Skocz do zawartości

DEMAG D7 MK72 1/72

chemik

Rekomendowane odpowiedzi

Po dłuższym przebywaniu w niebycie modelarskim, los ofiarował mi trochę wolnego czasu co zaowocowało nabyciem nowego modelu. Na mój warsztat trafia relatywnie świeży model:

2593_l.jpg

szwajcarskiego (bodajże) producenta M72.

Jakość wykonania modelu jest bardzo dobra, albo nawet rewelacyjna, dla tych którzy do tej pory testowali modele naszych wschodnich i południowych sąsiadów (czyli dla np. mnie). Niewielkie ślady po wypychaczach do zaszpachlowania, ale takie są uroki modeli otwartych.

Model mam nadzieje wykonać prosto z pudła w malowaniu DAK. Na 100% coś będzie ciągnął. W piewszej koncepcji pojazd miał ciągnąć PaK'a 38 ale po obejrzeniu zamówionego, tragicznej wręcz jakości, MAC'a temat zostaje wciąż otwarty . Do wyboru jest PaK 36 lub Flak38, lub PaK38 ale akceptowalnej jakości (zna ktoś?)

Model narazie "rozgrzebany" wygląda jak poniżej:

DSCF3260.jpg

DSCF3255.jpg

Do modelu równolegle powstaje podstawka w klimacie miejsko-afrykańskim:

DSCF3241.jpg

DSCF3244.jpg

DSCF3243.jpg

Zdjęcia trochę ciemne ale w następnym wątku spróbuję powalczyć ze światłem.

Sugestie i krytyka mile widziane.

• 4 weeks later...

Budowa brnie jakoś do przodu. Model właściwie poskładany do kupy, dostał Surfacer'a 1200.

DSCF3313.jpg

DSCF3310.jpg

Gąski wykładają się świetnie. Są nieporównywalnie lepsze od klasycznych gumowców.

Podstawka tej już skończona (niestety fotki brak).

W końcu przyszedł też materiał do holowania:

revell03174reviewgp_1.jpg

Pożyjemy, zobaczymy.

W końcu przyszedł też materiał do holowania:

revell03174reviewgp_1.jpg

Mogę się mylić, ale jak dla mnie wybrałeś chyba najgorszą i nierealną opcję. Demag to był ciągnik lekki, najmniejszy z całej rodziny ciągników. Ważył niecałe 5 ton, natomiast Flak 88mm w pozycji marszowej, do ciągnięcia ważył 7 ton, czyli znacznie więcej niż sam ciągnik. W sumie cały zestaw ciągnik + Flak ważyłby 12 ton, a biorąc pod uwagę, że niewielki silniczek Demaga nawet nie miał 100 koni, po prostu by nie uciągnął armaty. Do tego były przeznaczone ciągniki Sd.Kfz.7.

Ja ze swojej strony polecam Paka 36 z ICM'u. Model jest naprawdę świetny, części jest sporo, do tego bardzo dobrze odwzorowanych.

Flak 36 to opcja nierealna dla Demaga. Po drodze bitej może dałby radę, ale w terenie - marnie to widzę. Sam model wygląda czyściutko i ładnie. Ja czekam na swojego bo jest już w drodze. Podstawka moim zdaniem jest rewelacyjna już na tym etapie.

Cieszę się, że podstawka się podoba.

Co do modelu, to chyba wprowadziłem was nieopatrznie w błąd, nie dodając od zdjęcia pudełka komenatrza.

Zgadam się całkowicie, że Sd.Kfz.10 nie dałby rady holować takie "bydle" jakim jest acht-acht. Nie myślałem nawet, żeby takie coś ze sobą łączyć.

Jednakże w pudełku poza Flakiem jest jeszcze jeden model. To Kommandogerat 40(piękna nazwa) na przyczepce Sd.Ah.52 po skleceniu wyglądający tak:

SdAh_52_mit_KdoGer40.jpg

i właśnie jego miałem zamiar połączyć z Demagiem.

A na Flaka przyjdzie czas

• 3 weeks later...
To teraz tylko musisz sobie sprawić Famo do ciągnięcia flaka właściwego

Do tego wystarczy Sd.Kfz. 7, choć jakoś nie kojarzę dobrego modelu tego ciągnika w 1/72.

Może być Breda Type 61 (MT 72312) lub Sd.Kfz.7 Vollgepanzert 'Bunkerknacker' (MT 72034).

Z tym drugim widziałem fajną dioramkę właśnie z FlaKiem 88mm