Merten Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Przyszła kolej na takiego brzydala. Na razie częściowo poklejony i zagruntowany. Przyznam, że jeśli sklejanie modeli Dragona to duża frajda, to w przypadku Great Wall ta przyjemność jest jeszcze trzy razy większa. Nie wiem jak oni to wykombinowali, ale np. ślady po wlewkach form są zawsze w takich miejscach, których nie widać na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Coś nowego. Fajnie to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pankot13 Napisano 29 Października 2011 Share Napisano 29 Października 2011 Zawsze bardzo podobała mi się kanciata sylwetka transportera SWS. Z przyjemnością będę zaglądał do twojego wątku. Czekam na dalsze etapy pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 30 Października 2011 Autor Share Napisano 30 Października 2011 Kolejne etapy - malowanie podwozia i pierwsze kroki, żeby zamknąć kabinę z "ludzikiem" w środku. I głupia sprawa. Właściwie, to już niewiele więcej zostało do doklejenia, bo 90% części stanowi podwozie (jeśli uwzględnić gąsienice). Potem jeszcze sWS dostanie do ciągnięcia "przyczepkę", ale to już będzie inny wątek. Uprzedzając pytania : 1. Czarne się błyszczy, bo to czarna błyszcząca na podkład. 2. Przemazami na kołach nie ma się co martwić, bo to znika w następnych etapach. Aha! Żeby nie było za różowo. Gąsienice robi się łatwo i przyjemnie, ale nie są to ogniwa ruchome. Można by wywiercić dziurki, itd, ale... Bez przesady. Kłopot tylko w tym, że trzeba je przykleić po pomalowaniu wszystkiego, co dość poważnie utrudnia pracę. Tak więc MagicTrack Dragona, czy Friule, to duży luksus w porównaniu z tym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 Sklejone gąsienice. Okazały się naprawdę męczące. Zaczynając jeszcze raz wybrałbym chyba Friule, bo po sklejeniu nie mają elastyczności i ciężko je tak spasować, żeby były idealne co do ogniwa. Miał też nastąpić wybór "przyczepki" do sWS. I w pewnym sensie nastąpił - będą dwie. Wymiennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 2 Listopada 2011 Share Napisano 2 Listopada 2011 Mam fajny artykuł, w którym ktoś sklejał SWS, ale wersję UHU ( tylko że w języku niemieckim). Jeśli chcesz mogę Ci wysłać skany tego artykułu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Listopada 2011 Autor Share Napisano 2 Listopada 2011 BARDZO poproszę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 Odezwij się na pw i podaj mi maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 4 Listopada 2011 Autor Share Napisano 4 Listopada 2011 No przecież od razu się odzywałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 4 Listopada 2011 Share Napisano 4 Listopada 2011 bede podglądał zwłaszcza jak na warsztat trafi Pak 43/41 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 Prace malunkowe z maskowaniem. Im bardziej pokrętne łaty tym więcej przekleństw przy nakładaniu masek. Ale już z górki, bo zostało tylko pół paki do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Listopada 2011 Share Napisano 6 Listopada 2011 Maskowanie to blue tac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 6 Listopada 2011 Autor Share Napisano 6 Listopada 2011 Maskowanie to blue tac? Żebym to ja znał to pojęcie! Taka masa mocująca do przyklejania kartek do ścian. Pritt firmy Henkel. Kupiona w jakimś papierniczym dawno temu. Nie tłuści, więc uznałem, że ok i bardzo dobrze schodzi z modelu. Czegóż chcieć więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 7 Listopada 2011 Share Napisano 7 Listopada 2011 Mam nadzieję, że artykuł się choć trochę przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Przy okazji grzebania na strychu i znalezienia brzydala ropucha CzTZ S-65 odkryłem jeszcze starszy projekt, który teraz zamierzam dokończyć. Zarzuciłem go, bo nie miałem żadnej koncepcji co zrobić z sWSem, który jest de facto "klockiem" z wielką, pustą paką z tyłu. Teraz mi się wyklarowało i będę robił dalej. Przy okazji okazało się, że już wtedy zacząłem kleić armatę Pak 43. W sumie logicznie, bo Pak 43/41, to się prawie zupełnie wykruszył do momentu szerszego wejścia do służby ciągników sWS. Na razie tak to wygląda. Tarcza może być też z blaszek, ale nie widzę żadnej wartości dodanej z ich zrobienia, więc zdecydowałem się na plastikową. 348 on Flickr 347 on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 4 Marca 2019 nu a wagoniki to co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 8 Marca 2019 Autor Share Napisano 8 Marca 2019 Poskładane. Teraz warstwa Surfacera, potem na czarno i tak dalej.... 353 on Flickr 354 on Flickr A tu 8,8 cm Pak 43 w zestawieniu z pociskiem i ładunkiem do moździerza 35,5 cm. Nota bene to raczej nie był cały ładunek miotający do tego moździerza. 355 on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 Pomalowane pierwszą warstwą. Pojechałem na początek Gunze Dunkelgelb, ale ich kolory na pewno odpowiadają oryginałowi, to na modelu są po prostu za ciemne/za wyraziste. W efekcie na koniec pociągnąłem cienką warstwą mojej ulubionej Tamiya XF-60. Na tym będą jeszcze pasy kamuflażowe. Ułatwiłem sobie życie, żeby nie malować kamuflażu na lufie i pomalowałem na kolor minii. W "prawdziwym życiu" to akurat byłoby zupełnie nieprawdopodobne, żeby jakakolwiek armata tego typu miała szansę wystrzelenia 1200-2000 pocisków, po których normalnie nastąpić miała wymiana lufy, no ale... co tam. Mogła się uszkodzić inaczej i ot - wymieniona. 356 on Flickr 357 on Flickr 358 on Flickr 359 on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 10 Marca 2019 Autor Share Napisano 10 Marca 2019 No i malowanie. Po kolei od maskowania itd. Kamuflaż to czysta fantazja. Użyłem obu kolorów Gunze z kroplą Tamiyi XF-60. 360 on Flickr 361 on Flickr 362 on Flickr 363 on Flickr 364 on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 14 Marca 2019 Autor Share Napisano 14 Marca 2019 Wspominałem już, że gąsienice do sWSa są dość upierdliwe, bo nieruchome. Przed zamontowaniem wziąłem się za zrobienie metalowego połysku. Swojego czasu kupiłem srebrną kredkę. W porównaniu z "suchymi pędzlami", czy innymi metodami ta jest szybka i prosta. Zastanawiałem się czy kredka czasem nie będzie zbyt tłusta, albo czy nie będzie trzymała, ale żadna z tych obaw się nie potwierdziła. 365 on Flickr 366 on Flickr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Marca 2019 Share Napisano 15 Marca 2019 Myślałem, że to sa gęsi do King Tigera przez chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 15 Marca 2019 Autor Share Napisano 15 Marca 2019 Cytat Myślałem, że to sa gęsi do King Tigera przez chwilę No aż takie szerokie to one nie są. Ale szerokością zgadzają się niemal idealnie z gąsienicami transportowymi do zwykłego Tygrysa. Śmieszne jest to, że ciągnik ten wszedł do produkcji kiedy wojna już wyszła z terenów ZSRS i te szerokie gąsienice nie były już tak istotne dla ciągnika artyleryjskiego jak w poprzednich latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 17 Marca 2019 Autor Share Napisano 17 Marca 2019 (edytowane) Jakoś nie miałem przez ostatnie 8 lat koncepcji co zrobić z wielką pustą paką sWSa i ostatecznie za inspirację posłużyło mi to zdjęcie, które zresztą znajduje się na opakowaniu tego modelu. Ostatecznie na pace znajdzie się beczka na paliwo, dwa koła (w modelu były dodatkowe 2 felgi, które idealnie pasują do gumowych opon z modelu SdKfz 8 Trumpetera) i skrzynki i metalowe tuby na pociski do Paka 43. No i wszystko jako tako przykryte plandeką na najprawdopodobniej polowo-zaimprowizowanej ramie. 372 on Flickr 367 on Flickr 368 on Flickr Plandeka jak zwykle z bibuły. 369 on Flickr I pomalowana olejnym Revellem 67. Olejnym z dwóch powodów. Po pierwsze bibuła reaguje niefajnie z wodą i mocno się faluje i łatwo się drze. Po drugie po zaschnięciu akrylowe sztywnieją. Olejna farba nie powoduje zmarszczek i w ogóle zmiany wymiaru, a potem jeszcze jest czas na uformowanie plandeki 373 on Flickr. No i zdjęcia samej armaty... 370 on Flickr 371 on Flickr Edytowane 17 Marca 2019 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi