wojtek_fajga Napisano 7 Listopada 2011 Autor Share Napisano 7 Listopada 2011 Czy to cudo w postaci sklejki można gdzieś nabyć,bo mniemam że to Twoja robota Wojtku? Spróbuj u Daniala w Martoli. Muszę dalej główkować O właśnie! Nie mogłem odnaleźć nigdzie tego wątku o arkowym Fokkerze. Z tego co sobie przypominam to przy pomocy maskowania i surfacera, tak? Podobną technikę zastosował Iras w swoim P.11: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=145&t=5989&start=15 (dwa ostatnie posty) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Dzięki za podpowiedź. Jest to jakiś kierunek, jak widać sprawdzony i przynoszący ładny efekt. Ja myślałem czy nie dałoby się tego efektu uzyskać przez oklejanie kadłuba płytkami z polistyrenu grubości np. 0.13. Wielkość płytek musiała by odpowiadać nakładanym w rzeczywistości arkuszom sklejki. Wojtku w dalszym ciągu jestem wiernym fanem tego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 3 sklekja z lewej burty ma słoje w złą strone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 8 Listopada 2011 Share Napisano 8 Listopada 2011 3 sklekja z lewej burty ma słoje w złą strone Ale jaki ładny kolor Kalki położyłeś, ale widzę już kołkowanie, czyżby każdy "kołek" nakłuwany był powtórnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Listopada 2011 Autor Share Napisano 9 Listopada 2011 Ja myślałem czy nie dałoby się tego efektu uzyskać przez oklejanie kadłuba płytkami z polistyrenu grubości np. 0.13. Wielkość płytek musiała by odpowiadać nakładanym w rzeczywistości arkuszom sklejki. Wietrzę tu pewne problemy. Teoretycznie fragmenty poszycia są w samolocie powierzchniami rozwijalnymi, ale w modelu już tak nie jest, o czym przekonałem się kładąc kalki - trzeba je było zmiękczać i naciągać przy pomocy płynów do nakładania kalkomanii; z arkuszem polistyrenu tak łatwo raczej nie pójdzie. Przy okazji, Grzegorz co to za Fokker Dr.1 1:32 w Twoim podpisie? Kalki położyłeś, ale widzę już kołkowanie, czyżby każdy "kołek" nakłuwany był powtórnie? Tak. Wbrew pozorom nie jest to wcale wielki nakład pracy - wystarczy lekko nakłuć kalkę igłą, a resztę zrobią odpowiednie płyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GEM Napisano 9 Listopada 2011 Share Napisano 9 Listopada 2011 Przy okazji, Grzegorz co to za Fokker Dr.1 1:32 w Twoim podpisie? :. Ten Fokker to zestaw z RODENA Dostałem go ostatnio, jako nagrodę za jeden z konkursów, a ponieważ od pewnego czasu bardzo mnie ciągnie do spróbowania czegoś z okresu I wojny, dlatego jest w tej chwili na pierwszym miejscu w kolejce. Niestety mam pewne zobowiązania wykonawczo- terminowe, i nie mam czasu do niego zasiąść. A Ty chyba kiedyś robiłeś ten model? arek bardzo dziękuję. Sposób wart zainteresowania. A ja kiedyś tak się naskrobałem jak robiłem nakładanie blach na ŁOSIU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 9 Listopada 2011 Autor Share Napisano 9 Listopada 2011 A Ty chyba kiedyś robiłeś ten model? Tak, kilka lat temu, ale to był model Eduarda w skali 1:48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 Tuning sklejki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Ech... Tylko powzdychać i pozazdrościć... Gdybym nie wiedział. to byłbym przekonany, że zrobiłeś go z drobnego forniru WUNDERBAR. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 11 Listopada 2011 Share Napisano 11 Listopada 2011 Ta sklejka wygląda coraz lepiej, podoba mnie się jej zróżnicowanie w barwie, jak i w kształcie i wielkości fladrów. Nie dorobiłem się jeszcze w warsztacie żadnego specyfiku z trzeciej fotki, czy mógłbyś pokrótce napisać do czego ich użyłeś? Z góry dzięki i za poprzednie wyjaśnienia też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 12 Listopada 2011 Autor Share Napisano 12 Listopada 2011 ...specyfiku z trzeciej fotki, czy mógłbyś pokrótce napisać do czego ich użyłeś? Jarku, to są farby transparentne - żółta, pomarańczowa i czarna. Mieszane w różnych proporcjach i nakładane nieregularnie gubią syntetyczność sklejki i nadają jej ciepły odcień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Przy dalszych pracach nad kadłubem będę używał prostego przyrządu, dzięki któremu mam dostęp z każdej strony do modelu bez ryzyka przypadkowego uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Dobre!!! Ładny model transportowej skrzyni. Przypadkowe uszkodzenia, to chyba bolączka niejednego modelarza, nie wyłączając oczywiście i mojej osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krosto Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Cię kręcę..Wojtek co Ty wyprawiasz na tym forum z tym Albatrosem..no..no..no. Obserwuje i przecieram oczy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 ja wymiękam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł O. Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Witam. Mam pytanie, czy użyty przez Ciebie wash nie podejdzie pod kalkomanie? Pozdrawiam. Paweł O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Mam pytanie, czy użyty przez Ciebie wash nie podejdzie pod kalkomanie? Raczej nie, nie zauważyłem, a kalek sporo na tym modelu. Przy prawidłowo położonych kalkomaniach (brak powietrza między kalką, a powierzchnią modelu) nic nie powinno się wcisnąć. Mały postęp i pierwsze problemy... Ups... :'( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 UUUU... Ale nie fart.Diabelnie mocna ta taśma, co? A "żółta tamka" nie będzie lepszejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 O shit.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Antisol84 Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 Katastrofa...:( Nie ma to jak się namęczyć,osiągnąć niesamowity efekt i nagle takie cuuuda...:( Ale śledzimy dalej.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Krok w tył, nie lubię takich rzeczy. Może to dobrze, że sklejka jest kalką, wymienisz poszczególne segmenty i doprowadzisz do stanu przed maskowaniem i ... . No właśnie, co planujesz? Masz pomysł, jak tego uniknąć? Może krzyże z kalkomanii, ale malowane, od masek. Taka sobie myśl, sorki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek_fajga Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Może krzyże z kalkomanii, ale malowane, od masek.Przyznam szczerze, że tego do końca nie zrozumiałem Uff... jakoś wybrnąłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Autor miał na myśli malowane krzyże na arkuszu kalkomanii, a nie drukowane. Jak widać wybrnąłeś z tego w jeszcze inny sposób - naprawiając po prostu. Sądziłem, że będziesz musiał zerwać sklejkę razem z krzyżem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur D. Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Wojtku, rewelacyjnie załatałeś ubytki sklejki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Tak jak na wojnie-ubytki muszą być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi