Skocz do zawartości

Albatros D.V Jasta 11 | 1:32 | WNW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy to cudo w postaci sklejki można gdzieś nabyć,bo mniemam że to Twoja robota Wojtku?

Spróbuj u Daniala w Martoli.

Muszę dalej główkować

O właśnie! Nie mogłem odnaleźć nigdzie tego wątku o arkowym Fokkerze. Z tego co sobie przypominam to przy pomocy maskowania i surfacera, tak?

Podobną technikę zastosował Iras w swoim P.11:

http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=5989&start=15 (dwa ostatnie posty)

Napisano

Dzięki za podpowiedź.

Jest to jakiś kierunek, jak widać sprawdzony i przynoszący ładny efekt.

Ja myślałem czy nie dałoby się tego efektu uzyskać przez oklejanie kadłuba płytkami z polistyrenu grubości np. 0.13. Wielkość płytek musiała by odpowiadać nakładanym w rzeczywistości arkuszom sklejki.

Wojtku w dalszym ciągu jestem wiernym fanem tego wątku.

Napisano
3 sklekja z lewej burty ma słoje w złą strone

Ale jaki ładny kolor

Kalki położyłeś, ale widzę już kołkowanie, czyżby każdy "kołek" nakłuwany był powtórnie?

Napisano

Ja myślałem czy nie dałoby się tego efektu uzyskać przez oklejanie kadłuba płytkami z polistyrenu grubości np. 0.13. Wielkość płytek musiała by odpowiadać nakładanym w rzeczywistości arkuszom sklejki.

Wietrzę tu pewne problemy. Teoretycznie fragmenty poszycia są w samolocie powierzchniami rozwijalnymi, ale w modelu już tak nie jest, o czym przekonałem się kładąc kalki - trzeba je było zmiękczać i naciągać przy pomocy płynów do nakładania kalkomanii; z arkuszem polistyrenu tak łatwo raczej nie pójdzie.

Przy okazji, Grzegorz co to za Fokker Dr.1 1:32 w Twoim podpisie?

Kalki położyłeś, ale widzę już kołkowanie, czyżby każdy "kołek" nakłuwany był powtórnie?

Tak. Wbrew pozorom nie jest to wcale wielki nakład pracy - wystarczy lekko nakłuć kalkę igłą, a resztę zrobią odpowiednie płyny.

Napisano

Przy okazji, Grzegorz co to za Fokker Dr.1 1:32 w Twoim podpisie? :.

Ten Fokker to zestaw z RODENA

Dostałem go ostatnio, jako nagrodę za jeden z konkursów, a ponieważ od pewnego czasu bardzo mnie ciągnie do spróbowania czegoś z okresu I wojny, dlatego jest w tej chwili na pierwszym miejscu w kolejce. Niestety mam pewne zobowiązania wykonawczo- terminowe, i nie mam czasu do niego zasiąść. A Ty chyba kiedyś robiłeś ten model?

arek bardzo dziękuję. Sposób wart zainteresowania.

A ja kiedyś tak się naskrobałem jak robiłem nakładanie blach na ŁOSIU.

Napisano

Ech... Tylko powzdychać i pozazdrościć...

Gdybym nie wiedział. to byłbym przekonany, że zrobiłeś go z drobnego forniru

WUNDERBAR.

bzzz-bzzz

Napisano

Ta sklejka wygląda coraz lepiej, podoba mnie się jej zróżnicowanie w barwie, jak i w kształcie i wielkości fladrów. Nie dorobiłem się jeszcze w warsztacie żadnego specyfiku z trzeciej fotki, czy mógłbyś pokrótce napisać do czego ich użyłeś?

Z góry dzięki i za poprzednie wyjaśnienia też.

Napisano
...specyfiku z trzeciej fotki, czy mógłbyś pokrótce napisać do czego ich użyłeś?

Jarku, to są farby transparentne - żółta, pomarańczowa i czarna. Mieszane w różnych proporcjach i nakładane nieregularnie gubią syntetyczność sklejki i nadają jej ciepły odcień.

Napisano

Dobre!!! Ładny model transportowej skrzyni. Przypadkowe uszkodzenia, to chyba bolączka niejednego modelarza, nie wyłączając oczywiście i mojej osoby

Napisano
Mam pytanie, czy użyty przez Ciebie wash nie podejdzie pod kalkomanie?

Raczej nie, nie zauważyłem, a kalek sporo na tym modelu. Przy prawidłowo położonych kalkomaniach (brak powietrza między kalką, a powierzchnią modelu) nic nie powinno się wcisnąć.

Mały postęp i pierwsze problemy...

alb_v_32_56.jpg

alb_v_32_57.jpg

alb_v_32_58.jpg

alb_v_32_59.jpg

Ups... :'(

alb_v_32_60.jpg

Napisano

UUUU... Ale nie fart.Diabelnie mocna ta taśma, co? A "żółta tamka" nie będzie lepszejsza?

Napisano

Katastrofa...:( Nie ma to jak się namęczyć,osiągnąć niesamowity efekt i nagle takie cuuuda...:( Ale śledzimy dalej..

Napisano

Krok w tył, nie lubię takich rzeczy. Może to dobrze, że sklejka jest kalką, wymienisz poszczególne segmenty i doprowadzisz do stanu przed maskowaniem i ... . No właśnie, co planujesz? Masz pomysł, jak tego uniknąć?

Może krzyże z kalkomanii, ale malowane, od masek. Taka sobie myśl, sorki.

Napisano

Autor miał na myśli malowane krzyże na arkuszu kalkomanii, a nie drukowane. Jak widać wybrnąłeś z tego w jeszcze inny sposób - naprawiając po prostu. Sądziłem, że będziesz musiał zerwać sklejkę razem z krzyżem.