chemik Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Po dłuższym przebywaniu w niebycie modelarskim, los ofiarował mi trochę wolnego czasu co zaowocowało nabyciem nowego modelu. Na mój warsztat trafia relatywnie świeży model: szwajcarskiego (bodajże) producenta M72. Jakość wykonania modelu jest bardzo dobra, albo nawet rewelacyjna, dla tych którzy do tej pory testowali modele naszych wschodnich i południowych sąsiadów (czyli dla np. mnie). Niewielkie ślady po wypychaczach do zaszpachlowania, ale takie są uroki modeli otwartych. Model mam nadzieje wykonać prosto z pudła w malowaniu DAK. Na 100% coś będzie ciągnął. W piewszej koncepcji pojazd miał ciągnąć PaK'a 38 ale po obejrzeniu zamówionego, tragicznej wręcz jakości, MAC'a temat zostaje wciąż otwarty . Do wyboru jest PaK 36 lub Flak38, lub PaK38 ale akceptowalnej jakości (zna ktoś?) Model narazie "rozgrzebany" wygląda jak poniżej: Do modelu równolegle powstaje podstawka w klimacie miejsko-afrykańskim: Zdjęcia trochę ciemne ale w następnym wątku spróbuję powalczyć ze światłem. Sugestie i krytyka mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Zanosi się na ciekawy model. Podstawka to płyta karton -gips? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Podstawka wygląda rewelacyjnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 22 Października 2011 Share Napisano 22 Października 2011 Super sprawa, no i tema ostatnio bardzo modny, libijsko-afrykański. Zabudowa jak w Cyrenie (reg. Cyrenajka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 20 Listopada 2011 Autor Share Napisano 20 Listopada 2011 Budowa brnie jakoś do przodu. Model właściwie poskładany do kupy, dostał Surfacer'a 1200. Gąski wykładają się świetnie. Są nieporównywalnie lepsze od klasycznych gumowców. Podstawka tej już skończona (niestety fotki brak). W końcu przyszedł też materiał do holowania: Pożyjemy, zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioj Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Świetny model. Jak wspomnę swojego Caesara, to jeszcze dziś mnie mdli. pozdrawiam Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 W końcu przyszedł też materiał do holowania: Mogę się mylić, ale jak dla mnie wybrałeś chyba najgorszą i nierealną opcję. Demag to był ciągnik lekki, najmniejszy z całej rodziny ciągników. Ważył niecałe 5 ton, natomiast Flak 88mm w pozycji marszowej, do ciągnięcia ważył 7 ton, czyli znacznie więcej niż sam ciągnik. W sumie cały zestaw ciągnik + Flak ważyłby 12 ton, a biorąc pod uwagę, że niewielki silniczek Demaga nawet nie miał 100 koni, po prostu by nie uciągnął armaty. Do tego były przeznaczone ciągniki Sd.Kfz.7. Ja ze swojej strony polecam Paka 36 z ICM'u. Model jest naprawdę świetny, części jest sporo, do tego bardzo dobrze odwzorowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Flak 36 to opcja nierealna dla Demaga. Po drodze bitej może dałby radę, ale w terenie - marnie to widzę. Sam model wygląda czyściutko i ładnie. Ja czekam na swojego bo jest już w drodze. Podstawka moim zdaniem jest rewelacyjna już na tym etapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Is-7 Napisano 21 Listopada 2011 Share Napisano 21 Listopada 2011 Witam. Podstawka piękna. Możę postawić gdzieś tego flaka, a do Demag-a doczepić jeszcze jakieś inne działko, jakieś mniejsze ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chemik Napisano 22 Listopada 2011 Autor Share Napisano 22 Listopada 2011 Cieszę się, że podstawka się podoba. Co do modelu, to chyba wprowadziłem was nieopatrznie w błąd, nie dodając od zdjęcia pudełka komenatrza. Zgadam się całkowicie, że Sd.Kfz.10 nie dałby rady holować takie "bydle" jakim jest acht-acht. Nie myślałem nawet, żeby takie coś ze sobą łączyć. Jednakże w pudełku poza Flakiem jest jeszcze jeden model. To Kommandogerat 40(piękna nazwa) na przyczepce Sd.Ah.52 po skleceniu wyglądający tak: i właśnie jego miałem zamiar połączyć z Demagiem. A na Flaka przyjdzie czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 To teraz tylko musisz sobie sprawić Famo do ciągnięcia flaka właściwego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 23 Listopada 2011 Share Napisano 23 Listopada 2011 To teraz tylko musisz sobie sprawić Famo do ciągnięcia flaka właściwego Do tego wystarczy Sd.Kfz. 7, choć jakoś nie kojarzę dobrego modelu tego ciągnika w 1/72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 14 Grudnia 2011 Share Napisano 14 Grudnia 2011 To teraz tylko musisz sobie sprawić Famo do ciągnięcia flaka właściwego Do tego wystarczy Sd.Kfz. 7, choć jakoś nie kojarzę dobrego modelu tego ciągnika w 1/72. Może być Breda Type 61 (MT 72312) lub Sd.Kfz.7 Vollgepanzert 'Bunkerknacker' (MT 72034). Z tym drugim widziałem fajną dioramkę właśnie z FlaKiem 88mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi