bazylms Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 Dla mnie jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 25 Listopada 2011 Share Napisano 25 Listopada 2011 szczerze mówiąc to jest to kamuflaż wiosenny. jak dla mnie powinien być bardziej biały - w Finlandii nie było okazji do takich zniszczeń kamuflażu. wojna trwała od listopada 1939 do marca 1940. ewentualnie to taki weteran powojenny niech będzie, jak dowieźli go do domu to akurat tak mógł wyglądać. wokół stopni chyba powinno być mniej białego, obuwie załogi pewnie szorowało trochę po ścianach wieży. natomiast efekt artystyczny abstra:bip:ąc od takich szczegółów bardzo mi się podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 ewentualnie to taki weteran powojenny niech będzie, Pisząc zimowy kamuflaż może trochę nie precyzyjnie się wyraziłem. Ma to być mocno sfatygowany kamuflaż zimowy. Jak widać ma to być pojazd opuszczony przez załogę w skutek awarii. Może pokuszę się o podstawkę w okresie wczesnej wiosny. No to lecimy dalej. Podziałałem lakierem do włosów na kadłubie. Wieża dostała sidolux i pierwsze zabiegi farbami olejnymi. Całość wygląda tak: Następnie sidolux na kadłub, oleje i pigmenty. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 26 Listopada 2011 Share Napisano 26 Listopada 2011 Widzę, że idziesz za ciosem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 26 Listopada 2011 Autor Share Napisano 26 Listopada 2011 Tak jak nasze orły "...cały czas do przodu, cały czas staramy się..." A tak na poważnie. Wciągnęło mnie na całego, pewnie siedział bym do rana gdyby nie świadomość, że około ósmej rano mój trzy letni syn wejdzie do sypialni i powie "Tata wstawaj już dzień!!! Jaki plan?" Wracając do tematu. Kliment dostał łosza olejnego "BURNT UMBRA" który niestety zmienił biel resztki zimowego kamo w ... hm ciężko powiedzieć - coś jak kawa z mlekiem. Dodałem lekkie obicia tu i ówdzie. Na to machnąłem lakier matowy i po porządnym przeschnięciu podziałałem trochę pigmentem "SNOW" z zestawu Tamiya. Na wannę nałożyłem warstwę błota które powstało z kleju do płytek i pigmentu "BURNT UMBRA" od Vallejo. Widok ogólny z góry. Na dziś to tyle. Jutro może przymierzę się do jakiejś małej podstawki. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pancho Napisano 27 Listopada 2011 Share Napisano 27 Listopada 2011 Nie wiem jak reszcie, ale mnie się bardzo podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 29 Listopada 2011 Autor Share Napisano 29 Listopada 2011 Witam! No to jedziemy dalej. W ostatnim czasie Kliment dostał gąski, z wykorzystaniem elementów zestawowej liny trzymającej klapę silnikową w pozycji otwartej wykonałem nową (zestawowa nie nadawała się dla moich celów) sama klapa dostała kolorków. Na błoto położyłem kolor bazowy z farb olejnych. Poniżej kilka fotek z postępów prac. Lina przed... ... i po złożeniu. Klapa silnikowa przymierzona na sucho bez kleju dlatego trochę krzywo stoi. Na razie to tyle. Pozdrawiam Marcin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Listopada 2011 Share Napisano 29 Listopada 2011 Z drobnych sugestii to potraktuj wydechy jakimś rdzawym kolorkiem (pigmenty czy olejne) oraz dorób troche okopceń. Wiem że jeszcze trochę do tego, ale tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 13 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2011 Witam! Wreszcie udało mi się znaleźć chwilę na modelowanie. Ta mała resztka czasu jeszcze bardziej się skróciła od 1 grudnia kiedy urodziła mi się córka Doszło trochę obowiązków a permanentny brak snu skutecznie demotywuje do jakichkolwiek działań modelarskich. Ale zakładam, że z miesiąca na miesiąc będzie lepiej (z wyjątkiem czasu wyżynania się zębów ) Przechodząc do tematu przedstawiam chyba już ostatnie fotki warsztatowe Klimenta drugiego. Proszę o wszelkie porady, uwagi i spostrzeżenia - coś dodać, coś ująć lub coś poprawić. Ten zaciek na wierzy to pozostałość po fixerze miga mam nadzieję że po nałożeniu lakieru matowego jakoś się to zniweluje Dziś może uda mi się usiąść do małej podstawki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Ten zaciek zniweluj fixerem. ;) Bardzo dobrze - podoba mi się. Tylko dołóż ciut więcej ocieni na błoto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 (edytowane) Fajny. Dobrze że zrobiłeś okopcenia. Po Grancie też biorę się za niego tylko w 1/35. Gratulacje z okazji powiększenia rodziny. Edytowane 14 Grudnia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 Ja tez przyłączam się do gratulacji Co do modelu to dodał bym trochę obić gąbeczką na błotnikach. Na fotce od góry te zielone obszary za dziewiczo wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 13 Grudnia 2011 Share Napisano 13 Grudnia 2011 ...zgadzam sie z poprzednikami: 1. Zroznicuj Kolory blota...dodaj ciemniejszego gdzieniegdzie i jasniejszego (tarcze kol, dol wanny i oczywiscie gaski i blatniki) 2. dodaj delikatnie nieco obic jakims ciemnym brazem lub braz zlamant czernia (byle nie sama czernia!) 3. Ja by jeszcze popracowal nad splywajacym brudem glownie na wiezy, gdzie biala farba wydaje sie gdzie niedzie byc zajednolita 4. Pomys tez o wytartych krawedziach - chodzi o to zeby pokazac ze jestmetalowy (ale nie przesadz) Pozatym jest juz bardzo fajnie.....ale pracy to tam jeszcze masz ...czekam na wiecej To jeden z moich ulubionych pojazdow....moj Trumpek dotarl do mnie w zeszlym tygodniu i czeka na swoja kolej .....byl wysyp tygrysow krolewskich potem sdkow i shermanow....pora na KVki pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2011 Witam! Dzięki za dobre słowa i porady. Podczas porządków przed świątecznych znalazłem w zakamarkach szafy farby olejne made in GDR, mojej żony która za pisklęcia chciała zostać sławną malarką. Z szybkich obliczeń wychodzi że mają jakieś 25 lat. O dziwo nie wyschły i sprawują się całkiem dobrze. Biedroneczka na wierzy. Zróżnicowałem również błotko stosując różne pigmenty i mocno rozcieńczone farby olejne. Myślę, że z błotkiem jeszcze powalczę. 4. Pomys tez o wytartych krawedziach - chodzi o to zeby pokazac ze jestmetalowy (ale nie przesadz) Pociągnąłem miękkim ołówkiem po krawędziach - myślę, że nie przesadziłem Dodałem również lekkie obicia na błotniki oraz rdzawy pigment. Zdjęcia przy sztucznym świetle więc pewnie wszystkich efektów nie widać dokładnie. Całość wygląda tak. Na koniec małe zbliżenie na przedział silnikowy. Z podstawką się jeszcze wstrzymam, nie mam weny żeby się za nią zabrać. Pozostało dodać kilka zapasowych ogniw i jakieś bambetle do skrzyń narzędziowych. Jeśli coś spartoliłem to pisać. Jutro kładę lakier matowy doklejam klapę silnika i zabieram się ostro za StuG'a. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 nooooooo...odrazu nabral charakteru...dobrze zrobiles, pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 15 Grudnia 2011 Share Napisano 15 Grudnia 2011 Wygląda super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 Witam! Dzięki za dobre słowa. Cieszę się, że się podobają efekty mojej pracy. Wstawiam chyba już ostatnie zdjęcia w tym warsztacie. Mam nadzieję że jutro uda mi się zrobić porządne fotki do galerii. Wszystko już jest poklejone, a na całość położyłem warstwę matowego lakieru Vallejo. Jeżeli macie jeszcze jakieś uwagi i sugestie to proszę pisać. Pozdrawiam Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 a mozesz zrobic zdjecie wanny (przod i tyl osobno) tak zeby bylo widac lepiej dolna czesc - ustaw aparat dokladnie na przeciw czolgu (ten sam poziom) + kilka zblizen obic ? Pozatym sprzydaloby sie nieco oleju i smaru na srubach i moze nieci baaaardzo delikatnych zaciekow spod srub np (wieza tyl i jazmo oraz kolo silnika). Zroznicowalbym ciemniejszym pigmentem rdze na dodatkowej gasienicy i pomyslam nad zrobieniej liny bardziej 'metaliczej' - teraz wydaje sie byc w koloze czolgu. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 18 Grudnia 2011 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2011 a mozesz zrobic zdjecie wanny (przod i tyl osobno) tak zeby bylo widac lepiej dolna czesc - ustaw aparat dokladnie na przeciw czolgu (ten sam poziom) + kilka zblizen obic ?Pozdr Proszę bardzo. Niestety dysponuję tylko jedną lampą więc ciężko mi porządnie doświetlić wszystkie zakamarki. Podziałałem też trochę nad smarami i wyciekami oleju. Widać to na śrubie na jarzmie działa. Więcej fotek wstawię jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 18 Grudnia 2011 Share Napisano 18 Grudnia 2011 Dzieki....nie wydaje Ci sie ze wanna z przodu i z tylu rowniez bowinna byc doblocona i dochlapana rowniez na srodku (od spodu) a nie tylko z boku? ...tak sobie tylko mysle...reszta bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi