gulus Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Nie potraficie nawet pokłócić się, nie wyzywając się? Nie wystarczy polemika na argumenty? Trzeba od razu per personam? Jeszcze kilka takich epitetów i wylecicie z forum na jakiś czas. Cytuj
Majek Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 No jak narazie, wyzwiska padly z jednej strony. Ale moze nie czekajmy lepiej na riposte... EDIT: Moderatorzy proszeni do dzialu "Galeria - Samoloty, smiglowce"...O kurde, to ja tu jestem moderatorem... Cytuj
PKD4GA Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 O kurde, to ja tu jestem moderatorem... Pozdr. Pawel Cytuj
erkamo Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Majek, przynajmniej bylo niepretensjonalnie, nie! Od czasu do czasu burza w szklance wody nie zaszkodzi. Mysle, ze obydwaj panowie-wrogowie juz sie z tego smieja. Cytuj
mathiss Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Już skończyliście? Bo ja dalej nie wiem czemu te łopaty tak odstają. A swoją drogą to potrafię rozróżnić P-51D od B bo parę Mustangów stoi u mnie na półce. Cytuj
Majek Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Hmm... Jak odstaja? Napisalismy przeciez, ze to sa inne smigla, niz w tym samolocie, ktory pokazales. Zobacz, ti tez odstaja: Cytuj
mathiss Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Chyba nie dogadamy się bo pisze z telefonu. Chodziło mi o to że na zdjęciach modelu widać wyraźną przerwę między łopatą śmigła a kołpakiem. Cytuj
Majek Napisano 1 Czerwca 2007 Napisano 1 Czerwca 2007 Aaa... To pewnie dlatego, ze kolega czsochaj wypil jeden browarek za malo/za duzo i mu sie reka trzesla... Cytuj
Majek Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 A tak na serio... Moze i faktycznie troche za plytko sa wetkniete lopaty w kolpak, ale na zywo tego nie widac, a przynajmniej nie rzuca sie to tak w oczy. Cytuj
Roberto Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 Wrzuć zdjęcia swojej całeś eskadry , to dopiero jest air force !!! Cytuj
czsochaj Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Napisano 2 Czerwca 2007 Oj wystają, wystają, co racja to racja. Chyba wiem z czego to się wzięło? Piwo było ciepłe!!!!!! Ohyda!!!! ale teraz już serio. Revell jak to u niego bywa, jakąś część zawsze zwali. Tutaj akurat kołpak, w zasadzie część w której osadzone są śmigła. Była kiepsko odlana, za bardzo poprawiłem i wyszło jak wyszło Mogłem skrócić kołki ustalające w śmigłach. Wyszłoby wtedy lepiej. Majku wrzuciłem MiGa na miejsce Spita gdzie było jedno zdjęcie. Roberto toż to prawie dywizjon. Cytuj
mathiss Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 Co do Mustangów Revella to masz racje. Mam trzy i jak się je postawi obok siebie to widać różnice między nimi :/ Ale the best to mój czwarty "konik". Z Mastercrafta. Kadłub jest dłuższy i to widać na pierwszy rzut oka :P Jak skończe to zapodam fotki bo malowanie jest ciekawe. I to jego jedyna zaleta :/ Cytuj
Marek Świderski Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 P-51D w malowaniu OLD CROW lata ciągle w Norwegii. Cytuj
PKD4GA Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 P-51D w malowaniu OLD CROW lata ciągle w Norwegii. - qrcze zamonotowali mu instalacje do tankowania w locie ? Pozdr. Pawel Cytuj
czsochaj Napisano 2 Czerwca 2007 Autor Napisano 2 Czerwca 2007 - qrcze zamonotowali mu instalacje do tankowania w locie ? Nieeee, Pawle cały czas wymieniają mu dodatkowe zbiorniki paliwa! Cytuj
kornik_69 Napisano 2 Czerwca 2007 Napisano 2 Czerwca 2007 Witam Twój Mustang zasługuje na pochwałę,kokpit, samo złożenie i malowanie wykonane jest prima, jednakże nie ustrzegłeś się kilku błędów przy wykończeniówce. Antena "biczowa" jest troszkę zbyt gruba. Powinieneś ją wykonać z cienkiego drucika, albo cienko nad świeczką pociągniętej wypraski. Okopcenia, o których już wspomniano są nieco zbyt szerokie i płaskie, powinny być nieco węższe, wężykowate i dłuższe od spodu niż na górnych powierzchniach skrzydeł. Otarcia lakieru w miejscach łazęgowania pilota są zbyt mgliste, powinny byc bardziej punktowe nie rozmazane. Ogólnie przy takich sladach eksploatacji mogłeś pomyśleć o lekkim przykurzeniu samolotu. Nie jest to konieczne (kwestia gustu), ale dodaje modelowi autentyzmu. Spojrzyj na prezentowane wyzej zdjęcie Lil Kitten. Anderson był świetnym pilotem, który maszyny nie oszczędzał Przejrzałem dokumentację i napis Old Crow rzeczywiście jest zbyt duży. Ogólnie twój Mustang przypadł mi do gustu, i jako Mustangofil przynaję mu notę 5- /6. Tym bardziej, że wykonałeś go z zestawu Revella. Pozdrawiam Kornik P.S. a co do kwestii śmigła itp... to należy pamiętać, że Anderson nie miał jednego samolotu Cytuj
czsochaj Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Napisano 3 Czerwca 2007 Ano właśnie, Anderson nie miał jednego samolotu i był naprawdę świetnym pilotem. Wszyscy zestrzeleni przez niego przeciwnicy, nie oddali do niego ani jednego strzału. Natomiast jeśli chodzi o sam napis,to na jego wielkość nie miałem wpływu. Były dwa różne napisy, jeden pod rurami wydechowymi, napisany zwykłym drukiem i drugi stylizowany, większy na okaptowaniu. Brak dostępu do kalek dobrych firm wymusił u mnie zastosowanie trochę na siłę tego co miałem, tzn. kalek Tamyi. Modele tej firmy jak wiesz są rewelacyjne, gorzej jest już u nich z kalkomanią. Przejrzałem wiele ofert sklepów internetowych, niestety nie było pełnych zestawów kalkomanii do tego samolotu, dlatego kombinowałem jak mogłem. Mogłem kupić zestaw z Academy, ale tam kalki są grube, twarde i słabo trzymają się modelu. Nad innymi Twoimi uwagami mocno się zastanowiłem, przemyślałem je , przeanalizowałem i będę o nich pamiętał. Dzięki Kornik! Cytuj
kornik_69 Napisano 3 Czerwca 2007 Napisano 3 Czerwca 2007 Niestety producenci kalkomanii też nie zawsze raczą nas produktami idealnie wymiarowymi i prawidłowymi kolorystycznie. Skoro tylko do takich kalek miałeś dostęp, to trudno, a uwagi o napisie traktuj jako uwagi, a nie wytknięcia. Tym bardziej, że nie wygląda to przeraźliwie źle, a jedynie nieprawidłowo. Kalki Academy w większości są nienakładalne i trzeba sie trochę nagimnastykować, żeby coś z nich wyszło. Kalki Tamiyi, natomiast to już kwestia całkowicie inna. Są dosyć dobre i często poprawne, ale niestety zbyt grube i trzeba bardzo uważać przy pracy z nimi, bo pod wpływem płynów, można z nimi albo zdziałać cuda, albo zniszczyć je dokumentnie. Cytuj
czsochaj Napisano 3 Czerwca 2007 Autor Napisano 3 Czerwca 2007 Zawsze Twoje wypowiedzi traktuję jako uwagi a nie wytchnięcia. Dzięki Kornik 69! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi