraszam do komentowania poczynionych prac Jakość moich zdjęć też czasami nie jest „nakolanakładąca”, bo makro w moim aparacie nie zawsze uchwyci tak jak powinno, ale będę się starał robić w miarę czytelne fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Witam i cieszę się Arturze, że zdecydowałeś się założyć wątek warsztatowy Pewnie zaraz posypią się gromy, że to jest niesklejalny badziew, do niczego nie podobny, prymitywny itp., itd., ale mam sentyment do starych modeli i uważam że model pasuje z duchem czasu do tego egzemplarza którego chcę wykonać. Nie posypią się, nie posypią. Modelarstwo Vintage ma na naszym forum sporo zwolenników Mam nadzieję, że dokonałeś zakupu porządnej szpachli i taśmy maskującej Tamiya ? Ja w każdym razie gorąco kibicuję Twoim zmaganiom, życzę powodzenia i wiele cierpliwości! Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 12 Października 2011 Share Napisano 12 Października 2011 Jakość zdjęć jest super i powali, nie tylko na kolana, niejednego współzawodnika. Ja, taki model zostawiłbym raczej jako wspomnienie z przeszłości. Są chyba lepsze wykonania na rynku modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Października 2011 Autor Share Napisano 12 Października 2011 Kornik, szpachla jest, taśma może nie Tamiya, ale też jest erkamo, jednego na pewno zostawię jako eksponat w stanie fabrycznym Wiem że są Bilki i Trąbki (te też już czekają), ale chcę zrobić takiego dziadka. Ogólnie mam zboczenie na punkcie tego samolotu, szczególnie po 4,5 roku pięknej współpracy A teraz stan na dziś wieczór... okienka "zaspawane" i po wstępnym szlifie. Statecznik oszlifowany z nitów i przeryty do końca ster kierunku Mam wrażenie że albo fotki daję trochę za duże, albo komp mi zamula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 14 Października 2011 Share Napisano 14 Października 2011 Stawiam na to ze dajesz za duze foty- mnie tez przymula:). A realcje bade sledzil - wlasnie dla tego ze to staroc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Października 2011 Autor Share Napisano 20 Października 2011 Ogólnie rzecz biorąc, coś się skichało z fotkami, pewnie za duże były. Nie mam pojęcia jak to naprawić i nie ogarniam tych programów do wstawiania fotek. Wszystko jest po zagranicznemu Fotosika czaiłem, ale skończył się limit i trza bulić, a FB spodobał mi się, ale zrobił psikusa. Picasy nie czaję, za ciężka dla mnie, a IS też jakiś ciężki jest i wygląda to tak Przepraszam za ten bałagan może ktoś mi pomoże Jedna fotka na próbę jeszcze zanim padły fotki Silnik w trakcie przebudowy, śmigiełko już nie ma w czym się kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolx Napisano 21 Października 2011 Share Napisano 21 Października 2011 witam,wszystko ok tylko zdięcia sie nie otwierają pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 27 Października 2011 Autor Share Napisano 27 Października 2011 Mała aktualizacja, ale do półmetka jeszcze sporo roboty Kadłub już z nowymi okienkami, zmontowane skrzydła, osłona silnika bez wnętrzności, wycięte miejsce pod kabinę pilotów i to żółte to ścianka i podłoga kabiny. W dalszym ciągu mam problemy z fotkami, więc tylko jedno foto bo reszta już padła na podglądzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolx Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Witam, jest mały problem ze zdjęciami ... nieotwierają się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 28 Października 2011 Autor Share Napisano 28 Października 2011 Wiem. Wczoraj było, a dziś już nie ma i to nie jest mały problem, bo mam już ochotę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antisol84 Napisano 28 Października 2011 Share Napisano 28 Października 2011 Popatrz w "Tajniki modelarstwa" -> "Umieszczanie zdjęć na forum"...Załóż konto na Gmailu i picassa będzie śmigać aż miło...)) rób tak jak masz tam podane i z pewnością się uda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szarymouse Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Też wrzucam fotki z photobucketa po prostu skopiuj ostatni kod zdjęcia i wklej go tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Tak właśnie robię, tylko wy macie pewnie płatne konta, a ja darmowe Antisol84 dzięki, postaram się poczytać lekturę jak tylko złapię wolną chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darthjacek Napisano 30 Października 2011 Share Napisano 30 Października 2011 Ja wrzucałem z darmowego konta i wszystko działało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 www.imageshack.us Darmowe konto a zdjęcia trzymają się naprawdę długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 31 Października 2011 Share Napisano 31 Października 2011 wywaliło prawie wszystkie foty, ja tam używam fotosika, jak miałbym rozgryzać picase to brakło by mi czasu na modelarstwo, opłaciłem abonament (ok 50 zł) na rok i mam święty spokój - robota szybka i prosta a jeśli chodzi o relację to zmień ten transfer i czekam z niecierpliwością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 1 Listopada 2011 Autor Share Napisano 1 Listopada 2011 Fotki po ciężkiej walce wróciły. Podziękowania głównie kieruję do kornika bo poświęcił czas na naprawę mojego bałaganu Dziękuję także innym kolegom, dzięki którym studiuję poradnik jak radzić sobie z fotkami. Na jakiś czas wróciłem do fotosika, dopóki nie opanuję czegoś lepszego. Na razie moja współpraca z innymi programami do fotek wygląda na zasadzie A wracając do tematu, prace przy modelu wyglądają następująco: skrzydła sklejone, oszlifowane z nitów i odcięte klapy i lotki osłona silnika oczyszczona i wycięta ścianka pseudosilnika, gotowa do trasowania Kadłub przed... i po operacji Przygotowane okienka, zapożyczone z Mi-17 KP Wycięta kabina pilotów, a to żółte to podłoga i ściana A tak wygląda po złożeniu na sucho W chwili obecnej na górnych skrzydłach trasuję sloty i zbiorniki paliwa. Główkuję jak zrobić i wcisnąć silnik, lub chociaż coś co go będzie imitować. Na dziś tyle, a na następnych fotkach pokażę przeryte górne skrzydło. Dziękuje za uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 Stan na dzisiaj: Wytrasowane zbiorniki paliwa i sloty oszlifowany statecznik poziomy i wytrasowana osłona silnika i wszystko w kupie, ale luzem Z silnikiem problem rozwiązany, bo kupiłem żywiczny. Jak listowy dostarczy to zobaczę jak się będzie komponował w tą osłonę Jak dziś czasu starczy to będę dłubał przy kabinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Jest na co popatrzeć. Działaj dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Kilkukrotnie miałem kontakt z tym modelem. Po raz pierwszy jako berbeć gdy skasowałem dzieło mojego Ojczulka ( wczesne lata 60 u.w.). Następnie, kiedy pojawił się w CSH w Bydgoszczy (lata Gierkowskie). Już wtedy miałem wątpliwości, czy kupić i zbudować? Ale patrząc na wypraski zastanowił mnie nawał pracy i dałem sobie spokój. Później wiele razy ocierałem się o ów wytwór "bratnich Niemiec" i nie odważyłem się... Tak więc z zainteresowaniem obserwuję zmagania i jestem pod wrażeniem, bo ten kawałek plastiku, to nie lada wyzwanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 9 Listopada 2011 Autor Share Napisano 9 Listopada 2011 Kilkukrotnie miałem kontakt z tym modelem. Po raz pierwszy jako berbeć gdy skasowałem dzieło mojego Ojczulka ( wczesne lata 60 u.w.). Następnie, kiedy pojawił się w CSH w Bydgoszczy (lata Gierkowskie) Miło powitać sąsiada z grodu nad Brdą Ja też mało co nie skasowałem ojcowego Antka rocznik 1964 Tutaj możesz więcej poczytać i obejrzeć http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=64&t=28811 A wracając do tematu. Dziś listowy przyniósł silnik, a więc powoli do przodu i proszę co następuje Silnik jest jak na 1/72 to tutaj pasuje jak ulał, ale w Bilkowej osłonie już się utopił Kabinka na półmetku Do zrobienia jeszcze orczyki, pulpit, jakieś pasy się da i podłokietnik. Jeden fotel jakiś mniejszy mi wyszedł ale i tak za dużo się nie zobaczy przez szybkę. A śmigło pięknie kręci Na dziś tyle Myślę nad kolejnym modelem Antka, bo w przyszłym roku w lipcu przypada pewna rocznica z udziałem tego pięknego samolotu i jak czasu starczy to może do tej daty bym zdążył, ale pożyjemy, zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 10 Listopada 2011 Share Napisano 10 Listopada 2011 W Bydgoszczy dawno nie byłem, ale spędziłem w szkole kilka fajnych lat. Antek jeszcze mnie kusi, ale chyba w większej skali i może od podstaw. PWM czytam codziennie. Podziwiam wkład pracy. Idzie super! Jak będziesz robił "olinowanie"? Oryginał, z tego co sobie przypominam ma taśmy... Może kalka techniczna, bo chyba plastik o,2 za gruby. http://www.airfoto.pl/forum/viewtopic.php?f=17&t=43 tu jest kilka fajnych zdjęć Antosia. Pozdrawiam. P.S. Czy próbowałeś robić okienka z Clearfixu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 10 Listopada 2011 Autor Share Napisano 10 Listopada 2011 Jak będziesz robił "olinowanie"? Oryginał, z tego co sobie przypominam ma taśmy... Może kalka techniczna, bo chyba plastik o,2 za gruby. No właśnie, odpuszczę sobie chyba aż taki kosmos, bo kalka chyba za delikatna i nie wiem czy dam radę pociąć w takie równe i cienkie nitki raczej pokombinuję z nylonową nitką lub cieńszym od nitki drucikiem miedzianym Fotki oczywiście się przydadzą Czy próbowałeś robić okienka z Clearfixu? Słyszałem o tym specyfiku, ale jeszcze go nie testowałem. Nie wiem ile kosztuje, ale kiedyś trza będzie spróbować. Pierwszy raz publicznie buduję model i nie chcę się porywać ponad moje możliwości, a miałem troszkę przerwy w sklejaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Przez dłuższy weekend można było podłubać troszku, więc kolejna aktualizacja Kabinka ukończona. Jakoś to wygląda, ale wiadomo że mogło być lepiej Orczyki, pasy, podłokietnik i pulpit zrobione. Boczne ścianki kabiny wykleiłem folią alu, z odciśniętym wzorkiem imitującym dermę. Na pulpicie wytrasowałem panele i wybiłem punktakiem zegary, ale i tak ich nie widać Tak wygląda wklejona na swoim miejscu kabina, okienka także powklejane w kadłub. Kadłub już po sklejeniu. I tu mały zonk Po przymiarce oszklenia, okazało się że ścianę kabiny zrobiłem za niską. Byłem przekonany że grubość szkła będzie kolidować z tą ścianą, więc zostawiłem marginesy po bokach i z premedytacją oszlifowałem też z góry, a spokojnie mogła sięgać aż do miejsca gdzie kładzie się górne skrzydło Coś tam może pokombinuję jeszcze. Na kadłubie w miejscu gdzie zniknęły oryginalne nity od szlifowania, zrobiłem nowe, ale wklęsłe. Osłona silnika dostała wszystkie podziały, wlot powietrza przyklejony z wklejoną siateczką, silnik pomalowany i zamontowany na swoim miejscu Tyle na dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 A kiedy będziesz czyścił powierzchnię modelu z tych nitów? Pracy wkładasz w niego mnóstwo i szkoda by było, gdyby takie niedopatrzenie (?) rzutowało na końowy obraz prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi